DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Makaleler

Yüksek Tansiyonu Ne Düşürür?

Yüksek Tansiyonu Ne Düşürür?

Yüksek tansiyon, atardamarlarda kanın yüksek basınçla akması ve bunun sonucu olarak kan basıncının olağandan daha yüksek olması şeklinde tanımlanabilir. Tıbbi literatürde hipertansiyon olarak geçen yüksek tansiyonda büyük tansiyon 140 mmHg, küçük tansiyon ise 90 mmHg olur. Normalde ideal değerler 120 mmHg ve 80 mmHg aralığındadır. Bu değerlerin üstüne çıkılması durumunda tansiyon yüksekliği meydana gelir.

Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Sarı kantaron; ılıman ve tropik iklimde yetişen ve Türkiye’de kılıçotu, yaraotu ve binbirdelikotu gibi isimlerle adlandırılan bir bitkidir. Hypericaceae familyasından olan bitkinin farklı türleri mevcuttur. Sarı kantaronun çiçek ve yapraklarından elde edilen sarı kantaron yağı, çeşitli etken maddelere sahiptir. Bu maddeler arasında hiperisin, antioksidanlar ve hiperforin yer alır.

Otizm Nedir?

Otizm Nedir?

Otizm, nörolojik ve gelişimsel bir bozukluktur. Otistik bireyler sözel ya da sözel olmayan iletişimde çeşitli sorunlar yaşayabilir. İlk 3 yaş içerisinde ortaya çıkan bu bozukluk, yaşam boyu sürer. Otizm ile ilgili yapılan çalışmalar, beynin yapısını veya işleyişini etkileyen çeşitli sinir sistemi sorunlarının gelişim bozukluğuna neden olduğunu düşündürmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu, E.coli başta olmak üzere çeşitli bakterilerin neden olduğu ve böbrekler, mesane ile üriner sistem ve vücudun farklı yerlerinde görülebilen enfeksiyon türüdür. İdrar yolu, temel olarak idrarın geçtiği vücut bölgelerini ifade eden bir kavramdır. Böbrek, idrar borusu olarak da bilinen üreterler ve mesane ile üretra; idrar yolunu oluşturulan bölgelerdir. Bu bölgelerin herhangi birinde enfeksiyonun ortaya çıkması, idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanan hastalığa sebebiyet verir.

Hemoroid (Basur) Nedir?

Hemoroid (Basur) Nedir?

Basur ya da hemoroid, makat bölgesinde yer alan kan damarlarının genişlemesi ve şişmesi durumudur. Kanama ve ağrı başta olmak üzere çeşitli şekillerde kendisini belli eden basur, kişinin yaşantısını olumsuz etkiler. Hastaların bazılarında hemoroid, dışarıdan görülebilecek büyüklüğe ulaşır. Hemoroid belirtilerinin görülmesi durumunda genel cerrahi tıbbi biriminde bulunan bir uzmandan randevu alınması son derece önemlidir. Çünkü hemoroid belirtileri, farklı hastalıkları da ifade edebilir. Bu nedenle altta yatan nedenin belirlenmesi ve hastalığın tedavi edilmesi gerekir. 

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Gaz sıkışması, karında gazın birikmesi ve şişkinlik gibi sorunlara neden olması durumudur. Gaz çıkarma, sindirimin doğal bir parçasıdır ve bir kişi günde en az 20 kez ağızdan veya rektumdan gaz çıkararak sindirim sistemini rahatlatabilir. Günlük tüketilen besinlerin içeriğinde çeşitli gazlar bulunur. Bunun yanı sıra vücudun sindirim sürecinde de kimyasal reaksiyonların neden olduğu gazlar ortaya çıkabilir. Vücutta biriken gazın dışarı çıkamaması, kişinin yaşantısını olumsuz etkileyen durumlar arasında yer alır.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısı, genellikle dişlerin çürümesi nedeniyle ortaya çıkan ve kişide rahatsızlık hissine neden olan bir durumdur. Diş çürükleri ağrının temel nedeni olarak bilinse de farklı sebeplerle ağrı oluşumunun ortaya çıktığını belirtmek mümkündür. Ağrı, çoğunlukla zonklama ya da sızlama şeklinde kendini belli eder. Eğer zamanında tedavi edilmezse diş kaybı başta olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir. Diş ağrısı nedenleri şu şekilde özetlenebilir:

Ülseratif Kolit Nedir?

Ülseratif Kolit Nedir?

Ülseratif kolit, kalın bağırsakta meydana gelen bir hastalıktır. Kalın bağırsak şişmesi olarak da bilinir. Hastalığın bu isimle adlandırılması ve halk arasında yaygın olarak bu şekilde tanımlanıyor olması, neden olduğu komplikasyonlar ile doğrudan ilişkilidir.

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef Hastalığı Nedir?

