Yüz Felci Nedir? Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?
- 03 Ocak 2025
- Maltepe Hastanesi
- Ortopedi ve Travmatoloji
Yüz Felci Nedir? Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?
Yüz felci, sinir hasarına bağlı şekilde gelişir ve yüz mimik kaslarında hareket kaybına neden olur. Fasiyal paralizi olarak tıp literatüründe yer alan yüz felci, yüzün sağ ya da sol kısmında görülebildiği gibi her iki tarafta da meydana gelebilir. Çeşitli semptomlarla karakterize edilen yüz felci belirtileri arasında; azalmış gözyaşı, kulak içi veya arkasında ortaya çıkan ağrı, ağızda sarkma yer alır.
Yüzde görülen felcin nedenleri farklılık gösterebilir. Yüz felci nedenlerinden bazıları; kafa travması, baş-boyun tümörleri ve yüz sinirinde zedelenmedir. Hastalığı düşündüren semptomların görülmesi halinde nöroloji biriminden randevu alınması son derece önemlidir.
Yüz Felci Nedir?
Yüz felci, yüzde bulunan mimik kaslarına beyinden uyarı getirmekte olan fasiyal sinir liflerinin birtakım nedenlerden ötürü hasar görmesi ve bunun sonucunda yüzde hareket kaybının meydana gelmesidir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan felç durumu aniden gelişebilir. Bununla birlikte aşamalı olarak gelişmesi de olanaklıdır.
Yüzde oluşan felç, kişinin kaşını kaldıramamasına neden olur. Öte yandan hasta bu durumda gözünü kapatamaz. Ağzını hareket ettiremez ve normal faaliyetlerini sürdüremez. Dolayısıyla kişinin yaşantısını doğrudan etkileyen durumlar arasında yer alır. Yüzde felç oluşumu herhangi bir yaşta meydana gelebilir.
Yüz Felci Neden Olur?
Yüz felcinin sebepleri değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle hastalığın ardında yatan nedenlerin detaylı bir şekilde analiz edilmesi, tedavi sürecinin çok daha planlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesini olanaklı hale getirir. Yüz felcinin bilinen nedenlerini şu şekilde özetlemek mümkündür:
İnme: Felç oluşumunda inme, son derece önemli etkileyiciler arasında yer alır. İnme, beyin hasarı ve mesajların yüz sinirine doğru bir şekilde aktarılamaması nedeniyle yüzde felçli durumun oluşmasına sebebiyet verir. İnme türüne göre beyin hücrelerinde çeşitli nedenlerden ötürü hasar meydana gelebilir. Bu nedenler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
-
Oksijen eksikliği
-
Kanama sonucunda beyin hücrelerinde aşırı bir şekilde basınç oluşması
Bell Paralizisi: Yüzde meydana gelen felç nedenleri arasında bell paralizisi de yer alır. Son derece sık bir şekilde görülen bu durum, yüzün bir tarafında bulunan kasların etkilenmesine neden olur. Aniden gelişmekte olup nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yaygın açıklama, yüz sinirinde ödem meydana gelmesi ve ödem nedeniyle içinden geçtiği kemik yapılarında sıkışma oluşmasıdır.
Yüzde oluşan felcin ardında yatan nedenlerden diğerleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yüz yaralanmaları
- Kafatası kırığı ve beyin hasarı
- Orta kulak enfeksiyonu
- Kulakta görülen diğer hasarlar
- Baş ya da boyun tümörleri
- Cerrahi nedenler
- Otoimmün hastalıklar ve multipl skleroz
- Lyme hastalığı
- Rahimde fasiyal sinir ya da yüz kaslarının anormal gelişimi
- Doğum travması
Bu tür nedenlerin yanı sıra doğuştan gelen çeşitli sendromlar da yüz bölgesinde felç oluşuma neden olabilir. Melkersson-Rosenthal sendromu, Charge ve Moebius sendromları; doğuştan gelen ve yüzde felç oluşumunu tetikleyen doğuştan gelen sendromlardır.
Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?
Yüz felcinin nedenlerine göre değişiklik gösteren birtakım semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar, hastalık tanısının konulabilmesini kolaylaştırır. Sıklıkla görülen yüz felci belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Ağızda sarkma
- Göz kırpma ve mimiklerde hareket kaybının oluşumu
- Baş ağrısı
- Tat kaybı
- Ses hassasiyetinde artış
- Kaslarda seyirme meydana gelmesi
- Etkilenen bölgedeki çene ve kulakta ağrı oluşumu
- Ağızdan salya akması
İnmeye bağlı çeşitli belirtiler de ortaya çıkar. Bu belirtiler ise şu şekildedir:
- Kafa karışıklığı
- Bilinç değişiklikleri
- Epileptik nöbetler
- Görme sorunları
- Denge problemleri
- Vücudun bir tarafında bacaklarda ya da kollarda kuvvetsizlik
Yüz felcinin çok daha hafif bir şekilde seyreden çeşitli semptomları da mevcuttur. Hafif yüz felci belirtileri arasında; yüzde zayıflık, yüzde asimetri, göz kapağında zorluk, yüzde karıncalanma ya da uyuşma yer alır.
