Varis Nedir? Varis Neden Olur?
- 08 Ocak 2025
- Maltepe Hastanesi
- Kalp ve Damar Cerrahisi
Varis Nedir? Varis Neden Olur?
Varis, deri altında toplardamarların mavi renkte ve kıvrılmış bir şekilde görülmesidir. Genellikle baldır ve uyluğun iç kısımlarında bulunan toplardamarların genişlediği ya da uzadığı görülür. Damarlarda kan basıncı artar. Bu durum, toplardamarlardaki kapakçığın yetmezliğine sebebiyet verir. Böylelikle bacaklarda şişme meydana geldiğinden boğumlu damarlar ortaya çıkar. Hastalıkta çeşitli semptomlar ön plana çıkar. Varis belirtileri arasında; bacak damarlarında mavi ya da morumsu şişmeler, bacaklarda rahatsızlık, daha çok geceleri artan bacak krampları yer alır. Bu tür semptomların görülmesi halinde kalp ve damar cerrahisi uzmanından randevu alınması ve doktor kontrolüne gidilmesi son derece önemlidir.
Varis Nedir?
Varis, çoğunlukla tansiyon yüksekliğine bağlı olarak toplardamarların genişlemesi, uzaması ya da kıvrılması durumudur. Bu tür durumlar, toplardamarların çok daha görünür bir hale gelmesine neden olur. Başlangıçta damarlar genişlemekle birlikte ilerleyen zamanlarda büyük damar paketlerinin oluşması olanaklıdır. Bunun yanı sıra damar çatlamalarının ortaya çıktığı da görülür.
İlk başlarda hastalığın yalnızca görüntü anlamında bir rahatsızlığa neden olduğunu söylemek mümkündür. Fakat zaman ilerledikçe bu durum, ağrılara neden olabilir. Dolayısıyla kişinin yaşantısına olumsuz etkide bulunabilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen hastalık için gerekli tedavi yöntemlerinin zamanında uygulanması oldukça önemlidir.
Varis Neden Olur?
Varisin çeşitli nedenleri bulunur. Organik bir sebep olmadan toplardamarların genişlediği görülür. Genetik faktör, yaş, uzun süre ayakta kalma gibi nedenler; hastalığın oluşumunda etkilidir. Hastalık görülen kişilerde, damarda kan basıncı artar. Zayıflayan duvarlar ise kan basıncının artmasıyla damarın büyümesine yol açar. Bu ise şişmiş şekilde morumsu renge sahip damarların ortaya çıkmasına sebebiyet verir.
Varise Yol Açan Faktörler Nelerdir?
Hastalığa yol açan faktörler değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra vücudun farklı bölgeleri ile bacakta varis nedenleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Cinsiyet (Kadınlarda daha fazla görülür.)
- Yaş
- Kabızlık
- Doğum kontrol hapları
- Hormon tedavileri
- Dar kıyafetlerin giyilmesi
- Sigara tüketimi
- Obezite
- Uzun süre ayakta kalmak
- Genetik faktör
- Hamilelik
- Hormon tedavileri
Bunların yanı sıra bazı mesleklerin de hastalığın oluşumuna sebebiyet verdiğini belirtmek mümkündür. Özellikle çok fazla ayakta kalmaya neden olan meslekler, bacaklar ve vücudun farklı bölgelerinde toplardamarların genişlemesinin sebepleri arasında yer alır.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Varis, çeşitli semptomlarla karakterize edilmekte olup hastalığın ayırt edilmesini sağlayan çeşitli belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler, özellikle teşhis aşamasında büyük bir kolaylık sağlar. Varisin ön plana çıkan semptomları genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Damarlarda ani kanamalar
- Bacaklarda rahatsızlık, ağırlık ve ağrı hissi
- Bacak damarlarında mavi ya da morumsu şişlikler
- Damar çevresinde kaşıntı ya da yanma hissinin oluşması
- Daha çok ayak bileklerinde başlayıp gün sonunda yukarı doğru çıkan bacaklardaki şişlik
- Varis ağrısı olarak bilinen bacaklarda ağrı hissi
- Ayak bileklerinde pigmentasyon olarak adlandırılan kalıcı mor renk değişiklikleri
- Daha ileri seviyelerde bacaklarda yaralanmalar
Sol bacakta varis belirtileri arasında; bacaklarda şişlik, damarların gözle görünür hale gelmesi, kaşıntı ve deri değişiklikleri yer alır. Bu durum, sağ bacak için de geçerlidir. Bacakta varis belirtileri iki bacakta da genellikle benzerlik gösterir.
Varis Çeşitleri Nelerdir?
Varis; temel olarak retiküler varisler, kılcal damar varisleri ve büyük toplardamar varisleri olmak üzere üç farklı başlık altında incelenir. Telenjiektazi olarak adlandırılan kılcal damardaki genişleme, kılcal damarların çatlaması nedeniyle meydana gelir. Örümcek ağı görüntüsüne benzer bir görüntü ortaya çıkar. Daha çok gebe kadınlarda ve hormon kullanan genç kadınlarda görüldüğünü belirtmek mümkündür.