Bir tür otoimmün cilt hastalığı olan sedef hastalığı, cilt hücrelerinin normalden daha fazla çoğalmasına neden olur ve ciltte kabarık ve pullu yaralanmalarla karakterize edilir. Kaliteli yaşantıyı olumsuz etkileyen bu hastalık, ömür boyu sürdüğünden tedavi yöntemleri, genellikle semptomların azaltılmasını hedefler.

Mide Yanması Nedir?

Mide Yanması Nedir?

Mide yanması, birçok kişinin şikâyet ettiği konular arasında yer alır. Genellikle yemek yedikten sonra ortaya çıkan bu durum, mide ve midenin üst kısmındaki yemek borusunda görülebilir.

Lupus Hastalığı (Kelebek Hastalığı) Nedir?

Lupus Hastalığı (Kelebek Hastalığı) Nedir?

Lupus hastalığı, bir çeşit romatizmal hastalıktır. Yüz çevresinde neden olduğu kelebeği andıran döküntüler nedeniyle halk arasında daha çok kelebek hastalığı olarak bilinir. Tıbbi literatür içerisinde ise Lupus, “Sistemik Lupus Eritematozus” olarak adlandırılır.

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn hastalığı, temel anlamda bir inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Sindirim sistemini önemli ölçüde olumsuz yönde etkileyebilir. Ciddi sorunlara yol açabilen bu hastalık, sindirim sisteminin her bir parçasına gelişebilir.

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş ağrısı stres başta olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkan, genellikle kısa sürede geçen ağrılardır. Şiddeti altta yatan nedene göre değişiklik gösterir. Ayrıca aralıklı olarak ortaya çıkabildiği gibi sürekli görülmesi de mümkündür.

B12 Vitamini Nedir?

B12 Vitamini Nedir?

B12 vitamini, suda çözünebilen bir yapıya sahip B vitamini türlerinden bir tanesidir. Neredeyse her hücrenin ihtiyaç duyduğu bu vitamin türünün vücutta pek çok görevi bulunur. Özellikle alyuvar üretimi ve beyin fonksiyonlarının yerine getirebilmesi bakımından oldukça önemlidir.

Uyuz Hastalığı

Uyuz Hastalığı

Uyuz hastalığı, sarcoptes scabies von hominis olarak bilinen bir akarın neden olduğu bulaşıcı deri hastalığıdır. Akar, 0,3-0,5 mm boyları arasındadır. Cilde giren akar, hastalık semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur. 4 ila 8 hafta arasında ciltte yaşar.

Oruç Tutmanın Vücut ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Oruç Tutmanın Vücut ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Ramazanda beslenme doğru şekilde gerçekleştirildiğinde oruç tutmanın vücut üzerindeki olumlu etkileri gözlemlenebilir. Oruç tutmak, vücut ve sağlık üzerinde çeşitli etkilere sahiptir. Kan şekeri kontrolü, vücuttaki enflamasyonun azaltılması başta olmak üzere oruç tutmanın pek çok olumlu tarafı mevcuttur.

Metabolizma

Metabolizma

Metabolizma, çoğunlukla insanla özdeşleştirilen bir sistem olsa da tüm canlılarda bulunur. Canlının ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmesi için gerekli olan sindirim ve solunum faaliyetlerinin tümünü ifade eder. Metabolizma, canlılığa dair en önemli gerekliliklerin yerine getirilmesinde hayati düzeyde önem arz eder. Hücrelerin onarılması, gelişme, büyüme ve enerji üretiminde doğrudan rol oynar. Metabolizma temel olarak canlıların tükettiği yiyecek ya da içecek gibi besin kaynaklarının enerjiye dönüştürüldüğü karmaşık bir süreçtir. Bu süreç içerisinde besin kaynakları, hücrelerin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi amacıyla ATP’ye, yani enerjiye dönüştürülür. Besinlerin enerjiye dönüştürülmesi ise kilo ile doğrudan ilişkilidir. Özellikle zayıflamak isteyenler için metabolizma hızlandırma tam da bu yüzden önem arz eder. Metabolizma hızlandırma yolları arasında en etkili olanı bol su tüketimidir. Ayrıca kardiyo egzersizleri, kas gelişimine yönelik aktiviteler de yine metabolizmayı hızlandırır. 

Kabakulak

Kabakulak

Kabakulak, bir tür çocukluk çağı hastalığıdır. Viral bir enfeksiyon olan hastalık, yüksek ateş ile seyreder. Kulakların yakınında yer alan en büyük tükürük bezlerini etkileyen kabakulak, yüzün her iki tarafında ya da bir tarafta şişmeye sebebiyet verebilir. Hastalık, çoğunlukla 5 ila 10 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Yetişkinlerde kabakulak görülme oranı son derece düşüktür. Hastalık sırasında genellikle parotis bezi tutulumu gözlenir. Bunun yanı sıra sinirsel yapılar ve öteki bezlerin de hastalıktan etkilenmesi mümkündür. Kabakulak hastalığı tedavisi için kesin bir yöntem bulunmaz. Genellikle uygulanan tedavi yöntemleri, hastalık belirtilerinin minimize edilmesini içerir. 

