DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

D Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

D Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

D Vitamini Nedir?

D vitamini, yağda çözünen bir tür vitamindir. Kalsiyum ve fosforun emilmesini olanaklı kılan D vitamini, aynı zamanda vücutta çok önemli görevlere sahiptir. Bu nedenle D vitamini eksikliği belirtileri ile kendisini belli eden vitamin eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

D vitaminin temel olarak D2 ve D3 olmak üzere iki farklı türü mevcuttur. D2, bitkisel kaynaklardan elde edilebilmekte olup D3, hayvansal gıdaların tüketilmesi aracılığıyla vücuda alınır. D vitamini eksikliğinin görülmemesi adına yaz aylarında güneş ışığından yeterli ölçüde faydalanılmış olması gerekir.

Güneş ışığının yanı sıra çeşitli besin maddelerinden de D vitamini alınabilir. D vitamini olan besinler arasında balık eti, peynir, yumurta sarısı önemli bir yer edinir. D vitamini içeren yiyeceklerin yeterli ölçüde tüketilmemesi ve güneş ışığından faydalanılmaması, vücutta D vitaminin eksik kalmasına sebebiyet verebilir. 

D Vitamini Kaç Olmalı?

D vitamini eksikliği belirtileri görülmemesi için D vitaminin belirli ölçüde vücutta bulunması gerekir. 20 ila 50 ng/mL aralığı, ideal D vitamini seviyeleri olarak bilinir. Bu, D vitamini referans aralığı şeklinde de tanımlanır. 12 ng/mL seviyesinin altında olan durumlar D vitamini eksikliği şeklinde tanımlanabilir. Dolayısıyla bu tür durumlarda endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları tıbbi birimine gidilmesi gerekebilir.  Ayrıca D vitaminin düşük olması halinde D vitamini eksikliği belirtileri ortaya çıkar. 

D Vitamini Nelerde Bulunur?

D vitamini güneş ışığında ve çeşitli besin maddelerinde bulunur. Vitaminin vücuda alınabilmesi için tüketilmesi gereken besin maddeleri şu şekildedir:

  • Tavuk ciğeri
  • Yumurta sarısı
  • Kahvaltılık tahıllar
  • Peynir ve tereyağı başta olmak üzere çeşitli süt ve süt ürünleri
  • Kırmızı et ve karaciğer
  • Somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklar

Bunların yanı sıra D vitamini olan yiyecekler arasında ısırgan otu ve maydanoz da önemli bir yer edinir. D vitamini eksikliği belirtileri görülmemesi adına bu tür besin maddelerini tüketmeye özen göstermelisiniz.

D vitamini eksikliği belirtilerinin minimize edilebilmesi için D vitamini takviyesi de alınabilir. Fakat takviye ürünlerin doktor kontrolünde alınması bir hayli önemlidir. İlk olarak kan testi yapılarak vücuttaki D vitamini seviyesi ölçülür. Ardından D vitaminin eksikliği durumunda D vitamini hapı ya da damlası verilebilir. Düzenli kullanım ve doğru beslenme ile D vitamini düşüklüğü tedavi edilebilir. 

D Vitamini Günlük İhtiyacı Ne Kadardır?

D vitaminin günlük ihtiyacı çeşitli değişkenlere göre farklılaşır. Kişinin yaşı bu konuda önemli bir etkendir. 1 yaşına kadar olan bebeklerde 400 IU yeterli olacaktır. Bununla birlikte 1 yaşından itibaren bu sayının 600 IU olması gerekir. Ayrıca 70 yaşından itibaren kişide D vitamini ihtiyacının artış gösterdiğini belirtmek mümkündür. D vitamini eksikliği belirtileri arasında kemik ve kas problemleri yer alır. Dolayısıyla vücudunuzda yeterli ölçüde D vitamini bulunmuyorsa özellikle 70 yaşından itibaren kemik ve kaslarla ilgili çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. 

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

D vitamini eksikliğinin ortaya çıkmasında pek çok etken husus ön plana çıkar. Bunlar arasında güneş ışınlarına yeterli ölçüde maruz kalmamak önemli bir yer edinir. Bunun yanı sıra D vitamini içeren besinlerin tüketilmemesi de eksikliğin sebeplerinden bir tanesidir. Ayrıca koyu cilt pigmentine sahip olmak ve böbrek ile karaciğer yetmezliği gibi hususlar da son derece önemli etkenler arasında yer alır.

Lenfoma gibi kanser türleri ve çeşitli ilaçların kullanımı, D vitamini eksikliği belirtilerine neden olabilir. Dolayısıyla D vitaminin eksikliğine işaret eden semptomların görülmesi halinde doktor kontrolüne gidilmesi oldukça önemlidir. 

