Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
- 22 Ocak 2025
- Maltepe Hastanesi
- Ağız ve Diş Sağlığı
Diş ağrısı, genellikle dişlerin çürümesi nedeniyle ortaya çıkan ve kişide rahatsızlık hissine neden olan bir durumdur. Diş çürükleri ağrının temel nedeni olarak bilinse de farklı sebeplerle ağrı oluşumunun ortaya çıktığını belirtmek mümkündür. Ağrı, çoğunlukla zonklama ya da sızlama şeklinde kendini belli eder. Eğer zamanında tedavi edilmezse diş kaybı başta olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir. Diş ağrısı nedenleri şu şekilde özetlenebilir:
- Gömülü Dişler: Çenenin en sonunda bulunan gömülü dişler, halk arasında 20'lik dişler olarak bilinir. Doğru bir şekilde temizlenmemesi, gömülü dişlerde ağrıya neden olabilir. Bu duruma neden olan 20'lik diş ağrısına evde çözüm bulunamayacağı için vakit kaybetmeden doktora görünmek önemlidir.
- Çürük Dişler: Bakterilerin çürük dişin damar ve sinir kısmına ulaşması, son derece şiddetli ağrılara neden olabilir.
- Diş Eti Kaynaklı Ağrılar: Diş etleri sağlıklı olmayabilir. Dişte herhangi bir problem bulunmasa bile diş eti, farklı şiddetlerde ağrılara sebebiyet verebilir. Diş eti büyümesi, diş eti çekilmesi ve diş etinde oluşan iltihap, diş eti kaynaklı ağrıların temel nedenleri arasında yer alır.
- Sinüzit: Özellikle arka bölgede bulunan dişlerde ağrıya neden olabilir. Sinüslerin iltihaplanması sonrasında hastalık oluşumunu tetikleyebilir. Sinüzit ağrısı, bazı durumlarda diş ağrısına benzer bir etkiye neden olabilir ve iki ağrı karıştırılabilir.
- Kaynağından Uzak Bölgede Ağrı: Bir dişte şiddetli bir ağrı ortaya çıkmışsa bu ağrı, uzak bölgede de hissedilebilir. Ancak çenenin sol tarafında ortaya çıkan ağrının sağ tarafında hissedilmesi mümkün değildir.
- Dentin Hassasiyeti: Dişlerin soğuk ya da sıcağa ani tepki vermesine neden olabilir. Bu hassasiyet, özellikle yüksek sıcaklıkta bir yiyecek ya da içecek tüketirken ağrının oluşmasına sebebiyet verir.
Bu tür durumlar, uyutmayan diş ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Bazı ağrılar kısa sürede geçerken, çok daha uzun süren diş ağrıları da görülebilir. Bu tür durumlarda bir diş hekimine görünmek, ağrının kaynağının ortadan kaldırılması açısından önemlidir.
Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Diş ağrısı, çeşitli semptomlarla kendisini belli edebilir. Bu semptomlar, genellikle kişinin gündelik yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla belirtilerin şiddeti fazla olabilir. Diş ağrısına çözüm geliştirilmesini zorunlu kılabilen semptomlar ana hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Baş ağrısı
- Diş eti kanamaları
- Ateş
- Yüzde ya da ağızda ortaya çıkan şişlik
- Ağız açmada kısıtlılık yaşanması
- Sıcak ya da soğuğa karşı aşırı bir hassasiyet gösterilmesi
Bu tür semptomların her biri, diş ağrısı ile beraber ortaya çıkar. Birçok belirti, ağrı durumunda sıklıkla görülmekte olup kişinin yaşantısını zorlayabilir. Özellikle gece boyunca devam eden ağrı, kişinin sağlıklı bir uyku süreci geçirmesini engelleyebilir. Bu ise farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.
Öte yandan ağrının görüldüğü bölgede şişlik de meydana gelebilir. Bunun yanı sıra dişlerin birbirine çarpması durumunda ağrı hissi oluşabilir. Eğer diş ağrısı 2 günden daha uzun sürüyorsa ilgili dişe müdahale edilmesi gerekebilir. Bu nedenle uzun süren diş ağrılarında vakit kaybetmeden doktor kontrolüne gitmeniz ideal bir seçenek olacaktır. Yapılan teşhis uygulamaları sonrasında diş ağrısının altında yatan nedenler belirlenerek uygun tedavi gerçekleştirilebilir.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş ağrısı, kişinin yaşantısına olumsuz bir etkide bulunduğundan ağrının hissedilmesi sonrası ağrıya iyi gelen yöntemlerin denenmesi gerekebilir. Ağız ve diş sağlığı, diş ağrısına iyi gelen uygulamalar arasında yer alır. Ağız ve diş sağlığı için temizlik ile hijyen uygulamaları, dişteki bakterilerin giderilmesini sağlayabilir. Bu yöntem, özellikle diş ağrısı öncesinde tercih edilmesi gerekir. Dişte düzenli temizlik ve bakım, dişlerin çürümesini engelleyebilir.