Retiküler varisler ise diz arkası ve ayak bileği çevresinde meydana gelir. Hafif kabarık ve mavi bir renge sahiptir. Son olarak büyük toplardamar varisleri, büyük toplardamar yetmezliğinden kaynaklanır. Bu türde semptomların tamamı görünür. Ciltten oldukça kabarık bir görünüme sahiptir. Ayrıca yeşilimsi bir renktedir.
Varis Tanısı Nasıl Konulur?
Tanı koymak adına çeşitli yöntemler bir arada kullanılabilir. Kesin tanı konulması, doğru varis tedavisinin gerçekleştirilebilmesi adına oldukça önemlidir. İlk olarak doktor tarafından klinik muayene gerçekleştirilir. Hasta şikayetleri incelenir. Fiziki muayene ile bu şikayetlerin tespiti sağlanır. Şikayetlerin hastalık semptomlarıyla uyuşmasından şüpheleniliyorsa Doppler Ultrasonografi (USG) yapılabilir. Vücuda ilaç verilmeden yapılan uygulama, tek başına yanıltıcı olabilir. Bu nedenle tanının net bir şekilde konulabilmesi için farklı uygulamalara da ihtiyaç duyulabilir.
Varisten Korunmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Varis çorabı, özellikle bacakta varis oluşumlarının tedavisi adına son derece önemli uygulamalar arasında yer alır. Fakat hastalıktan korunmak adına birtakım tedbirler alınabilir. Korunma noktasında dikkat edilmesi gerekenler ana hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Koşu, yürüyüş ya da bisiklet ile yüzme idealdir.
- Çok sıkı ve dar kıyafetler giyilmemelidir.
- Uzun süre ayakta kaldıktan sonra bacaklar havaya kaldırılmalı ve dinlendirilmelidir.
- Yüksek lifli besinler tüketerek kabızlıktan korunulmalıdır.
- Uzun süre bacak bacak üstüne pozisyonda oturulmamalıdır.
- Fazla kilolar verilmelidir.
- Direkt varislerin üzerine değil, bacağın diğer bölümlerine masaj yapılmalıdır.
Bunların yanı sıra uzun süreli oturulması gereken yolculuklarda sık sık kalkılması ve dolaşılması son derece önemlidir. Öte yandan topuklu ayakkabı yerine çok daha konforlu bir ayakkabı tercih edilmelidir.
Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın tedavisinde, semptomların şiddeti ve sayısına göre farklı yöntemler tercih edilebilir. Örümcek şeklindeki varisler ile ana damarlarda ciddi bir kaçağın bulunmadığı durumlarda damarlara deri üzerinden olacak şekilde lazer uygulaması yapılabilir. Bu tür durumlarda tamamen estetik sorun ön plana çıkar.
Fakat çok daha ilerleyen hastalık hallerinde farklı tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Damarların daha fazla genişlediği durumlarda köpük skleroterapi uygulamasının gerçekleştirilmesi mümkündür. Çok ince iğneler ile ince damarların içten tahriş edilmesini sağlayan ilaç uygulaması yapılır.
İleri boyutlarda ise safen ven olarak adlandırılan damarların ortadan kaldırılması oldukça önemlidir. Bu tür durumlarda varis ameliyatı gerekli olabilir. Damarın hastalıklı bölümünün çıkarılıp alınması olanaklıdır. Klasik yöntemde bu şekilde bir tedavi uygulanır. Fakat damarın yerinde bırakılması ve damar içerisinden yapılan müdahale ile yakılarak kapatılması da uygulanabilen yöntemler arasında yer alır.
Ayrıca ağrı polikliniği kapsamında, hastalığın özellikle ilerleyen zamanlarında ortaya çıkabilen ağrıların giderilmesi amacıyla çeşitli uygulamalar gerçekleştirilebilir. Bu tür uygulamalar, hastanın yaşam kalitesini arttırma amacına sahiptir.
Varis Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Varis tedavisinde, semptomların şiddeti baz alınarak tedavi uygulamaları arasından tercihte bulunulur. Varis başlangıcında genellikle cerrahi yönteme gerek durulmaz. Bununla birlikte ilerleyen hastalık durumlarında ameliyat zaruri olabilir. Ayakta varis ve vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilen hastalık için tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- İlaçlar
- Cerrahi tedavi
- Skleroterapi
- Lazer
- Varis çorabı
Özellikle cerrahi müdahale, ilerleyen hastalık durumlarında tercih edilir. Ameliyat sonrasında hastaların birtakım hususlara dikkat etmesi gerekir. Varis ameliyatı sonrası ortaya çıkabilen şiddetli ağrı, kanama ya da akıntı gibi komplikasyonlara dikkat edin. Herhangi bir komplikasyon durumunda doktorunuza başvurun. Ayrıca ilk günlerde ağır egzersizlerden kaçının. Lifli gıdalarla beslenmeye özen gösterin. Sigara ve alkol kullanımı, iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.
Hastalık semptomlarından herhangi bir tanesini gözlemlemeniz durumunda Doktorlarımız listesinde yer alan uzman hekimlerimizden randevu alabilirsiniz.