DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Hamilelikte İlk Belirtiler

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Hamilelikte İlk Belirtiler

Hamileliğin İlk Haftasında Neler Yaşanır?

Hamilelik belirtileri, gebelik sürecinde farklı dönemlerde ortaya çıkar. İlk dönemlerde gebeliğin anlaşılabilmesi adına önemli olan semptomlar, ilerleten süreçte farklı belirtilere dönüşebilir. Hamileliğin ilk belirtileri arasında adet gecikmesi önemli bir yer edinir. Adet gecikmesinin yanı sıra ilerleyen dönemlerde alt karın bölgesinde kramp, sabah bulantısı, sırt ağrısı, bulantıya eşlik eden kusma ve koku hassasiyetinde artış da görülebilir. Öte yandan akıntı hamilelik belirtileri arasında yer alır.

Ayrıca süreç içerisinde tuhaf hamilelik belirtileri ortaya çıkabilir. Tat ve koku hassasiyetinde değişiklikler, denge problemleri, ciltte değişiklikler de meydana gelebilir. Bunun yanı sıra burun tıkanıklığı da görülebilen belirtiler kapsamında yer alır.

Hamilelik belirtileri şiddeti ve sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Gebeliğin ilk haftasında regl çok daha şiddetli olabilir. Süreç içinde bir yumurta seçilerek bu yumurtanın zamanla büyüdüğü görülür. Ayrıca bazı hormonlar salgılanmakta olup bunlar östrojen hormonlarıdır. Yumurtanın belirli bir büyüklüğe ulaşması sonrasında LH hormonu salgılanmaya başlanır.

Hamileliğin ikinci haftasında ise yumurtalık atılır. Fallop tüplerinin ucunda yer alan fimielar, yumurtanın tüpün içine çekilmesi sağlanır. Tüp içerisindeki sperm ve yumurta döllenir. Gebeliğin ilk haftasında erken gebelik belirtileri ortaya çıkar. Adetten hemen önceki belirtilerle benzerlik taşıdığından adet gecikmesinin beklenmesi ve ardından hamilelik testinin yapılması son derece önemlidir. 

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin 1 ya da 2. haftasından sonra görülmeye başlanır. İlk 1 ve 2. hafta arasında hafif kanama oluşabilir. Bunun nedeni, kan damarlarının implantasyon sonucunda parçalanmasıdır.15 günlük hamilelik belirtileri arasında adet gecikmesi önemli bir yer edinir. Bununla birlikte yerleşme kanamalarının da belirleyici semptomlardan bir tanesi olduğunu belirtmek mümkündür.

İlk belirtiler, döllenme süreci de düşünüldüğünde hamileliğin 4 ya da 6. haftasına denk gelir. Dolayısıyla erken gebelik belirtileri göz önünde bulundurulmalıdır. Adet gecikmesinin yanı sıra gebelik belirtilerinin ortaya çıkması halinde test yaptırılması ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanından randevu alınması oldukça önemlidir.  

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genellikle ilk hamilelik belirtileri şu şekildedir:

  • Regl döneminin gecikmesi
  • Mide bulantısı
  • Yerleşme kanaması
  • Kusma
  • Yorgunluk
  • Meme yapısında değişiklikler

Bunların yanı sıra gebeliğin ilerleyen haftalarında şu tür belirtilerin de ortaya çıktığı bilinir:

  • Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet
  • Daha sık idrara çıkma
  • Ruh hali değişimleri
  • Karın, bel ve kasım krampları
  • Meme ucunda koyulaşma
  • Gıda yeme isteğinde artış görülmesi
  • Vajinal akıntıda artış
  • Bazal vücut ısısında artış

Hamileliğin belirtileri arasında yer alan bu tür semptomlar, genellikle gebeliği düşündürür. Dolayısıyla hamilelikte bel ağrıları ve daha pek çok semptom görülmesi halinde bir uzmandan destek alınması gerekir.  

Hamilelik Dönemleri Nelerdir?

Hamilelikte temel olarak üç farklı dönem ön plana çıkar. Bu dönemler ilk 12 haftayı kapsayan 1. Trimester, 13-28. haftalar arası 2. Trimester ve son olarak 29. hafta ve sonrası 3. Trimester şeklinde sıralanabilir. Her dönemde görülen hamilelik belirtileri değişiklik gösterebilir.

1. Trimester (İlk 12 Hafta)

İlk 12 haftayı kapsayan 1. Trimester, gebeliğin erken evresidir. Bu dönem, spermin yumurtaya girmesiyle başlar. Döllenmiş yumurta kadının fallop tüpünden geçer. Ardından rahme kadar ulaşır. Rahim duvarına yerleşir. Anne, plasenta sayesinde fetüse bağlanır. 1. Trimester sürecinde anne adayı tarafından fetüse besin ve oksijen sağlanır.

Hamilelik belirtileri bu süreçte görülür. İlk 12 hafta içerisinde bebeğin organlarının gelişmeye başladığını söylemek mümkündür. Bu nedenle genel olarak göğüslerde hassasiyet ve şişkinlik, adet gecikmesi, yorgunluk, sabah bulantıları ve kusma, kilo artışı, kabızlık başta olmak üzere çeşitli erken hamilelik belirtileri ortaya çıkar. 