Göz Nezlesi

Göz Nezlesi

Göz nezlesi, gözde bulunan beyaz kısım ve göz kapağının iç yüzeyini kaplayan sıvıda oluşan enfeksiyonun neden olduğu bir rahatsızlıktır. Göz nezlesi genellikle viral ya da bakteriyel enfeksiyonlardan meydana gelir. Fakat farklı faktörler de hastalığa sebebiyet verebilir. Viral göz nezlesinin kendiliğinden iyileşme oranı çok daha yüksektir. Bununla birlikte bakteriyel göz nezlesinde ilaç tedavisine ihtiyaç duyulur. Hastalığın görüldüğü kişilerin kişisel hijyenlerine son derece önem vermesi gerekir. Çünkü hastalık bulaşıcıdır. Bu nedenle eller sık sık yıkanmalıdır. Öte yandan gözlere dokunulmaması da önemlidir.

Bahar Alerjisi

Bahar Alerjisi

Bahar aylarında ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturduğu polenler; bazı kişilerde, vücuda girmelerinin ardından kılcal damarların genişlemesine ve dokuların şişmesine neden olabilir. Bu ise bahar alerjisine sebebiyet verdiğinden hastalık semptomları, sonbahar ve ilkbahar olmak üzere bahar dönemlerinde ortaya çıkar. Her yaşta görülebilen bahar alerjisi, genellikle çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde oluşmaya başlar. Hem anne hem de babasında alerjik rinit bulunan çocuklarda bahar alerjisi daha çok 10 yaşından sonra bulgu verir.  

Alerjik Rinit

Alerjik Rinit

Rinit, burnun iç kısmını kaplayan ve mukoza olarak adlandırılan kısmın iltihaplanması durumudur. İltihaplanmanın meydana gelmesi, kişide çeşitli semptomlara neden olabilir. Burunda tıkanıklık, akıntı, hapşırık ve koku almada güçlük; bunlardan bazılarıdır. 

Yanık Tedavisi

Yanık Tedavisi

Yanık, derinin sıcak (alev, buhar), soğuk, elektrik, radyasyon, sürtünme veya kimyasal ajanlara maruz kalarak hasara uğramasıdır. Eğer çok yüksek derecede bir ısı ile temas sağlanmışsa bu durum yalnızca derinin etkilenmesine neden olmaz. Aynı zamanda vücuttaki farklı organizmalar da çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kalır. Dolayısıyla birinci ve ikinci derece yanık olmak üzere farklı türlere ayrılan yanığın uygun şekilde tedavi edilmesi son derece önemlidir.  

Vücut Kitle İndeksi (VKİ)

Vücut Kitle İndeksi (VKİ)

Vücut kitle indeksi(VKİ); kişinin vücut ağırlığının, boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edilen değerdir. Obeziteyi belirlemek adına kullanılan bu değer, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanmıştır. Vücut ağırlığının tahmin edilebilmesi amacıyla kullanılan vücut kitle indeksi değeri, obezite gibi son derece ciddi sağlık sorununun önlenebilmesi adına oldukça önemlidir.

Vaskülit

Vaskülit

Vaskülit, kan damarlarının iltihaplanmasına sebebiyet veren durumların genel adıdır. Arterit veya anjiyit olarak adlandırılması da mümkündür. Kan damarı duvarında çeşitli farklılıklar meydana gelir. Bu farklılıklar arasında kan damarı duvarının kalınlaşması, daralma, zayıflama ve yara izi yer alır. Her bir değişiklik, kan akışını sınırlandırır. Bu durum, organların ve dokuların hasar görmesine sebebiyet verir.

Vajinal Mantar

Vajinal Mantar

Vajinal mantar, bir tür enfeksiyondur. Vajina ve çevresinde yer alan, vulva olarak adlandırılan dokularda tahriş ve kaşıntıya sebep olur. Toplumdaki kadınların büyük bir kısmını etkileyen vajinal mantar enfeksiyonu riski, düzenli cinsel aktivite ile artış gösterebilir. Fakat cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kabul edilmemekte olup, cinsel olarak aktif olmayan kadınlarda da bulunabilir. 

SMA Hastalığı

SMA Hastalığı

SMA hastalığı, genetik geçişli bir hastalık olup omurilikte yer alan motor sinir hücrelerinin kaybına yol açar. Vücut merkezine yakın kasların tutulumuna neden olan hastalık, vücutta iki taraflı bir şekilde kuvvetsizliğin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. SMA açılımı spinal musküler atrofidir. İstemli kas hareketlerini kontrol etmekle görevli olan sinir hücrelerinin tahribatına neden olan hastalık, kasların giderek zayıflamasına neden olabilir.

