Hemoroid (Basur) Nedir?
- 21 Aralık 2024
- Maltepe Hastanesi
- Genel Cerrahi
Hemoroid (Basur) Nedir?
Basur ya da hemoroid, makat bölgesinde yer alan kan damarlarının genişlemesi ve şişmesi durumudur. Kanama ve ağrı başta olmak üzere çeşitli şekillerde kendisini belli eden basur, kişinin yaşantısını olumsuz etkiler. Hastaların bazılarında hemoroid, dışarıdan görülebilecek büyüklüğe ulaşır. Hemoroid belirtilerinin görülmesi durumunda genel cerrahi tıbbi biriminde bulunan bir uzmandan randevu alınması son derece önemlidir. Çünkü hemoroid belirtileri, farklı hastalıkları da ifade edebilir. Bu nedenle altta yatan nedenin belirlenmesi ve hastalığın tedavi edilmesi gerekir.
Hemoroid (Basur) Türleri Nelerdir?
Basur, farklı türlere sahiptir. Hemoroidde üç farklı tür mevcuttur. Bunlar, genel hatlarıyla aşağıdaki gibidir:
- Dış Hemoroid: Anüs çevresindeki derinin altında sert topaklar oluşması durumudur. Bu bölgede küçük kanamalar oluşabilmekte olup bu kanamalar, hastanın yaşantısını olumsuz etkileyebilir.
- Prolapsus Hemoroid: Bu türde damarlar, tuvalete gittikten sonra anüsün içinden geçmesine ve vücuttan dışarıya doğru sarkmasına neden olabilir. Diğer hemoroid türlerine göre çok daha şiddetli olduğunu belirtmek mümkündür.
- İç Hemoroid: Rektumun içinde yer alan hemoroiddir. Genellikle ağrısızdır. Fakat zaman zaman kanama ortaya çıkabilir.
Basur türlerinin her birinde belirtiler farklılık gösterebilir ve hemoroidin şiddeti de değişebilir. Bu nedenle semptomların ortaya çıkmasıyla uzman doktor kontrolüne gitmek, hemoroid türünün belirlenmesini sağlar.
Hemoroid (Basur) Neden Olur?
Basur neden olur sorusunun net bir cevabı bulunmaz. Anüs etrafında bulunan damarların baskı altındayken şişmesi mümkündür. Çünkü burada yer alan damarlar şişmeye oldukça yatkındır. Dolayısıyla rektumun alt bölgesinde basınç artışı, damarların şişmesi ile sonuçlanır. Bu durum ise hemoroid hastalığının oluşmasına sebebiyet verebilir.
Basura neden olan damarların şişmesi durumu ise farklı hususlardan dolayı ortaya çıkar. Aşırı kilo veya obezite, tuvalette uzun süre oturma, dışkılama esnasında zorlanma, kronik ishal veya kabızlık; damarların şişmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra liften yoksun gıdalarla beslenme ve sürekli ağırlık kaldırma, damarların şişmesine sebebiyet verebilen durumlar arasında yer alır.
Özellikle hamilelik döneminde hemoroidin ortaya çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmek mümkündür. Çünkü hamile kadınlarda bebek, rektuma baskıda bulunur. Bu ise hemoroidin ortaya çıkmasının nedenleri arasında yer alır. Hemoroid tedavisi kapsamında son derece önemli olan nedenler, hastalık tedavisinde hangi yöntemlerin kullanılması gerektiğini ifade eder.
Hemoroid (Basur) Belirtileri Nelerdir?
Basur, çeşitli semptomlarla kendisini belli eden bir sağlık sorunudur. Hemoroidin türleri farklılık göstermekte olup bu durum, ortaya çıkan semptomların da değişmesine sebebiyet verecektir. Basur türleri arasında yer alan iç basur belirtileri çoğunlukla sınırlıdır. İç hemoroid, genellikle herhangi bir belirti göstermeden ilerler. Fakat hemoroidler makattan dışarıya sarkabilir. Basur memesi olarak adlandırılan şişmiş damarların dışarıya doğru çıkması, çeşitli şikayetlerin oluşumuna neden olabilir. Makatta ıslaklık ve dolgunluk hissi, kanama ve kaşıntı ile ağrı; iç hemoroidde sıklıkla görülen belirtiler arasında yer alır.
Dış hemoroid belirtileri ise genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Dışkıda kan görülmesi
- Oturmakla artan ağrı hissi
- Anüs çevresinde kaşıntı ve rahatsızlık hissinin görülmesi
- Anüs yakınlarında kaşıntıya da neden olabilen ağrılı yumru veya şişlik
Hemoroid belirtileri, kişinin genel yaşantısını olumsuz etkiler. Özellikle basur belirtileri arasında değerlendirilebilen basur kanaması, rahatsızlık hissine neden olabilir. Hemoroid kanaması, nadir de olsa kansızlığa sebebiyet verebilir. Kansızlık, demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar ve bu durum yorgunluk, baş ağrısı ve halsizlik gibi şikayetlere yol açabilir. Dolayısıyla hemoroid semptomlarından herhangi birini görmeniz durumunda uzman doktor kontrolüne gitmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca yaşam tarzınızda çeşitli değişiklikler yaparak hemoroid semptomlarını minimize edebilirsiniz. Ancak geçmeyen hemoroidde tıbbi tedavi gereklidir.