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

D vitamini eksikliği belirtileri son derece fazladır. Ayrıca belirtilerin şiddeti ve sayısı kişiden kişiye değişebilir. D vitamini eksikliğinin belirtileri arasında genel olarak şu tür semptomlar ortaya çıkar:

  • Depresyon başta olmak üzere ruh hali değişiklikleri
  • Kas ve kemik ağrıları
  • Uykusuzluk
  • Omuzlar ve uyluklarda güçsüzlük
  • Sürekli üşüme
  • Saç dökülmesi
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Cilt renginde solgunluk görülmesi
  • Eller ya da ayaklarda karıncalanma

Bu tür belirtilerin tamamı D vitamini eksikliğini düşündürebilir. Dolayısıyla semptomların takibi önemlidir.

D vitaminin eksik olması çeşitli semptomlar üzerinden kendisini belli etmekle birlikte çeşitli hastalıklara da neden olabilir. D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar ana hatlarıyla şu şekildedir:

Şeker ve Kalp Hastalıkları: D vitaminin eksik olması inme, şeker, kalbe bağlı çeşitli hastalıklara neden olabilir.

Kemik Erimesi ve Kemik Hastalıkları: D vitaminin uzun süreli eksikliği kemik yapısında çeşitli bozulmalara neden olur. Kas güçsüzlüğü ve kemik erimesi, D vitamini eksikliğinde meydana gelebilecek rahatsızlıklar arasında yer alır. Ayrıca yaşın ilerlemesiyle birlikte osteoporoz görülmesi de mümkündür.

D vitamini eksikliği aynı zamanda kemiklerde ağrıya neden olabilir. Bu tür durumlarda kemiklerin güçlendirilebilmesi için çeşitli vitamin ve minerallerin vücuda alınması oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamini içeren besinlerin tüketilmesi de gerekir. D vitamini hangi besinlerde sorusunu cevaplandırmak ve bu besin maddelerini beslenme planına dahil etmek, vücuttaki D vitamini ihtiyacının karşılanmasına destek olur. 

Kanser

Meme kanserinin D vitamini eksikliğiyle bağlantısı olduğu düşünülmekte olup yapılan çalışmalar, meme kanserine yakalanan ve D vitamini değeri yüksek olan kadınların daha uzun yaşam sürelerine sahip olduğunu göstermiştir.

D vitaminin hücreler arasında iletişimi arttırma potansiyeline sahip olduğu bilinir. Bu ise hücre bölünmelerinin engellenmesine destek olur. D vitamini, hücrelerin anormal şekilde çoğalmasını önler. Ayrıca kanser hücrelerinin beslenmesini de yavaşlatır. D vitamini eksikliğinin meme kanserine ek olarak prostat kanseri, kalın bağırsak ve akciğer kanserine neden olduğunu söylemek de mümkündür. 

D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

D vitamini eksikliği belirtileri, D vitamini eksikliğini anlamanın yöntemlerinden bir tanesidir. Dolayısıyla D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alan şu tür semptomların son derece önemli olduğunu belirtmek olanaklıdır:

  • Depresyon
  • Saç dökülmesi
  • Halsiz ve bitkin hissetme
  • Acıya karşı artan hassasiyet
  • Daha sık ve kolay hastalanma
  • Kaslarda zayıflama nedeniyle yürümede güçlük meydana gelmesi
  • Ciltte soluklaşma
  • Uyku sorunları
  • Kemik ağrısı
  • İştah kaybı
  • Üşüme

Bu tür semptomların her biri D vitamini eksikliğini düşündürebilir.

D vitaminin vücut üzerinde çeşitli faydaları bulunmakta olup D vitamini faydaları şu şekildedir:

  • Diyabete karşı korur.
  • Fosfor ve kalsiyum maddelerinin kan seviyelerini dengeleme özelliğine sahiptir. Bu ise kas ve kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun hastalıklara karşı korunmasına destek olur.
  • Kalp sağlığı ve hastalıklara iyi gelmekte olup vücudu çeşitli hastalıklara karşı korur.

Birçok faydası bulunan D vitaminin vücutta yeterli ölçüde olması son derece önemlidir. D vitamini bulunan besinler arasında yer alan tavuk ciğeri, somon ve uskumru, maydanoz, ısırgan otu ve kahvaltılık tahıllar başta olmak üzere çeşitli besin maddelerini düzenli aralıklarla tüketmeniz gerekir.

D vitamini eksikliğini düşündüren semptomları görmeniz halinde doktorlarımız listesinde yer alan uzmanlarımızdan randevu alabilir, vücudunuzdaki D vitamini seviyesini öğrenebilirsiniz. D vitamini düşüklüğü durumunda doktorunuz tarafından tavsiye edilen tedavi yöntemlerini uygulamanız, vücudunuzda D vitaminin istenilen seviyeye ulaşmasını destekleyecektir.

Doktora Sorun, Öğrenin