Bulimia Nervoza

Bulimia Nervoza

Kendini kusturma hastalığı olarak da bilinen bulimia nervoza, kusarak kilo verme olarak tanımlanabilir. Ciddi bir yeme bozukluğu olan bulimia nervozada kişi, kısa süre içinde aşırı yiyecek tüketiminde bulunur. Bu, genellikle sık bir şekilde tekrarlanır. Bu tür bir beslenme sürecinin hemen ardından hastaların kendilerini kusturarak fazla kaloriden kurtulmaya çalıştıkları gözlemlenir. Uzun süre yeme kısıtlığında bulunan hastaların yeme krizleriyle baş başa kaldıklarını söylemek mümkündür. Kişi, yeme krizlerinin ardından ciddi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle kilo alımını engellemek için idrar sökücü veya dışkılamayı hızlandırıcı ilaçlar kullanabilir. Bunun yanı sıra, kendini kusturma, bu tür hastalarda sık görülen bir davranış biçimidir.  

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza, hayati tehlikeye neden olan bir tür yeme bozukluğu olarak tanımlanır. Çoğunlukla 15-20 yaşlarında görülen hastalık, anormal vücut ağırlığına neden olur. Çoğunlukla ince kalma konusunda son derece takıntılı olan kişilerde görülür. Anoreksiya nervoza hastalığıyla karşı karşıya kalan kişiler, çok kilolu olduklarını düşünür. Bu nedenle diyet yapmaya başlar. Bu durum, zaman içinde iştahın azalmasına hatta kaybolmasına sebebiyet verir.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS)

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS)

Adet öncesi gerginlik sendromu yani PMS nedir, belirtileri nelerdir? PMS nedenleri ve daha fazlası için şimdi sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Arı Sokması

Arı Sokması

Arı sokması durumunda ne yapılır, arı sokmasına ne iyi gelir gibi sorular ve cevapları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Yumurtlama dönemi nedir, belirtileri nelerdir ve yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır gibi sorular ve cevapları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Apandisit Hastalığı

Apandisit Hastalığı

Apandisit nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir gibi sorular ve cevapları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yağ Bezesi (Lipom)

Yağ Bezesi (Lipom)

Yağ bezesi yani lipom nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorular ve cevapları için şimdi sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yenidoğan Sarılığı

Yenidoğan Sarılığı

Yeni doğan sarılığı nedir, yenidoğan sarılığı belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi sorular ve cevapları için şimdi sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Anafilaksi

Anafilaksi

Anafilaksi nedir, anafilaksinin belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi sorular ve cevapları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İshale Ne İyi Gelir

İshale Ne İyi Gelir

İshal ya da diyare, gün içinde olağandan daha fazla ve sulu bir şekilde dışkılama olarak tanımlanabilir. Genellikle kısa sürede geçen hastalık, farklı sağlık sorunlarının semptomları arasında da yer alabilir. Ayrıca kronik, yani uzun süreli olabilir.

Boğaz Ağrısı

Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısı, boğaz bölgesinde kuruluk hissine paralel olarak hissedilen ağrı halidir. Bu kuruluk ve ağrı halin; yanma, yutkunmada zorlanma, tahriş gibi durumlar da eşlik edebilir. Boğaz ağrısı, çok büyük oranda başka bir tıbbi durum nedeniyle ortaya çıkar.

Kuru Öksürük

Kuru Öksürük

Kuru öksürük, boğazda gıdıklanma hissi ile oluşan ve mukus üretimi olmayan bir tür öksürük çeşididir. Bronşit, soğuk algınlığı başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının semptomu olarak ortaya çıkabilir.

Mide Ağrısı

Mide Ağrısı

Mide ağrısı, karnın üst bölgesindeki rahatsızlık hissi olarak tanımlanabilir. Çocuklar ve yetişkinlerde görülebilen bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra mide bölgesinde ağrı meydana gelmesinin nedenleri farklılık gösterebilir.

İltihaplı Bağırsak Hastalıkları

İltihaplı Bağırsak Hastalıkları

Ülseratif Kolit ve Crohn inflamatuar bağrısak hastalıkları genel olarak dokunmayan mevsim meyve ve sebzeleri tüketilmesi önerilmektedir. Kuru fasuye,bulgur,baklagillerin gaz yapıcı etkisi fazla olduğundan dikkat edilmeli, Hazır paketli süt ve hazır süt ürünlerinden ( hazır sütlaç, kremalı yaş pasta gibi) uzak durulmalıdır.

