Yüksek Tansiyonu Ne Düşürür?
- 21 Kasım 2024
- Maltepe Hastanesi
- Kardiyoloji
Yüksek Tansiyon Nedir?
Yüksek tansiyon, atardamarlarda kanın yüksek basınçla akması ve bunun sonucu olarak kan basıncının olağandan daha yüksek olması şeklinde tanımlanabilir. Tıbbi literatürde hipertansiyon olarak geçen yüksek tansiyonda büyük tansiyon 140 mmHg, küçük tansiyon ise 90 mmHg olur. Normalde ideal değerler 120 mmHg ve 80 mmHg aralığındadır. Bu değerlerin üstüne çıkılması durumunda tansiyon yüksekliği meydana gelir.
Tansiyon yüksekliğinde genellikle çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar arasında nefes darlığı, baş dönmesi ve kalp ritminde düzensizlik yer alır. Öte yandan hipertansiyonda herhangi bir belirti ortaya çıkmaması da mümkündür. Hipertansiyon belirti göstermeden de ilerleyebilir.
Hipertansiyonun zamanında tedavi edilmemesi, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Beyin, böbrek, kalp ve damar sistemleri başta olmak üzere vücudun farklı bölgeleri zarar görebilir. Bu nedenle hipertansiyon belirtilerinin ortaya çıkması durumunda uzman doktor kontrolü oldukça önemlidir. Hastalığın tedavisinde kullanılacak yöntemler sayesinde hipertansiyon kontrol altına alınabilir
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Yüksek tansiyon, çeşitli şekillerde kendisini belli edebilen bir sağlık sorunudur. Genel olarak yüksek tansiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Göğüs ağrısı
- Baş dönmesi
- Bacaklarda ödeme bağlı şişlik görülmesi
- Mide bulantısı
- Kişinin kendisini kaygılı ve huzursuz hissetmesi
- Burun kanaması
- Kusma
- Baş ağrısı
- Kalp ağrısı
- Kulaklarda uğultu ve çınlama
- İdrar sıklığında artış meydana gelmesi
- Bulanık ve çift görme
Bu belirtilerin her biri, hastalıkla karakterize edilebilen belirtilerdir. Özellikle gündelik yaşantıyı olumsuz etkileyen hipertansiyon ile mücadele etmek için semptomların görüldüğü andan itibaren kardiyoloji uzmanına muayene olunmalıdır.
Tansiyonu Ne Düşürür? Tansiyon Nasıl Düşürülür?
Yüksek tansiyon düşürmek için çeşitli yöntemler bulunur. Bu yöntemler, tansiyon düşürmek adına ön plana çıkan adımlar arasında yer alır. Hastalık belirtilerini minimize eden yüksek tansiyon düşürme yöntemleri ana hatlarıyla aşağıdaki gibidir:
- Soğuk su ile duş alın. Soğuk su, kan basıncının düşürülmesini sağlayabilir.
- Hipertansiyon durumunda ellerinizi, ayaklarınızı ve kollarınızı musluk suyunda yıkayın.
- Kekik suyu, nar ve greyfurt suyu gibi tansiyonu düşürücü etkisi bulunan içecekleri tüketebilirsiniz.
- Limonun suyunu sıkıp sulandırıp tüketebilirsiniz.
- Tuzsuz yoğurt ve ayranın tansiyon düşürücü etkisi bulunduğundan bu tür gıdaları tüketebilirsiniz.
Bunların yanı sıra sağlıklı beslenme düzeni de tansiyon düşürmede etkilidir. Sağlıklı gıdaların tüketimi, düzenli egzersiz yapmak tansiyonun düşürülmesine önemli ölçüde katkı sağlar. Potasyumun kan basıncını düşürme konusunda olumlu etkisi olduğundan portakal, muz, ıspanak ve patates gibi potasyum bakımından zengin gıdaları tüketebilirsiniz.
Stres, diğer hastalıklarda olduğu gibi tansiyonun yükselmesi konusunda da olumsuz bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla stres yönetiminin doğru bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Yoga ve meditasyon olmak üzere stresle başa çıkmanızı sağlayacak sportif aktiviteleri tercih edebilir, düzenli olarak spor yapabilirsiniz.
Tansiyon Nasıl Düşer? Yüksek Tansiyona Ne İyi Gelir?
Yüksek tansiyon nasıl düşer, hipertansiyona ne iyi gelir başta olmak üzere konuyla ilgili çeşitli sorular mevcuttur. Tansiyonu düşürmek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
- Melisa ve papatya çayı olmak üzere çeşitli bitkisel çayları tüketebilirsiniz. Bu tür çaylar kendinizi çok daha sakin hissetmenizi sağlayabilir.
- Tansiyonunuz yükseldiğinde kahve ve çay tüketmeyin.
- Stresli olduğunuz anlarda derin nefes alma tekniklerini uygulanabilirsiniz. Çünkü stres, tansiyonunuzun çok daha yükselmesine neden olabilir.
- Bol bol su tüketin. Çünkü su, dolaşımdaki kanın yoğunluğunu azaltır. Bu ise kan basıncının düşmesini sağlayacaktır.
- Kan basıncının geçici bir şekilde düşmesine destek olan çeşitli fiziksel aktiviteleri yapabilirsiniz.