Hemoroid Tanısı Nasıl Konulur?
Basur tanısı, farklı yöntemlerin tercih edilmesi ile net bir şekilde konulabilir. Hastalıkta görülen semptomlar, hemoroidin anlaşılmasını sağlayabilir. Bu nedenle uzman doktor, ilk olarak hastadaki belirtileri dinler. Hastalık semptomları arasında yer alan şikayetler; farklı türdeki hastalıkların da habercisi olabilir. Dolayısıyla tanı noktasında, diğer hastaların dışlanması adına çeşitli yöntemlerin kullanılması gerekebilir.
Tanı uygulamaları arasında yer alan fiziksel muayene, hemoroid durumunun anlaşılması adına önemlidir. Özellikle makat çevresi detaylı bir şekilde incelenir. Bunun yanı sıra parmak ile rektum muayenesi yapılabilir. Yapılan muayene, diğer tetkiklerin gerekli olup olmadığının anlaşılması adına son derece önemlidir. Rektumun alt kısmında yer alan hemoroidlerin fiziksel muayene ile tespit edilmesi zor olabilir. Bu tür durumlarda farklı yöntemler tercih edilir. Kolonoskopi, hemoroidin netlikle anlaşılmasını sağlayabilen yöntemler arasında yer alır. Kamera ile kalın bağırsak ve rektum detaylı bir şekilde incelenir.
Ayrıca kan testleri de hemoroid tanısının konulabilmesi adına önemli uygulamalar arasında bulunur. Özellikle sürekli olarak kanama şikâyeti bulunan kişilerde kan testi yapılması, demir eksikliğine bağlı kansızlığın bulunup bulunmadığının anlaşılmasını sağlar.
Hemoroid Nasıl Geçer?
Basur nasıl geçer sorusu, tanı işlemleri sonrasında gerçekleştirilecek tedavi uygulamalarını düşündürür. Basur tedavisi, hastalığın tanısının net bir şekilde konulması ardından planlanır. Hastada hangi tür hemoroid görüldüğünü belirlemek, nasıl bir tedavi uygulanması gerektiğini anlama açısından oldukça önemlidir.
Dış hemoroid tedavisi kapsamında evde çeşitli yöntemlerin uygulanması mümkündür. Çünkü dış hemoroid çoğunlukla kendiliğinden geçer. Evde uygulanabilecek şu tür yöntemler, hastanın kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlayabilir:
- Dış hemoroidin sebebiyet verdiği şişlik ve ağrının hafifletilebilmesi için soğuk kompres uygulanabilir. Kan damarlarının daralmasını sağlayabilen soğuk kompres uygulaması, iltihabın da azalmasını olanaklı hale getirebilir.
- Lifli gıdalar tüketme ve bol su içme, tercih edilebilecek tedavi uygulamaları arasında yer alır. Ayrıca düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, dışkılamanın çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Bu ise hemoroid şikayetlerinin azalmasını olanaklı hale getirecektir.
- Sıcak su ile banyo yapmak, hemoroid semptomlarını minimize eden uygulamalardan bir diğeridir. Çünkü sıcak su ile duş almak, anüs bölgesine kan akışını arttırır. Bu ise ağrı ve şişliğin azalmasına katkıda bulunur.
Dış hemoroidde belirtilen yöntemlerin uygulanmasına rağmen şikayetler geçmiyorsa tıbbi tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Cerrahi işlem ile hemoroid alınarak şikayetler ortadan kaldırılabilir.
Hemoroid türleri arasında yer alan iç hemoroidde de ev ortamında çeşitli uygulamalar gerçekleştirilebilir. Fakat iç hemoroid son derece ciddi bir durumdur. Genellikle tıbbi tedavi ile kontrol altına alınır. Lifli yiyecekler tüketmek, su tüketimini arttırmak, sıcak banyo uygulamasında bulunmak ve düzenli olarak egzersiz yapmak; iç hemoroid için tercih edilebilecek tedaviler arasında yer alır. Bu tür tedavi yöntemleri hastalık semptomlarının azaltılmasını sağlayabilse de çok daha net bir çözüm için tıbbi tedaviler gerçekleştirilmelidir.
İç hemoroidde sürekli meydana gelen kanamanın durdurulabilmesi için band ligasyon olarak adlandırılan yöntem tercih edilebilir. Bu yöntemde hemoroide neden olan damarlar lastik bir bant kullanılarak boğulur. Bu ise damarların düzeltilebilmesini sağlar. Bahsi geçen yöntem hastalığın tedavisinde yeterli olmazsa cerrahi uygulamalara başvurulabilir.
Geçmeyen hemoroid semptomlarınız varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun. Doktorlarımız listesinde yer alan uzmanlarımızdan randevu alabilir, hemoroid konusunda profesyonel destek talep edebilirsiniz.