DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş ağrısı stres başta olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkan, genellikle kısa sürede geçen ağrılardır. Şiddeti altta yatan nedene göre değişiklik gösterir. Ayrıca aralıklı olarak ortaya çıkabildiği gibi sürekli görülmesi de mümkündür. Toplumun %50’sinde görülen ağrı, cinsiyet ve yaş fark etmeksizin meydana gelebilir. Kişinin yaşantısını olumsuz yönde etkilemekte olup özellikle şiddetli ve uzun süreli ağrılarda doktor kontrolüne gidilmesi son derece önemlidir. Baş ağrısı nedenleri ve çeşitli teşhis yöntemleri üzerinden altta yatan sebepler belirlenebilir. Bu ise etkili tedavi yöntemlerinin uygulanmasını sağlar.

Baş Ağrısı Tipi Nasıl Teşhis Edilir?

Baş ağrısı, pek çok kişide görülür ve kişinin gündelik yaşantısına olumsuz bir etkide bulunur. Ağrının farklı türleri bulunduğundan ağrı çeşitlerinin doğru yöntemler kullanılarak teşhis edilmesi gerekir. Ağrı çeşidinin teşhis edilebilmesi için hastanın bazı sorulara net ve kesin bir şekilde cevap vermesi oldukça önemlidir.

“Baş ağrısı nasıl hissettiriyor?” Bu soru, ağrının seviyesinin belirlenmesine destek olur. Bunun yanı sıra “Ne kadar sıklıkla ağrı ortaya çıkıyor?”, ağrının belirli aralıklarla mı yoksa sık sık mı yaşandığının tespit edilmesini sağlar. Bunun yanı sıra “Ne kadar sürüyor, günlük ne kadar uyuyorsunuz, gün içinde ne kadar kafein tüketiyorsunuz?” olmak üzere farklı sorulara da yanıt vermeniz gerekecektir. Hasta tarafından sorulara verilen cevaplar, baş ağrısı çeşitleri tespitinin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. 

Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

Baş ağrısı bölgeleri ve sebepleri farklılık gösterebilir. Bu durum, ağrı türlerinin oluşmasına sebebiyet verir. Sıklıkla görülen baş ağrısı çeşitleri ana hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Gerilim tipi ağrılar
  • Migren tipi ağrılar
  • Küme tipi ağrılar
  • İlaç kullanımı ile başlayan ağrılar
  • Beyin tümörü ya da anevrizması
  • Sinüs kaynaklı ağrılar
  • Travma sonrası görülen ağrılar

Hafif ya da şiddetli baş ağrısı olmak üzere farklı seviyede görülen ağrılar, farklı şekilde sınıflandırılır. Ağrıların semptomları ve görüldüğü bölgeler değişebilir. 

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Kadınlarda erkeklerden çok daha fazla görülen gerilim tipi ağrılar, toplumda sıklıkla meydana gelen türler arasında yer alır. Alına ve enseye yayılabilen bu tür ağrılarda mide bulantısı gibi semptomlar eşlik etmez. Öte yandan fiziksel aktivitelerle artış göstermediğini belirtmek mümkündür. 

Migren Tipi Baş Ağrısı

Baş ağrısı türlerinden bir diğeri migren tipidir. Ataklar halinde gelen ve tedavi edilmediği takdirde 4-72 saat sürebilen migren tipi ağrılar hem çocuklar hem de yetişkinlerde görülebilir. Genetik yatkınlığı bulunan bu tür ağrıların çerez, eski peynir, kafeinli içecek ve yiyecekler ile tetiklenmesi olanaklıdır. 

Küme Tipi Baş Ağrısı

Küme tipi ağrılar, baş ağrısı tedavisi kapsamında yer alan türlerden birisidir. 20’li yaşların sonundaki erkekler ile kadın ile çocuklarda da görülebilen bu tür ağrılar, genellikle göz etrafında yoğunlaşır. Zonklayıcı ve şiddetli olma özelliğine sahiptir. Çeşitli semptomlar ile karakterize edilir. Ağrıyan bölgedeki gözde kızarıklık, ilgili göz bebeğinde küçülme başta olmak üzere birtakım semptomlar ortaya çıkabilir. 

İlaçlar İle Başlayan Baş Ağrıları

Bazı durumlarda ilaç kullanımı sonrasında da baş ağrısı görülebilir. Çünkü çoğu ilacın yan etkileri arasında bu tür ağrılar bulunur. Bunun yanı sıra ağrının tedavisi için çeşitli ilaçların kullanılması gerekli olabilir. Fakat bu tür ilaçların yoğun bir şekilde kullanılması da başta ağrıya sebebiyet verebilir. Bu nedenle doktor tarafından önerilen ilaçların belirlenen dozda ve sürede kullanılması oldukça önemlidir. 