Koah

Koah

KOAH’ın açılımı “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı”dır. Öncelikle hastalığın adının içerisinde yer alan kavramları tek tek inceleyelim. Kronik hastalık; hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıkları tanımlar.

Probiyotik Bakterinin İnsan ve Çevre Sağlığındaki Rolü

Probiyotik Bakterinin İnsan ve Çevre Sağlığındaki Rolü

Probiyotikler canlı mikrooragnizmalardır, Bazı probiyotik bakteriler insan bağırsağının yerleşik konakçısı iken(Biifdobacterium Infantis) bazıları kültüre edilip çoğaltılan (Bifidobacteriım Animalis) bakterilerdir.Prebiyotiklerde bu mikroorganizmaların besini olan , insan bağırsağının sindiremediği kompleks karbonhidratlardır (İnülin,fruktooligosakkarid, xylooligosakkarid)

Fizik Tedavide Bütüncül Tedaviler - Ozon Tedavisi

Fizik Tedavide Bütüncül Tedaviler - Ozon Tedavisi

Ozon tedavisi 2000'li yıllardan itibaren ülkemizde de bütüncül tedaviler arasında yerini almıştır. Ozon, 3 oksijen atomunun birleşmesinden oluşan oksidan bir maddedir. Jeneratörler aracılığı ile oksijenden elde edilir. Oksidan bir gaz olması nedeniyle solunması toksiktir ve bu nedenle doz ayarlaması önemlidir.

Addison

Addison

Addison hastalığı ya da adrenal yetmezlik durumu, toplumda çok fazla görülmeyen bir hastalıktır. Vücut tarafından belirli hormonların yeterli miktarda üretilemediği durumlarda ortaya çıkar. Tüm yaş gruplarında ortaya çıkabilen bu hastalık cinsiyete bağlı oluşmaz. Peki adrenal yetmezlik durumu nedir, çeşitleri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Reflü

Reflü

Yaygın olarak görülen bir sağlık sorunu olan reflü, ağza acı ya da ekşi bir tat gelmesi ile karakterize edilir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve obezitenin yaygınlaşması gibi yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Adenit

Adenit

Lenf bezlerinin iltihabı olarak tanımlanan adenit hastalığı, çoğunlukla virüs ve bakteri nedenli enfeksiyonlar sonucunda meydana gelir. Boğaz, koltuk altı ve kasıklarda görülen hastalıkta antibiyotik tedavisi ile lenf bezlerinin küçültülmesi hedeflenir. Eğer antibiyotik tedavisi ile lenf bezleri küçülmüyorsa bu durumun farklı nedenleri olabilir.

Bronkoskopi

Bronkoskopi

Bronkoskopi işlemi göğüs hastalıkları pratiğinde en temel tanı ve tedavi araçlarından birisidir. Bronkoskopi işlemi, bronkoskop adı verilen yaklaşık 6-7 mm kalınlığında, içinde optik kablolar ve çeşitli ensturmanların geçişine izin veren kanalları barındıran esnek bir boru aracılığı ile yapılır. Bronkoskop, havayollarının incelenmesine olanak veren ve herhangi bir anormallik görüldüğünde gereken işlemlerin yapılmasına olanak veren bir endoskopik sistemdir.

Epilepsi (Sara Hastalığı)

Epilepsi (Sara Hastalığı)

Epilepsi, beyin hücrelerinin anormal elektriksel aktivite gösterdiği bir nörolojik bozukluktur. Bu durum, tekrarlayan nöbetlere neden olabilir. Nöbetler, beyin hücrelerinin koordinasyonunu bozarak, vücutta kasılmaya, çeşitli duyusal değişikliklere veya bilinç kaybına yol açabilir.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Rahim ağzı kanserinin hemen hemen her zaman altında yatan sebep “HPV” adı verilen bir virüstür. HPV 150’den fazla çeşidi olan bir DNA virüsüdür. Bu virüs her türlü cinsel ilişki ile bulaşabilir.

Yumurtalık (Over) Kanseri

Yumurtalık (Over) Kanseri

Yumurtalık kanseri erken bulgu veren bir kanser değildir. Yumurtalık kanseri belirtileri ileri evrelerde ortaya çıkar ve genellikle üreme sistemi ile ilgili değildir. Hastalığın bulguları daha çok hastalığın invaze ettiği barsak gibi diğer organlar ile ilgi olur.

Ülser

Ülser

Ülser, midenin koruyucu astarında meydana gelen bir tür doku kaybıdır. Mide veya onikiparmak bağırsağı, mide asidi ve sindirim sıvıları gibi vücut sıvıları nedeniyle tahriş olabilir

Vertigo

Vertigo

Vertigo; mide bulantısı, kusma gibi semptomlara neden olabilen bir tür sersemlik hissidir. Kişi, çevresindeki her şeyin döndüğü algısına kapılabilir.

