DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Gaz Sıkışması Nedir?

Gaz sıkışması, karında gazın birikmesi ve şişkinlik gibi sorunlara neden olması durumudur. Gaz çıkarma, sindirimin doğal bir parçasıdır ve bir kişi günde en az 20 kez ağızdan veya rektumdan gaz çıkararak sindirim sistemini rahatlatabilir. Günlük tüketilen besinlerin içeriğinde çeşitli gazlar bulunur. Bunun yanı sıra vücudun sindirim sürecinde de kimyasal reaksiyonların neden olduğu gazlar ortaya çıkabilir. Vücutta biriken gazın dışarı çıkamaması, kişinin yaşantısını olumsuz etkileyen durumlar arasında yer alır.

Gaz sıkışması durumunda özellikle sancı ortaya çıkabilir. Midede dolgunluk hissi oluşabildiğinden gaz çıkaramama sorununun giderilmesi oldukça önemlidir. Bunun için ilk olarak sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Ardından sorunun kaynağına yönelik bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Doğru tedavi, ortaya çıkan sorunun giderilmesini sağlayabilir. Bu nedenle sıkışma hissini belli eden semptomları fark etmeniz hâlinde uzman doktor kontrolüne gitmeniz son derece önemlidir.

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Gaz sıkışması, çeşitli semptomlarla kendini belli eden bir durumdur. Bu nedenle semptomları dikkatle incelemek önemlidir. Ortaya çıkan belirtiler, kişinin gündelik yaşantısına olumsuz etkide bulunabilir. Belirtilerin bir kısmı genellikle aniden kendini gösterir. En sık görülen belirti, karın bölgesinde aniden ortaya çıkan keskin bıçak saplanma hissidir. Gaz sıkışması semptomları şu şekilde sıralanabilir:

  • Karnın fiziksel olarak dışa doğru büyümesi
  • Geğirme
  • Karın bölgesinde ortaya çıkan kramp şeklinde bir ağrı (gaz sancısı)
  • Rektumdan gaz çıkarma
  • Karında baskı, şişkinlik ve sertlik
  • Mide gurultuları
  • Hafif bulantı

Gaz birikimi gibi bir durumda bağırsaklar genişleyebilir. Bu durum karında ağrı hissine sebebiyet verebilir. Gaz sıkışması belirtileri arasında yer alan karın ağrısı, sık görülen semptomlar arasında yer alır. Bunun yanı sıra gaz birikmesi, daha fazla gazın açığa çıkmasını zorunlu kılabilir. Bu nedenle özellikle bu tür durumlarda gaz çıkarmanın artış gösterdiğini belirtmek mümkündür. 

Gaz Sıkışması Neden Olur?

Sıklıkla görülebilen durumlar arasında yer alan gaz sıkışması, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Sıkışma hissine neden olabilen durumlar ana hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Çeşitli yiyecek ve içeceklerde daha fazla gaz mevcuttur. Brokoli, lahana ve fasulye gibi yiyecekler; sindirim sistemi tarafından parçalanma esnasında gaz çıkışına neden olabilir. Bu ise vücutta gaz birikimi anlamına gelebilir.
  • Hareketsiz yaşam tarzı, gaz birikiminin artmasına neden olabilen durumlar arasında yer alır. Sağlıksız beslenme ve yetersiz su tüketimi de gaz birikiminin nedenleri arasında yer alır.
  • Yemek sırasında hava yutmak, mide ve bağırsaklarda gaz birikiminin sebepleri arasında bulunur. Dolayısıyla yemek sırasında konuşmamak son derece önemlidir.

Aşırı gaz nedenleri de yukarıdaki gibidir. Crohn hastalığı, ülseratif kolit başta olmak üzere çeşitli inflamatuar bağırsak hastalıklarının da gaz sıkışması sorununa neden olabildiğini belirtmek mümkündür. Ayrıca çeşitli besinlere alerjisi bulunan kişilerde de gaz birikimi olabilir. Özellikle hareketsiz bir yaşam ve sağlıksız bir şekilde beslenmenin neden olduğu gaz birikimini engelleyebilmek için düzenli aralıklarla sportif aktivitelerde bulunmak oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra sağlıklı besinlerin tüketilmesi gerekir. 

Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir?

Gaz sıkışması, çeşitli yöntemlerin kullanılması ile giderilebilir. Eğer kısa sürede sıkışma hissi mevcutsa genel olarak şu gibi yöntemler tercih edilebilir:

  • Derin nefes alıp vermek
  • Yürüyüş ve koşu başta olmak üzere çeşitli sportif aktivitelerde bulunmak
  • Su ile seyreltilmiş elma sirkesi tüketmek
  • Sıcak kompres uygulamak
  • Yemekleri yavaşça çiğnemek, yemek sırasında konuşmamak
  • Laktoz kaynaklı gaz sıkışması durumunda süt ürünlerini tüketmemek
  • Özellikle gazlı içecekleri sıklıkla tüketmemek
  • Karın bölgesine hafif masaj uygulamasında bulunmak
  • Takviye şeklinde ya da doğal yollardan vücuda probiyotik desteğinde bulunmak
  • Yoga gibi fiziksel aktivitelerde bulunmak

Midede gaz sıkışması gibi durumlarda yukarıdaki gibi yöntemler tercih edilebilir. Bu tür hususların yanı sıra yeterli oranda su içmek de son derece önemlidir. Sağlıklı bir insanın gün içinde 2 ila 2,5 litre su tüketmesi gerekebilir. Yeterli miktarda su tüketmemek, özellikle kabızlık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Dolayısıyla vücudunuzun su ihtiyacını karşılayarak kabızlığın ve sıkışma hissinin önüne geçebilirsiniz.