Beyin Tümörü veya Anevrizması

Şiddetli baş ağrısı nedenleri arasında yer alan beyin tümörü ya da anevrizması, ağrıların ciddi sebeplerinden bir tanesidir. Beyin tümöründe ortaya çıkan ağrıya eşlik eden çeşitli semptomlar mevcuttur. Bu semptomlar arasında görmede sorun yaşanması, kulakta çınlama yer alır. Dolayısıyla sürekli baş ağrısı ve yoğun ağrıların görülmesi halinde bir nöroloji uzmanından destek alınması oldukça önemlidir. 

Sinüs Kaynaklı Baş Ağrıları

Sinüs kaynaklı ağrılar; genellikle burun ve göz çevresinde ortaya çıkar. Kişinin öne eğilmesi durumunda artış görülebilen sinüs kaynaklı baş ağrısı, nefes kanallarında sıkışıklık hissedilmesine neden olur. Akut enfeksiyonun düzelmesi halinde baştaki ağrının da kaybolduğu gözlemlenir. 

Travma Sonrası Baş Ağrısı

Başta meydana gelen ağrıların nedenlerinden bir diğeri de yaşanan travmalardır. Araba kazası, düşme başta olmak üzere kafa travmasına neden olan durumlar sonrasında baş bölgesinde ağrı meydana gelebilir. Bu tür ağrılar, gerekli tedavinin gerçekleştirilmesi sonrasında geçme eğilimindedir.

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş ağrısı, kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen durumlar arasında yer alır. Özellikle ağrının uzun süre devam etmesi, kişinin normal aktivitelerini yerine getirememesine neden olabilir. Bu nedenle baş ağrısına iyi gelen şeyler oldukça önemli bir konudur.

Ağrının azaltılması ya da giderilmesini sağlayan çeşitli ipuçları bulunur. Bu ipuçları ana hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Bol bol sıvı tüketin.
  • Baş ve boyun bölgesine soğuk veya sıcak kompres uygulayın.
  • Işığın olmadığı bir ortamda dinlenin.
  • Papatya başta olmak üzere rahatlatıcı bir etkiye sahip bitki çaylarını tüketin.
  • Kafanızı baskılayan saç modellerinden uzak durun. Özellikle at kuyruğu, kafa bölgesinde baskıya neden olur. Bu ise ağrının oluşmasının sebepleri arasında yer alır.
  • Kahve ve çay tüketimini sınırlandırın.
  • Sinüs kaynaklı ağrılarda buhar banyosu ile sinüsleri açın.
  • Şakaklarınıza nazik bir şekilde masaj yapın.
  • Çenenizi yoran çiğnemelerden uzak durun.
  • Baş ağrısını tetikleme ihtimali bulunan gürültülü ortamlardan uzak durun.
  • Yeterli ve kaliteli bir uykuya özen gösterin.
  • Magnezyum takviyesi alın.

Bu ve bunun gibi hususların her biri, baş bölgesinde oluşan ağrıların azaltılmasını sağlayacaktır. Bu nedenle baş ağrısı geçirme yöntemleri arasında yer alan uygulamaları tercih etmeniz mümkündür. Fakat geçmeyen baş ağrısı görülmesi halinde uzman doktor kontrolüne gidilmesi, altta yatan nedenlerin erkenden teşhis edilmesini sağlayacaktır. Bu ise gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması ve var olan sorunların giderilmesi açısından bir hayli önemlidir. 

Baş Ağrısında Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Baş ağrısı çoğunlukla kısa süreli görülse de bazı durumlarda şiddeti ve süresi fazla olur. Bu durum, kişinin yaşantısına olumsuz etkide bulunduğu gibi çeşitli hastalıklara işaret edebilir. Dolayısıyla ağrıyı ne sıklıkla ve şiddette yaşadığınızı tespit etmeniz gerekir. Ağrının yanı sıra birtakım semptomların da görülmesi, durumun ciddi olabildiğini ifade eder. Ağrı ile birlikte görülme ihtimali bulunan belirtiler genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Boyunda sertlik
  • Ateş
  • Bulantı olmaksızın kusmanın görülmesi
  • Şiddetinde artış
  • 50 yaşından sonra ortaya çıkması
  • Aniden ortaya çıkması ve o ana kadar görülen en şiddetli ağrı olması
  • Başa alınan bir darbe veya kaza sonrasında görülmesi
  • Çift veya bulanık görmeye sebep olması

Bu tür belirtiler, ağrının altında farklı bir hastalığın ya da durumun yattığını ifade edebilir. Dolayısıyla bu tür belirtileri görmeniz halinde, vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeniz oldukça önemlidir.

Kısa süreli ağrılarda baş ağrısını anında kesen yöntem arasında yer alan uygulamalar denenebilir. Fakat uzun süreli ve şiddetli ağrılarda bu yöntemler etkili olmayacaktır. Bu nedenle ağrı ciddi bir seviyede ilerliyorsa doktorlarımız listesinde bulunan ilgili uzmanlarımızdan randevu talep edebilirsiniz. Randevu sırasında gerekli teşhis adımları gerçekleştirilir.

 

Doktora Sorun, Öğrenin