DUYURU

Çocuk Cerrahisi Bölümü'nde Op. Dr. Dilek Çıngı Eker hasta kabulüne başlamıştır. // Nöroloji Bölümü'nde Uzm. Dr. Hilal Taştekin Toz hasta kabulüne başlamıştır. // Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde Doç. Dr. Tamer Coşkun hasta kabulüne başlamıştır. Çocuk Cerrahisi Bölümü'nde Op. Dr. Dilek Çıngı Eker hasta kabulüne başlamıştır. // Nöroloji Bölümü'nde Uzm. Dr. Hilal Taştekin Toz hasta kabulüne başlamıştır. // Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde Doç. Dr. Tamer Coşkun hasta kabulüne başlamıştır. Çocuk Cerrahisi Bölümü'nde Op. Dr. Dilek Çıngı Eker hasta kabulüne başlamıştır. // Nöroloji Bölümü'nde Uzm. Dr. Hilal Taştekin Toz hasta kabulüne başlamıştır. // Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde Doç. Dr. Tamer Coşkun hasta kabulüne başlamıştır.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı gluten proteinine karşı bağışıklık tepkisiyle gelişir.
İnce bağırsağın iç yüzeyini tahrip eder ve emilim bozukluğu oluşturur. Gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar tetikleyicidir.

  • Genetik yatkınlık hastalığı kolaylaştırır.
  • Tek tedavi şekli ömür boyu glutensiz diyettir.
  • En yaygın gıda intoleranslarından biridir.

Çölyak Hastalığı Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?

Belirtiler mikronutrient eksiklikleriyle doğrudan ilişkilidir:

Sistem

Belirtiler

Sindirim

Şişkinlik, ishal, gaz

Hematolojik

Demir eksikliği anemisi

Nörolojik

Baş dönmesi, sinirsel hassasiyet

Cilt

Dermatitis herpetiformis

Kas-İskelet

Kemik yoğunluğu kaybı, osteoporoz

 

Glutensiz Diyet Dışında Çölyak Tedavisi Var mı?

Hayır, tek tedavi yöntemi glutensiz diyettir.
Ancak diyet; bireye özel enerji, protein, vitamin ve mineral dengesine göre düzenlenmelidir. Sosyal yaşamı destekleyen bir plan başarıyı artırır.

Glutensiz Diyet Uygulanmazsa Ne Olur?

Glutensiz diyet yapılmazsa komplikasyon riski artar:

  • Emilim bozuklukları ilerler.
  • Anemi türleri gelişebilir (Fe, folik asit, B12 eksikliği).
  • Bağırsak kanseri riski yükselir.
  • Sinir sistemi etkilenebilir.
  • Çölyak krizi oluşabilir.

Çölyak Hastalarında En Sık Görülen Eksiklikler Nelerdir?

Aşağıdaki vitamin ve minerallerin eksiklikleri sık görülür:

  • Vitaminler: A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, Folat
    Mineraller: Demir, kalsiyum, çinko, magnezyum

Çölyak Hastalarında Demir Eksikliği Ne Kadar Yaygın?

Hastaların %49’unda demir eksikliği görülür.
Tedavi gören anemik bireylerin %8’inde çölyak saptanmıştır. Günlük demir ihtiyacı çölyaklı bireylerde %10-30 oranında artar.

Yaş / Durum

Günlük Demir İhtiyacı

Bebek (7-12 ay)

11 mg

1-3 yaş

7 mg

Erkek (19-50)

8 mg

Kadın (19-50)

18 mg

Gebelik

27 mg

Emzirme

9–100 mg

Demir İçeriği Yüksek Glutensiz Besinler Nelerdir?

Aşağıdaki glutensiz gıdalar demir açısından zengindir:

  • Kırmızı et, deniz ürünleri
  • Kinoa, koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Fındık, yağlı tohumlar
  • Glutensiz makarna ve tahıllar

Gluten Hangi Proteinlerden Oluşur?

Gluten, glutelin ve prolamin proteinlerinden oluşur.
Yoğurma sırasında bu proteinler birleşerek elastik ve uzayabilir bir yapı oluşturur.

Tahıl

Prolamin Türü

Toksisite

Buğday

Gliadin

+++

Arpa

Hordein

++

Çavdar

Sekalin

++

Yulaf

Avenin

+

Mısır

Zein

-

Pirinç

-

-

Glutensiz Diyette Yasak ve Serbest Besinler Nelerdir?

Serbest Gıdalar:

  • Mısır, pirinç, patates, soya unu
  • Et, tavuk, balık, yumurta
  • Sebzeler, meyveler
  • Glutensiz unlarla yapılan ekmek ve makarnalar

Yasak Gıdalar:

  • Buğday, çavdar, arpa, yulaf içeren unlar
  • Bulgur, makarna, erişte, şehriye
  • Kek, börek, simit, kraker, tarhana
  • Hazır çorbalar, unlu soslar

Hangi Yiyeceklerde Gizli Gluten Olabilir?

Bazı işlenmiş ürünlerde gluten gizli olarak bulunabilir:

  • Hazır salçalar, ketçap, mayonez
  • Tatlılarda un içeren çeşitler (baklava, kurabiye)
  • Çorbalar (tarhana, un çorbası)
  • Soslar ve çeşniler

Glutensiz Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Ekstra Kaynaklar

Besin Dışı Gluten Kaynakları:

  • Kozmetik ürünler: Ruj, fondöten, losyon

  • Güneş kremi, diş macunu, zarflar

  • Karton bardaklar, posta pulları

  • İlaçlar ve şuruplar

  • Gıda boyaları, bira mayası

 

Çapraz Kontaminasyon Nedir?

Glutenli gıdalardan glutensiz gıdalara bulaşma riskidir.
1 çay kaşığının 1/8’i kadar un bile çölyak hastasını etkileyebilir.

Mutfakta Çapraz Bulaşmayı Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

  1. Mutfak tezgâhları ve aletleri temizlenmelidir.

  2. Bezler, süngerler ve temizlik ürünleri ayrılmalıdır.

  3. Tahta aletler sadece glutensiz ürünler için kullanılmalıdır.

  4. Fırın kapları, tepsiler etiketlenmeli veya renk kodlanmalıdır.

  5. Unlu ürünler ile kullanılan yağ tekrar kullanılmamalıdır.

  6. Glutenli makarna suyu yeniden kullanılmamalıdır.

  7. Glutensiz ürünler üst raflarda saklanmalıdır.

 

Doktora Sorun, Öğrenin