B12 Vitamini Nedir?
- 02 Mayıs 2024
- Maltepe Hastanesi
- Dahiliye
B12 Vitamini Nedir?
B12 vitamini, suda çözünebilen bir yapıya sahip B vitamini türlerinden bir tanesidir. Neredeyse her hücrenin ihtiyaç duyduğu bu vitamin türünün vücutta pek çok görevi bulunur. Özellikle alyuvar üretimi ve beyin fonksiyonlarının yerine getirebilmesi bakımından oldukça önemlidir.
B12 vitamini vücut tarafından üretilmez. Bu nedenle vitaminin dışarıdan alınması gerekir. Özellikle balık, süt ürünleri, et gibi ürünlerde yer alır. Tüketilen gıdalardan proteine bağlanan vitamin, midede serbest forma dönüştürülür. Bu dönüştürme işleminde enzim ve hidroklorik asit görev alır.
Vücutta B12 eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Vitamin eksikliği; kalp hastalığı riskinin artmasına sebebiyet verebilir, folik asit eksikliği anemisi görülebilir, karıncalanma ve uyuşma başta olmak üzere çeşitli denge sorunlarını tetikleyebilir. Bu nedenle B12 vitamini eksikliği oluşmaması adına vitamin bakımından zengin gıdaları tüketmeniz son derece önemlidir.
B12 Vitamini Ne İşe Yarar?
B12 vitamini; bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutar, cilt ve tırnak sağlığına olumlu etkide bulunur. Bunun yanı sıra megaloblastik aneminin engellenmesi açısından son derece önemlidir. Ayrıca dış etkenler nedeniyle zarar gören hücrelerin yenilenmesine ve kişinin kendisini sağlıklı hissetmesine katkıda bulunur. Dolayısıyla sağlıklı bir yaşantı için vücutta B12 vitaminin yeterli miktarda bulunması gerekir.
B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?
Suda çözünebilme özelliğine sahip olan B12 vitamini, vücuda pek çok açıdan katkıda bulunan bir vitamin türüdür. B12 vitamini faydaları oldukça fazladır ve genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Kırmızı kan hücresinin üretimine destek olur. Kırmızı kan hücreleri, temel olarak oksijenin akciğerler üzerinden vücudun öteki bölgelerine taşınmasını sağlar. Dolayısıyla B12 eksikliğinin megaloblastik anemiye neden olduğunu belirtmek mümkündür.
- Kemik sağlığını olumlu yönde etkiler. Kemik yoğunluğunun korunmasına destek olur.
- Beyin fonksiyonları ile hafızanın korunmasına yardımcı olur.
- Yorgunluk ve halsizlik hislerinin azalmasına ve enerjinin arttırılmasına olumlu etkide bulunur.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı çok daha dirençli olmasını sağlar.
- Cilt ve tırnak sağlığını olumlu yönde etkiler.
- Depresyon ve anksiyete başta olmak üzere kişinin yaşantısını olumsuz etkileyen psikolojik sorunların azalmasını destekler.
Bu ve bunun gibi hususların her biri, B12’nin vücuda katkıları arasında yer alır. Çok daha sağlıklı bir yaşantıyı destekleyebilen bu vitaminin, takviye ya da çeşitli gıdalar aracılığıyla vücuda alınması oldukça önemlidir.
B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B12 vitamini vücuttan yeterli miktarda bulunmazsa bu durum, B12 eksikliği olarak bilinir. Vücutta B12 eksik olduğunda çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. B12 eksikliği belirtileri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Nefes darlığı
- Kalp çarpıntısı
- Saç dökülmesi
- Odaklanma ve konsantrasyon sorunları
- Cilt renginde solma ve üşüme
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Unutkanlık başta olmak üzere çeşitli hafıza sorunları
- El kol ve bacaklarda uyuşmaların görülmesi
- Kansızlık (anemi)
- Depresyon ve sinir başta olmak üzere ruh halinde değişikliklerin görülmesi
Vücutta yeterli miktarda B12 bulunmadığında bu ve buna benzer çeşitli sorunlar görülmeye başlanır. Bu tür sorunlar ise kişinin kendisini sağlıksız hissetmesi anlamına gelebilir. Bazı semptomlar, gündelik yaşantıyı ciddi anlamda etkiler. Dolayısıyla vitamin eksikliğinin giderilmesi bir hayli önemlidir.
B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?
B12 vitamini, temel olarak vücuda yeterli miktarda B12 alınmaması nedeniyle ortaya çıkar. B12 vitamini eksikliği belirtileri ile ortaya çıkan bu durum, özellikle B12 bulunan gıdaların yeterli oranda tüketilmemesi anlamına gelir. Çünkü bu vitamin, vücut tarafından üretilmez. Dolayısıyla dışarıdan takviye edilmesi gerekir.