2. Trimester (13-28.Hafta)

2. Trimester dönemi, 13 ve 28. hafta arasını kapsar. Bu süreçte fetüsün çok daha geliştiği bilinir. Bebeğin ilk bağırsak hareketi olarak da tanımlanabilen mekonyum bağırsaklarda gelişmeye başlar. Bebeğin akciğerleri tam anlamıyla gelişmese de oluşmuştur. Bunun yanı sıra bebeğin deri, saç ve tırnakları çıkmış olup bebek, görüp duyabilme yeteneğine sahiptir.

Bu dönemde çeşitli hamilelik belirtileri ortaya çıkar. İlk gebelik belirtileri sonrasında bu dönemde ortaya çıkan semptomlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaşıntı
  • Ayak bilekleri, yüz ve ayaklarda şişme meydana gelmesi
  • Karın bölgesinin genişlemesi
  • Meme uçlarının koyulaşması
  • Karın, göğüs ve kalçalarda çatlakların oluşması

Yüzde yüz hamilelik belirtileri arasında yer alan bazı semptomlar bu süreçte görülmeyebilir. Ayrıca görülen belirtiler kişiden kişiye değişebilir. 

3 Trimester (29.Hafta - )

3. Trimester, bebeğin artık tam anlamıyla büyüme başladığı bir dönemdir. Bu dönemde bebeğin gözlerinin açık olduğu fark edilir. Ayrıca 2. Trimester’de gelişmeye başlayan akciğer, 3. Trimester’de çalışır duruma gelir. Bebeğin hızlı bir şekilde büyümeye başladığı bu dönemde en basit hamilelik belirtileri yerine çok daha farklı semptomların görüldüğünü söylemek mümkündür.

Hamilelik belirtileri kapsamında bu dönemde genel olarak şu tür semptomlar ortaya çıkar:

  • Hemoroid
  • Ruh halinde değişiklikler
  • Ayak ve el parmaklarına ek olarak yüzme şişme görülmesi
  • Göğüste ağrılı yanma hissi
  • Uyumada zorlanma
  • Nefes darlığı
  • Sık idrara çıkma
  • Meme başında değişikliklerin görülmesi

Son olarak göğüslerden süt sızması gibi belirtilerin ortaya çıktığı bilinir. 

Hamileyken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

Hamilelik sürecinde anne adaylarının dikkat etmesi gereken hususlar oldukça fazladır. Bu hususlar ana hatlarıyla şu şekildedir:

  • Sağlıksız besin maddelerini tüketmeyin. 3. Aydan itibaren anne karnındaki bebek, anne adayının beslenmesinden doğrudan etkilenir. Bu nedenle folik asit bakımından zengin gıdaların tüketilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca yeterli miktarda vitamin ve mineral aldığınızdan emin olun.
  • Doktor kontrollerine düzenli bir şekilde gidin. Bebeğin gelişiminin takip edilebilmesi bakımından doktor kontrolleri oldukça önemlidir. Bebekteki potansiyel sorunlar, doktor kontrolleri ile tespit edilebilir. Bu durum, var olan sorunların giderilmesi için doğru tedavi yöntemlerinin belirlenmesini olanaklı hale getirir.
  • Gebelik süreci boyunca ağır egzersizlerden kaçının. Fakat düzenli olarak sizi çok fazla yormayacak egzersizler yapın. Anne adaylarının yaşayacakları sancıların azalmasını destekleyen düzenli egzersiz, aynı zamanda çok daha kolay bir hamilelik sürecinin geçirilmesini olanaklı hale getirir. Açık hava yürüyüşleri, hamile pilatesi ve yogası; yapılabilecek egzersizler arasında yer alır.
  • Yatış pozisyonlarına önem verin. Rahim, bu süreçte ağırlığı sırt kasları ve bel kemiği üzerine verir. Bu nedenle kan damarları sıkılaşabilir. Gebeliğin son haftalarında sırt üstü yatmak çok fazla önerilmez.
  • Hamilelik belirtileri dikkatle incelenmelidir. Özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde semptomlardan bir kısmı regl belirtileri ile karışma eğilimindedir. En erken hamilelik belirtileri arasında yer alan adet gecikmesi durumunda diğer belirtilerin ortaya çıkıp çıkmadığını takip etmelisiniz. Gebeliğin ilk belirtileri arasında yer alan mide bulantısı, kusma başta olmak üzere çeşitli semptomları değerlendirmeniz önemlidir.
  • Su tüketimini arttırmaya özen gösterin. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli su tüketimi oldukça önemlidir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ölçüde su tükettiğinizden emin olun.

Hamilelik belirtileri arasında yer alan semptomları dikkatlice inceleyerek hangi belirtilerin ortaya çıktığını tespit edebilirsiniz. Adet gecikmesine ek olarak görülen 1 aylık hamilelik belirtileri arasında yer alan semptomların görülmesi durumunda doktorlarımız listesinde bulunan hekimlerden destek alabilirsiniz. 

 

Doktora Sorun, Öğrenin