Egzama (Atopik ve Seboreik Dermatit)

Egzama (Atopik ve Seboreik Dermatit)

Egzama, derinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Tıp literatüründe "atopik dermatit" olarak da adlandırılan egzama, cildin dış tabakasını oluşturan epidermisin zayıflaması ve cildin bariyer işlevinin bozulması sonucu gelişir.

Tansiyon

Tansiyon

Tansiyonun ne olduğu, nasıl ölçüldüğü ve sağlıklı bir yaşam için neden önemli olduğu açıklanmaktadır. Normal tansiyon değerleri ve yüksek tansiyonun potansiyel etkileri üzerine detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca, tansiyonun kontrol altında tutulması için alınabilecek önlemler, beslenme önerileri ve egzersiz tavsiyeleri de yazıda yer almaktadır.

Ozon Tedavisi

Ozon Tedavisi

Ozonun vücut üzerindeki etkilerini ve sağlık üzerindeki potansiyel faydalarını, tedavinin nasıl uygulandığı hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca, ozon terapisinin farklı tıbbi durumlardaki etkileri ve yan etkileri hakkında güncel araştırmalara dayalı bilgiler sunulmaktadır. Uzman görüşlerine ve bilimsel kaynaklara dayanarak, okuyucular ozon tedavisinin potansiyel kullanımı ve sağlık açısından dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgilere erişebilirsiniz.

Hidrosefali

Hidrosefali

En genel tanımıyla hidrosefaliterimi, kafa içindeki suyun miktar olarak arttığı durumları açıklar ve ilk akla gelen kafa büyümesidir. Mevcut hastaların hemen hemen büyük çoğunluğunda hidrosefali, beyin omurilik sıvısının dolaşım yolundaki herhangi bir noktasındaki tıkanmaya bağlı olarak oluşur. Bu tıkanmanın nedeni, bir kafa darbesi, enfeksiyon ya da tümör olabilir.

Boyun Fıtığı

Boyun Fıtığı

Her omurga arasında yastıkçık dediğimiz kıkırdaklar mevcuttur. Bu kıkırdak yapının yırtılarak , omurga içinde seyreden omurilik veya kola dağılan sinirlere baskı yapması sonucu oluşan hastalığa “boyun fıtığı” denir. Hastada şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte kola yayılan ağrı, uyuşma mevcuttur. Zamanla yırtılan kıkırdak sinirlere baskı yaparsa kolda kuvvetsizlik, eğer omuriliğin kendisinede bası yaparsa tüm vücutta hareket kusurları ortaya çıkabilir.

Bel Fıtığı

Bel Fıtığı

Bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki kıkırdak yapının yırtılarak, omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırmasıdır. Önce şiddetli bel ağrısı, daha sonrada ayağa yayılan ağrıyla ortaya çıkar. Yatak istirahati ve bazı ağrı kesicilerle tedaviye rağmen, ağrısı geçmeyen, sosyal yaşantısı etkilenen ve ayakta felçler ortaya çıkan hastalarda uygulanan cerrahi girişimler bu gün hızla gelişmekte, hasta kısa sürede eski yaşantısına dönmektedir.

Aids

Aids

AIDS; insan immun yetmezlik virüsünün (HIV) neden olduğu edinsel bağışıklık yetmezliği sendromudur. İlk saptandığı 1980’li yıllardan bu yana, dünya genelinde hızla yayılmıştır. HIV kan yoluyla, korunmasız cinsel ilişki ile ve anneden bebeğe doğum sırasında bulaşabilir.

Genel Anestezi

Genel Anestezi

Genel anestezi, cerrahi işlemler sırasında kullanılan bir tür anestezi yöntemidir. Genel anestezi sürecinin nasıl ilerlediği, anestezi uzmanının görevleri ve hastanın genel anestezi altında ne bekleyeceği gibi konulara genel bir bakış sunuyoruz.

Endoskopik Diskektomi

Endoskopik Diskektomi

Endoskopik diskektomi, bel fıtığının tedavisinde kullanılan bir minimal invaziv cerrahi prosedürdür. Endoskopik diskektominin yöntemini ve bel fıtığı hastalığının ne olduğunu, belirtilerini ve nedenlerini inceliyoruz. Endoskopik diskektomi prosedürünün nasıl gerçekleştirildiği, avantajları ve riskleri hakkında temel bir bilgiler sunuyoruz.

Beyin ve Omurilik Tümörleri

Beyin ve Omurilik Tümörleri

Kafa içi tümör dendiğinde, anatomik ve klinik açıdan kafatası boşluğunun içinde gelişen ve beyin dokusuna yerleşen ya da beyne dışarıdan baskı uygulayan bütün kütleler anlaşılır.