Bunun yanı sıra diş ağrısı için iyi gelen farklı yöntemler de mevcuttur. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Dişinizde çürük bulunuyorsa ve ağrının kaynağı bu çürükse mutlaka diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Çürük dişte gerekli işlemlerin yapılması, ağrının bir süre sonra giderilmesini sağlayacaktır.
- Ağrıyı hafifletmek için ilaç kullanılabilir. Ağrı kesici ilaçlar, geçici bir tedavidir. Bu nedenle mutlaka ağrının altında yatan nedenler belirlenmelidir.
- Eğer ağrı ödeme neden olduysa şişliğin bulunduğu bölgede soğuk kompleks uygulaması gerçekleştirilebilir.
- Yemek yerken ağrılı tarafla çiğneme gerçekleştirmemeniz ağrının çok daha şiddetli bir hal almasını engelleyebilir.
- Yatarken yüksek bir yastık kullanmaya özen gösterin.
- Çok soğuk veya sıcak içecekleri tüketmeyin. Bu tür içecekler, ağrının daha da şiddetlenmesine neden olabilir.
Belirtilen hususların her biri, diş ağrısının en çabuk çözümü kapsamında yer alabilir.
Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?
Diş ağrısı, gerekli uygulamaların yapılması ile birlikte önlenebilir. Bu nedenle ağrı oluşumu öncesinde koruyucu uygulamalardan yararlanılması gerekebilir. Ağrının önlenebilmesi için aşağıdaki gibi sıralanabilen çeşitli yöntemler kullanılması olanaklıdır:
- Diş ağrısı önleme uygulamalarından ilki, diş ve ağız bakımının gerçekleştirilmesidir. Özellikle düzenli bir şekilde dişlerin fırçalanması, ağız içinde bakteri oluşumunun engellenmesini sağlar. Bunun yanı sıra diş ipi kullanımı, diş aralarında biriken plakların ortadan kaldırılması açısından idealdir. Dolayısıyla sadece diş fırçası ile temizlik sağlanmamalıdır. Belirli aralıklarla diş ipi de tercih edilmelidir.
- Sağlıklı ve dengeli beslenme, dişlerin güçlenmesi açısından oldukça önemlidir. Özellikle şekerli ve asitli içecek ile yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
- Yoğun stres, uyku sırasında diş sıkma sorununa neden olabilir. Bu nedenle stresi azaltacak uygulamalar gerçekleştirilebilir. Stresin minimize edilmesi, diş sıkma ve gıcırdatmanın önlenebilmesini sağlayabilir.
- Düzenli diş hekimi kontrolleri, önleyici uygulamalardan bir diğeridir. Yılda minimum 2 kere diş muayenesine gitmek, ilerleyen süreçte ortaya çıkabilecek sorunların önceden tahmin edilmesini sağlar.
Belirtilen hususların her biri, diş ağrılarının önlenebilmesi açısından idealdir. Bu nedenle düzenli diş bakımı ve hekim kontrolü ile dişlerinizi koruyabilirsiniz.
Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş ağrısı tedavisi çeşitli yöntemlerin kullanılması ile gerçekleştirilebilir. Kısa süreli diş ağrısı için ağrı kesici, ideal bir tedavi yöntemi olabilir. Bunun yanı sıra uzun süreli ağrılarda farklı tedavi yöntemlerinin kullanılması gerekli olabilir. Diş ağrısı için etkili olabilecek tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Eğer diş ağrının temel nedeni çürükse çürük diş için çeşitli işlemler yapılabilir. Genellikle dolgu uygulaması, çürük dişin tedavi edilmesini sağlar. Bununla birlikte kanal tedavisi de gerekli olabilir.
- Diş enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkan ağrılar için enfeksiyonun kurutulması gerekir. Bunun için çoğunlukla antibiyotik tedavisi ideal olacaktır. Enfeksiyonun kuruması sonrasında gerekli tedavi uygulamaları gerçekleştirilebilir.
- Bu ve bunun gibi yöntemlerin her biri, diş ağrısının giderilmesini sağlayabilir. Fakat etkili bir çözüm için ilk olarak diş ağrısının altında yatan nedenlerin tespit edilmesi gerekebilir. Nedenlerin tespit edilmesi sonrasında gerekli tedavi uygulamaları belirlenir. Bu uygulamalar, dişteki çürüğün giderilmesini sağlayabilir.
Diş ağrısı şikâyetine sahipseniz ve ağrı semptomlarından herhangi birini kendinizde gözlemliyorsanız doktorlarımız listesinde yer alan uzman doktorlarımızdan müsait olanlardan randevu alabilir, diş ağrısı şikâyetinizin azalması hatta giderilmesini sağlayabilirsiniz.