Yüz Felci Tanısı Nasıl Konur?
Yüz felcinin tanısının doğru bir şekilde konulması, tedavi sürecinin çok daha planlı bir şekilde ilerlemesini sağlayabilir. Bu nedenle farklı tanı yöntemleri arasından uygun olanlarının tercih edilmesi gerekir. Hastalık tanısının konulabilmesi için ilk olarak doktor tarafından semptomlar incelenir. Hastanın göz kırpma, kaş kaldırma, gülümseme başta olmak üzere çeşitli mimikleri yapması istenir. Burada amaç, kas hareketlerinin değerlendirilmesidir.
Fiziki muayene dışında hastalık tanısının konuşabilmesi adına farklı uygulamalar da yapılır. Elektromiyografi, MRG ve BT görüntüleme testleri; yüz felci tedavisinin planlanabilmesi için yapılan uygulamalardır.
Yüzde meydana gelen felç durumu çocuklarda da görülebilir. Çocuklarda ortaya çıkabilen yüzdeki felç durumunun anlaşılabilmesi için de birtakım testlerin yapılması gerekebilir. Yüzdeki mimiklerin kontrolü, fiziki muayene sırasında gerçekleştirilen uygulamalar arasında yer alır.
Kas hareketlerinin değerlendirilmesi adına önemli olan fiziki muayenenin yanı sıra tam olarak teşhisin konulabilmesi adına birtakım uygulamaların gerçekleştirilmesi gerekebilir. Çeşitli görüntüleme testleri, hastalık tanısı için tercih edilebilir.
Doktorlarımız listesinde bulunan ve ilgili tıbbi birimde hizmet veren uzmanlardan randevu alarak ortaya çıkan semptomların değerlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle hastalık tanısının doğru konulması, belirtilerin azaltılması ya da giderilmesi adına uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmasını olanaklı hale getirir.
Yüz Felci Nasıl Tedavi Edilir?
Yüz felcinde tedavi aşamasına geçilebilmesi için ilk olarak hastalığın doğru bir şekilde teşhis edilmiş olması gerekir. Felcin gelişiminde pek çok faktör doğrudan etkilidir. Bu durum, nedene göre tedavi gerçekleştirilmesini zorunlu kılabilir. Örneğin strese bağlı yüz felci durumunda, stresin azaltılmasını sağlayan tedavi uygulamaları tercih edilebilir.
Bell paralizisine bağlı yüz felcinde uzman doktor tarafından ağız yoluyla alınan prednizon başta olmak üzere çeşitli steroidler ve antiviral ilaçları tedavi noktasında önerebildiği görülür. Bu tür ilaçlar, tam iyileşme şansının artmasına destek olur. Öte yandan yüz felci fizik tedavi uygulamalarıyla da iyileştirilebilir. Özellikle kasların güçlendirilmesi, yüz felci egzersizleri ile mümkün hale gelebilir.
İnmeye bağlı meydana gelen felç durumunda inmenin tedavi edilmesi önceliklidir. Eğer inme uzun zaman önce oluşmuşsa ilaç tedavisi ile beyinde daha fazla hasarın ortaya çıkması engellenebilir. Bununla birlikte inmenin yeni oluşmuşsa ve inmenin nedeni pıhtı ise pıhtının çözülmesine yönelik birtakım tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Yüzde oluşan felcin başka nedenleri de mevcuttur. Dolayısıyla diğer nedenlere yönelik tedavi uygulamaları da gerçekleştirilebilir. Cerrahi yöntem ile hasarlı sinirler ya da kaslar onarılabilir. Ayrıca tümör oluşumu mevcutsa yine ameliyat ile tümör çıkarılabilir.
Aniden meydana gelen felç durumunda özellikle ilk günlerde yüksek oranda kortizon tedavisinin uygulanması bir hayli önemlidir. İlerleyen günlerde kortizonun dozu azaltılır. Yüzdeki sinir hasarının durumu, ilaç tedavisinin belirlenmesini sağlar.
Bazı hastalarda diyabet başta olmak üzere çeşitli kronik hastalıklar bulunuyor olabilir. Bu tür durumlarda hasta grubuna özel tedavi planlanması, tedaviden çok daha olumlu sonuç alınabilmesi adına önemlidir.
Diş anestezi sonrası yüz felcinin tedavisinde ise fizik tedavi gibi yöntemler uygulanabilir. Doktor tarafından önerilen tedavi yöntemleri, oluşan felcin azaltılması ve zaman içerisinde giderilmesini sağlayabilir. Bu nedenle bu süreçte uzman doktor muayenesine başvurmanız oldukça önemlidir.
Maltepe Üniversitesi, yüz felci gibi durumlarda uzman doktorlardan randevu almanıza ve süreci uzman kontrolünde geçirmenizi destekler. Siz de Uzmanlarımız listesinde bulunan ve ilgili birimde hizmet veren uzman doktorlardan randevu talep edebilirsiniz.