Bazı durumlarda B12 içeren gıdaları yeterli miktarda tüketse de vitamin eksikliği ortaya çıkabilir. Bu durum, vitaminin bağırsakta doğru ölçüde emilememesi ile yakından ilgilidir. Ayrıca çeşitli ilaçların uzun süreli kullanımları da B12 eksikliğine sebebiyet verebilir. Hamilelik ve ilerleyen yaş de yine vitamin eksikliğinin nedenleri arasında yer alır.
B12 Kaç Olmalı?
B12 vitamini, 200 pg/mL ve 800 pg/mL arasında bulunmalıdır. 200 pg/mL’den az olması halinde B12 eksikliğinin olduğunu belirtmek mümkündür. Vücudun günlük olarak B12 ihtiyacı 2 ila 3 mcg değerindedir. Fakat gebelerde ve emziren kadınlarda günlük ihtiyacın çok daha fazla olduğunu belirtmek mümkündür. Belirtilen oranların altında B12, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sağlık sorunlarından bazıları ciddi etkileriyle bilinir.
Kansızlık ve B12 eksikliği belirtileri ile bazı hastalıkların B12 eksikliği ile doğrudan ilgili olduğu ifade edilir. Bu nedenle vitamin eksikliğinin neden olduğu semptomlardan herhangi bir tanesine sahipseniz bir dahiliye uzmanına görünmeniz faydalı olabilir. Eksikliğin ve altta yatan nedenlerin teşhis edilmesi, var olan semptomların azaltılması ya da giderilmesini sağlayan tedavi yöntemlerinin uygulanmasını sağlayacaktır.
B12 Vitamini Nelerde Var?
Vücut için son derece önemli olan B12 vitamini çeşitli gıda ürünlerinde bolca bulunur. Bu nedenle vitamince zengin gıda ürünlerinin düzenli bir şekilde tüketilmesi, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminin alınmasını sağlayacaktır.
B12 içeren gıda ürünleri şu şekilde sıralanabilir:
- Karaciğer ve böbrek başta olmak üzere çeşitli sakatatlar
- Kırmızı et ve tavuk olmak üzere proteince zengin gıdalar
- Yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri
- Ton balığı, istiridye, alabalık, karides, sardalya gibi deniz ürünleri
- Yumurta
- Çeşitli kahvaltılık gevrekler ve tahıllar
Bu ve bunun gibi gıda ürünleri, vücuttaki B12 eksikliğinin giderilmesini sağlar. Dolayısıyla düzenli olarak bu tür gıdaları tüketmeniz, vücudunuzdaki vitaminin yeterli miktarda bulunmasını destekler.
B12 Vitamini Hangi Meyvelerde Var?
B12 vitamini, bazı meyve türlerinde de yoğunluklu bir şekilde bulunur. Bu tür meyveleri belirli aralıklarla tüketmeniz ideal olacaktır. B12 bakımından zengin meyveler şu şekilde sıralanabilir:
- B12 ve antioksidan bakımından zengin yaban mersini, günlük önerilen vitamin alımının yaklaşık olarak %10’unu sağlayabilir.
- Günlük önerilen vitaminin %6’sını sağlayabilen portakal, lif bakımından da bir hayli zengindir.
- İyi bir B12 kaynağı olarak bilinen muz, potasyum ve lif açısından da zengin bir meyvedir. Dolayısıyla düzenli olarak muz tüketiminde bulunmanız faydalı olacaktır.
- Lif ve C vitamini bakımından son derece zengin olan elma, günlük B12 alımına da katkıda bulunur. Genellikle günlük tavsiye edilen B12’nin %5’inin alımına destek olur.
Belirli aralıklarla özellikle portakal, elma ve muz tüketmeniz; B12 depolarının dolmasını sağlayacaktır. Bu nedenle B12 bakımından zengin meyveleri düzenli bir şekilde tükettiğinizden emin olun. Bu durum, vitamin eksikliğinin görüldüğü hallerde çok daha önemli olacaktır. Ayrıca B12 faydaları son derece fazla olduğundan b12 bulunan gıdaları tüketmeniz, kendinizi daha dinç ve sağlıklı hissetmenizi sağlayacaktır.
B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi
B12 eksikliği nedenleri ve görülen semptomlar üzerinden vitamin eksikliğinin teşhisi yapılmalıdır. Teşhis sonrasında gerekli tedavi uygulamaları gerçekleştirilebilir. Genellikle B12 hapları veya B12 vitamin iğnesi ile tedavinin yapılabildiğini söylemek mümkündür. B12 vitamin iğnesi çoğunlukla mide ve bağırsak problemleri bulunan, bu nedenle B12 enziminde sorun yaşayan kişilerde tercih edilir.
Bu tür tedavi yöntemlerinin yanı sıra yaşantı değişikliği de oldukça önemlidir. Sağlıksız besleniyor ya da hareketsiz bir yaşam benimsiyorsanız bu tür konularda değişikliğe gitmeniz gerekebilir. B12 bakımından zengin gıdaları tüketmeniz dikkate değer bir konudur. Ayrıca düzenli aralıklarla fiziksel egzersizler de yapmanız gerekir.
Eğer B12 eksikliği semptomlarına sahipseniz doktorlarımız kategorisinde yer alan uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.