Bel Kayması (Listezis)

Bel Kayması (Listezis)

Bel Kayması(Listezis) Omurgalar üzerinde kayma olursa bu omurgalar üzerindeki düz çizgi bozulur. Bunun sonucunda bir omurga diğerine doğru daha öne çıkar. Bel kayması denilen olay temelde bundan ibarettir.

Anjiyo

Anjiyo

Anjiyo, tıbbi bir prosedür olarak da bilinen anjiyografi veya arteriyografi, damarların görüntülenmesi için kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Genellikle kalp ve damar hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılır. Genellikle koroner anjiyografi veya koroner arter anjiyografisi olarak da adlandırılan kalp damarlarının görüntülenmesi için kullanılır.

Zatürre

Zatürre

Zatürre (pnömoni) akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Zatürreler tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır.

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmiş bir kişi bunu ya duygusal çöküş ya duyarsızlaşma ya da azalmış başarma motivasyonu şeklinde yaşar. Bunların her biri kişinin rutin hayatını, işlevselliğini ve tepkilerini ciddi oranda etkiler. İşi, ailevi sorumlulukları, bireysel sorumlulukları, yardıma muhtaç yakınının bakımı gibi o sırada sürdürmeye çalıştığı uğraşı ile ilgili istek, güç, gayret, olumlu duygu ve davranışlarını gittikçe azaltarak, kişinin yetersiz kalmasına neden olur.

Hipotiroidi

Hipotiroidi

Hipotiroidinin başlıca klinik bulguları, yorgunluk ve halsizlik ile birlikte olan kilo alma, saç dökülmesi ve hafızada zayıflıktır. Tiroid hormonlarının yetersiz salgılanması sonucunda gelişen klinik tabloya hipotiroidi adı verilir.

Miyom

Miyom

Miyomlar, rahim düz kas dokusundan kaynaklanan ve doğurganlık çağında ki kadınların rahminde görülen iyi huylu kitlelerdir. Halk arasında ‘rahimde ur’ olarak da bilinirler. Ergenlik döneminden önce nadiren görülen miyomlar, doğurganlık çapında ki kadınlarda daha sık görülürler.

Otoskleroz

Otoskleroz

Otoskleroz, iç kulaktaki kemiklerin anormal büyümesiyle karakterize edilen bir işitme kaybı durumudur. Bu durum, iç kulakta bulunan üzengi kemiği (stapes) etkiler ve bu kemiğin hareketini kısıtlayarak işitme kaybına neden olur.

Omurga Ve Omurilik Tümörleri

Omurga Ve Omurilik Tümörleri

Omurga ve omurilik tümörleri, omurga kemikleri veya omurilik sinirleri arasında gelişen anormal hücre büyümeleridir. Omurga ve omurilik tümörleri nadir görülür ve genellikle başka bir vücut bölgesinden yayılan kanserlerden kaynaklanır. Omurga ve omurilik tümörleri, omurganın veya omuriliğin yapısını veya işlevini bozarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Ayak Bileği Yaralanmaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ayak Bileği Yaralanmaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ayak bileği yaralanmaları, sporcuların ve günlük yaşamda aktif olan kişilerin sık karşılaştığı bir sorundur. Ayak bileği yaralanmalarının çoğu burkulma olarak adlandırılır.

Mezotelyoma

Mezotelyoma

Mezotelyoma, vücudun iç organlarını saran zar dokusunun kanseridir. En sık akciğer zarı (plevra) ve karın zarı (periton) kanseri olarak görülür. Mezotelyoma oldukça nadir bir kanser türüdür ve genellikle 50-60 yaşlarında ortaya çıkar.

Sinir Sıkışması

Sinir Sıkışması

Sinir sıkışması, vücuttaki sinirlerin çevre dokular tarafından baskı altında kalması sonucu oluşan bir durumdur. Sinir sıkışması, ağrı, uyuşma, karıncalanma ve kas güçsüzlüğü gibi belirtilere neden olabilir. Sinir sıkışması, vücudun farklı bölgelerinde görülebilir.

Sünnet

Sünnet

Sünnet, penisi kaplayan derinin uç kısmının (sünnet derisi) dini, geleneksel veya tıbbi sebeplerden dolayı cerrahi olarak alınmasıdır.

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Şeker hastalığı, tıbbi adıyla diyabet, insülin hormon eksikliği nedeniyle kan şekeri seviyelerinin kontrolünde bir bozukluk olan bir hastalıktır. Normalde, pankreas adındaki bir bezimiz vücutta insülin hormonunu üretir ve bu hormon kan şekerinin hücrelere alınmasını sağlar. Ancak diyabetli insanlar, pankreasları yeterli miktarda insülin üretemezler veya vücutları üretilen insülini etkili bir şekilde kullanamazlar.

Bipolar Bozukluk

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk, duygusal dalgalanmalarla karakterize olan bir ruh hastalığıdır. Eskiden manik depresif bozukluk olarak da adlandırılan bu durum, mani (aşırı yüksek ruh hali) ve depresyon (aşırı düşük ruh hali) arasında tekrarlayan dönemlerle kendini gösterir.