- Uyurken nefes almayı zorlaştıran fazla kilo, uyku apnesine neden olabilir. Bu ise kan basıncının yükselmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle ideal kilonuzdan uzaklaşmamaya özen gösterin.
- Doğru bir diyet programı, kan basıncının kontrol edilmesine katkıda bulunur. Bu nedenle süt, yumurta gibi sağlıklı besinlerin yer aldığı bir diyeti uygulayabilirsiniz.
- Uyku süresinde azalma ya da kalitesiz bir uyku, tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle uykunuzu düzenlemeye çalışın. Uykuya dalmakta zorluk yaşamanız halinde bir doktora görünmeniz ideal olacaktır.
Yüksek tansiyon düşürme noktasında tercih edilebilecek yöntemlerin her biri, çok daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemenizi ifade eder. Tansiyon düşüren yiyecekler ve doğal çözümler ile kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra sürekli tansiyonunuz yükseliyorsa bu durumda uzman doktor kontrolüne gitmeniz, altta yatan nedenleri anlamanızı sağlayacaktır.
Hipertansiyonun Sebep Olabileceği Rahatsızlıklar Nelerdir?
Yüksek tansiyon çeşitli hastalıkları tetikleyebilir. Hipertansiyonun neden olabildiği hastalıklar genel hatlarıyla şu şekildedir:
- İnme: Kan basıncının yükselmesi, beyin damarlarının hasar görmesine neden olabilir. Bu durum, pıhtı oluşmasına ve pıhtının beyin damarlarını tıkamasına sebebiyet verebilir.
- Kalp Krizi: Hipertansiyonun neden olduğu hastalıklardan bir diğeri de kalp krizidir. Yüksek kan basıncı, kalp basıncını besleyen koroner damarlarının daralmasına ve tıkanmasına neden olabilir.
- Kalp Yetmezliği: Yüksek kan basıncı, kalp kasının kanı vücuda pompalaması için kalınlaşmasına neden olabilir. Bu ise kalınlaşan kalp kasının kan pompalama konusunda işlev bozukluklarına uğraması ile sonuçlanır. Böylelikle zaman içinde kalp yetmezliği meydana gelebilir.
- Periferal Damar Hastalıkları: Yüksek kan basıncı, damarlarda sertleşmeye neden olabilir. Bu ise ayaklarda ve bacaklarda uyuşma başta olmak üzere çeşitli sorunlara davetiye çıkarır.
- Hafıza Sorunları: Kan basıncı yüksekliği, beyin damarlarına çeşitli zararlar verebilir. Bu durum, düşünme ve konuşma becerilerini doğrudan etkiler.
- Göz Damarlarında Kalınlaşma ve Daralma: Kas basıncı yüksekliğinin tedavi edilmesi son derece önemlidir. Tedavi edilmeyen yüksek kan basıncı, retinaya giden hassas damarların zarar görmesine sebebiyet verebilir.
- Cinsel Fonksiyon Bozuklukları: Yüksek kan basıncına sahip kişilerde, cinsel fonksiyon bozukluklarının çok daha fazla olduğunu gösteren çeşitli çalışmalar mevcuttur.
Hipertansiyonun neden olduğu hastalıklardan bir diğeri de aort anevrizmasıdır. Kan basıncının yüksekliği, damar duvarında incelmelere neden olabilir. Bu ise damarın bir bölgesinde genişleme ve balonlaşmaya sebebiyet verebilmekte olup anevrizma sorununa davetiye çıkarır.
Yüksek Tansiyon Nasıl Tedavi Edilir?
Yüksek tansiyon tedavi edilmesi gereken sağlık sorunlarından bir tanesidir. Bu nedenle ilk olarak hipertansiyon tanısının konulması, ardından tedavi uygulamalarının gerçekleştirilmesi gerekir. Tansiyon yüksekliği tanısının konulabilmesi adına ilk olarak fiziki muayene gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra ekokardiyografi, elektrokardiyogram ve holterle 24 saat sürecinde kan basıncı izlemesi yöntemi uygulanabilir.
Hastanın tansiyonunun düzenli olarak izlenmesi, yüksek kan basıncının netleştirilmesini sağlarbilir. Çünkü tansiyon, özellikle stres ve heyecan gibi durumlarda yükselebilir. Bu nedenle doğru teşhis konulabilmesi için belirli aralıklarla tansiyonun izlenmesi son derece önemlidir.
Hipertansiyon teşhisinin konulması sonrasında tedavi aşamasına geçilir. Kan basıncının yüksekliğinde yaşam tarzı değişiklikleri ideal bir tedavi yöntemi olabilir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanır. Hastanın tansiyonuna uygun dozda ilaç verilerek tansiyonun düşürülmesi hedeflenir.
Tansiyon yükselmesi sebepleri, doğru tedavinin gerçekleştirilmesi noktasında son derece önemlidir. Kısa süreli tansiyon yüksekliği durumunda doğal tansiyon düşürücü yiyecek ve içecekleri tüketebilirsiniz. Eğer tansiyon yüksekliğiniz uzun sürüyorsa doktorlarımız listesinde yer alan uzman hekimlerimizden randevu alabilirsiniz.