Bunların yanı sıra sıkışma hissinin giderilebilmesi için doktor muayenesi sonrasında çeşitli ilaçları kullanmanız gerekebilir. Spazm önleyici ya da gaz çıkarmaya destek olan ilaçlar, doktor tavsiyesi ile alınmalıdır. Doktorunuzun önermediği hiçbir ilacı kullanmayınız. Özellikle en kuvvetli gaz giderici olarak bilinen ilaçları doktorunuzun önerisi ile alınız. 

Gaz Sıkışmasının Tanısı Nasıl Konulur?

Gaz sıkışması, kişinin gündelik yaşantısını olumsuz etkileyebildiği için sıkışma hissi belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda tanı ve tedavi işlemlerinin gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Gaz sıkışması tanısının konulabilmesi için ilk olarak doktor muayenesine gidilmelidir. Mide gazı belirtileri ve bağırsak gazı belirtileri, teşhis noktasında bir hayli önemlidir.

Teşhis kapsamında uzman doktor, hastanın şikayetlerini dinler. Daha sonra ortaya çıkan belirtileri gözlemeyebilmek için fiziksel muayene gerçekleştirir. Özellikle hastanın karın bölgesini detaylı bir şekilde inceler. Herhangi bir şişlik bulunup bulunmadığı incelenir. Bunun yanı sıra karın bölgesinde herhangi bir hassasiyetin varlığına dair gözlem yapılır. Bu tür uygulamaları içeren fiziksel muayene, hastalık teşhisinin çok daha doğru bir şekilde konulabilmesini olanaklı hale getirir.

Teşhisin net bir şekilde konulabilmesi için bazı durumlarda kan tahlili gerekli olabilir. Bunun yanı sıra farklı laboratuvar testlerinin de önemli olduğunu belirtmek mümkündür. Dolayısıyla gerekli olması halinde bu tür testlerin yapılması ve teşhisin netleştirilmesi önemlidir. Ayrıca şiddetli ya da kronik gaz birikimi durumlarında altta yatan nedenin ortaya çıkarılabilmesi için spesifik testlere de ihtiyaç duyulabilir. Teşhis konusunda netlik sağlanabilmesi için ilk olarak uzman doktor desteğine başvurulması gerekecektir. Ardından gerekli uygulamalar yapılarak sıkışma hissinin nedenleri belirlenir ve teşhis konulur. 

Gaz Sıkışmasının Tedavisi Nasıldır?

Gaz sıkışması tedavisi için tanı uygulamaları gerçekleştirilmiş olmalıdır. Doğru tanı, tedaviye başlanabilmesini sağlar. Hem bebeklerde hem de yetişkinlerde rahatsız edici bir sağlık problemi olan gaz sıkışmasını gidermek için doğru tedavi uygulamaları önemlidir. Yetişkinlerde gaz çıkarma adına genel olarak şu tür tedaviler tercih edilebilir:

  • Soğan, brokoli, Brüksel lahanası başta olmak üzere yüksek lifli gıdaları daha az tüketin.
  • Kızarmış ve yağlı yiyeceklerin tüketimini sınırlandırın.
  • Süt ürünlerinin neden olduğu gaz birikimini azaltabilmek için süt ürünleri tüketimini azaltın.
  • Besinleri iyi bir şekilde çiğnediğinizden emin olun.
  • Su alımını arttırın.
  • Düzenli egzersiz yapın ve hareketli bir yaşantı benimseyin.

Yemek yerken konuşmanız, çok daha fazla havanın yutulması anlamına gelebilir. Bu nedenle yemek yerken konuşma gibi eylemlerden uzak durun.

Gaz sancısı belirtileri üzerinden gerçekleştirilebilen tedavi yöntemleri, bebeklerde farklı şekilde uygulanabilir. Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri arasında şu adımlar yer alır:

  • Annelerini emen bebekler, beslenme sırasında çok fazla hava yutabilir. Bu nedenle bebeğin hava yutması engellenmelidir.
  • Gaz sancısı çeken bebeğin sırtına ılık bez konulabilir. Bunun yanı sıra karnına ya da sırtına hafif masaj yapılabilir.

Fakat geçmeyen gaz sancısında doktorlarımız listesinde bulunan uzman doktorlarımızdan randevu talep edebilirsiniz.

 

Doktora Sorun, Öğrenin