Kireçlenme Ve Kalça Protezi

Kireçlenme Ve Kalça Protezi

Kireçlenme nedeniyle kalça ekleminde ağrı, hareket kısıtlılığı ve yürüme güçlüğü gibi şikayetler görülür. Kireçlenmenin ilerlemesi durumunda, kalça protezi ameliyatı düşünülebilir.

Glomus Tümörü

Glomus Tümörü

Glomus tümörü, vücut ısısını düzenleyen özel bir damar yapısı olan glomuslardan kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. Glomuslar, kan basıncını ve sıcaklığını algılayan küçük organcıklardır.

Menisküs

Menisküs

Menisküs , dizdeki kıkırdak yastıkçıkların yırtılması veya zedelenmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Menisküs yırtıkları, özellikle spor aktiviteleri sırasında veya yaşlılıkla birlikte menisküs dokusunun zayıflaması nedeniyle gelişebilir.

Kadınlarda İdrar Kaçırma

Kadınlarda İdrar Kaçırma

Kadınlarda idrar kaçırma, idrar kesesinin kontrolünü kaybetme sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Hamilelikte Bel Ağrıları

Hamilelikte Bel Ağrıları

Hamilelik, kadınların yaşadığı en özel ve en zorlu dönemlerden biridir. Bu dönemde vücutta ve hormonlarda pek çok değişiklik meydana gelir. Bu değişikliklerin bazıları da hamile kadınların sağlığını ve konforunu etkileyebilir. Hamilelikte bel ağrısı, bu etkilerden biri olarak karşımıza çıkar.

Mitokondriyal Beslenme

Mitokondriyal Beslenme

Mitokondri hücrelerimizin içinde yer alan ve hücrenin enerji ihtiyacını karşılayan bir elektrik santrali gibidir. Sağlıklı beslenme ve gerekli vitaminler, mineraller ve enzimlerle çalışmaktadır.

Ağız Kisti

Ağız Kisti

Ağız kistleri ve tümörleri, oral sağlık konuları arasında önemli bir yer tutar. Bu anormal doku büyümeleri, genellikle ağız ve çene bölgelerinde görülür ve çoğunlukla tedavi gerektirirler.

Efor Testi

Efor Testi

Efor Testi Nedir ? Nasıl Yapılır? Ne İçin Yapılır? Kimlere Uygulanır?

Ön Çapraz Bağları

Ön Çapraz Bağları

Diz ekleminde bulunan iki ön çapraz bağ, anteriyor (ön) çapraz bağ (ACL) ve posteriyor (arka) çapraz bağ (PCL) olarak adlandırılır.

Kireçlenme

Kireçlenme

Kireçlenme, genellikle ileri yaşlarda daha yaygın olarak görülen bir durumdur. Ancak, yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan bir sorun olarak düşünülmemelidir.

Omuz Sıkışması (Impingement Sendromu) Nedir?

Omuz Sıkışması (Impingement Sendromu) Nedir?

Impingement sendromu, omuzda meydana gelen bir tür ağrılı durumdur. Omuz eklemindeki tendonların ve yumuşak dokuların (rotator manşet) sıkışması veya sıkıştırılması sonucunda ortaya çıkar.

Tinnitus

Tinnitus

Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir.

İrritable Bağırsak Sendromu

İrritable Bağırsak Sendromu

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen, sindirim sistemiyle ilgili bir bozukluktur.

Migren

Migren

Migren, tekrarlayan şiddetli baş ağrılarına neden olan bir nörolojik hastalıktır. Genellikle tek taraflı olarak ortaya çıkar ve ağrıyı tetikleyebilen çeşitli faktörler vardır.

HPV Aşısı

HPV Aşısı

HPV Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser tipidir

Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi

Günümüzde oldukça yaygın görülen obezite hastalığı vücutta yağ dokusunun normalden fazla olma durumu olarak adlandırılmaktadır. Kişinin kendi başına diyet ve sporla kilo veremediği, kilo almasının önüne geçemediği durumlarda ise obezite cerrahisi devreye girmektedir.

Uyku Problemi

Uyku Problemi

Uyku da tıpkı bir yemek gibi, nefes almak gibi olmazsa olmaz ihtiyaçlarımızdan birisi. Hayat kalitesinin artması, sağlıklı ve keyifli bir yaşam sürülmesi için düzenli bir uykuya sahip olabilmek çok önemli.

Kalp Ve Damar Cerrahisi

Kalp Ve Damar Cerrahisi

Kalp ve dört büyük damarla ilgili olarak yapılacak bütün kontrollerin, tedavilerin ve ameliyatların bakıldığı tıbbi birime “Kalp ve Damar Cerrahisi” adı verilmektedir.