Kardiyoloji Nedir?
Kardiyoloji en basit ifadeyle kalp damar sağlığıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Vücudumuzun hayati organlarından biri olan kalp, vücudumuzdaki kanı pompalayarak akciğerlerde oksijenlenmiş kanın damarlar aracılığıyla tüm vücuda taşınmasını sağlayan organdır. Kardiyovasküler hastalıklar, bu dolaşım sistemini yani kalp ve damar sisteminin bütününü kapsayan hastalıklardır. Bu alanda hizmet veren kişiye ise kardiyolog denmektedir.
Kardiyoloji Bölümü Hastalıkları Nelerdir?
Koroner Arter Hastalığı
Koroner arterler kalbi besleyen damarlardır. Bu damarlarda oluşan damar sertliği veya yüksek kolesterole bağlı olarak damarlarda biriken yağ plakalarından dolayı bu damarların tıkanması sonucunda ortaya çıkan hastalığa Koroner Arter Hastalığı adı verilir. Koroner Arter Hastalığı durumunda kalbe yeteri ölçüde oksijen iletilemez. Bu durum ilerleyen aşamalarda kalp yetmezliğine sebep olabilmektedir. Günümüzde en yaygın görülen kardiyovasküler hastalıklardan olan Koroner Arter Hastalığının tedavisinde stent uygulaması, bypass, robotik cerrahi gibi uygulamalarla bulunur. Tedavi aynı zamanda ilaçla desteklenmektedir.
Kalp Yetmezliği
Kalbin çeşitli sebeplerle gördüğü zararlar neticesinde vücuda ilettiği kan oranında azalma meydana gelmesi kalp yetmezliği olarak tanımlanır. Kalp yetmezliği sebeplerinin en başında, kalp krizinden dolayı zarar gören kalbin kasılamaması durumu gelir. İlaç tedavisiyle kalp yetmezliği belirtileri kontrol altına alınabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki kalp yetmezliği kronik ve sürekli ilerleyen bir hastalıktır. Bu açıdan kısa süre içerisinde durum kontrol altına alınmalı, tedavisi gerçekleştirilmelidir.
Hipertansiyon
Yüksek tansiyon olarak da adlandırılan hipertansiyon, kalp hastalığına sebep olan hastalıklardan birisidir. Hipertansiyonda kalpten vücuda taşınan kan, atardamar duvarlarına yüksek bir kuvvet uygular ve uygulanan bu yüksek baskı sonucunda ortaya kalp rahatsızlıkları çıkar. Ülkemizde de olmak üzere dünyanın pek çok yerinde yaygın şekilde görülen kronik bir hastalıktır.
18 yaş üstündeki normal bir birey için tansiyon aralığı 120 mmHg (12) – 80 mmHg (8) olmalıdır. Bu değerin üzerinde uzun süre seyreden değerler olduğu taktirde kişiye hipertansiyon teşhisi konur. Bu durum uzun vadede kişide pek çok hastalığa neden olabilir. Bazen kişi uzun zaman boyunca herhangi bir belirti göstermeden hipertansiyona sahip olmuş olabilir. Belirti olmaması kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu göstermez, aksine sessizce kalbe zarar vermeye devam eder. Tespiti kolay kontrol altına alınması içinse çeşitli yöntemler mevcuttur. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan hipertansiyonun tespiti ve kontrolü için uzmanlardan destek almalı, oluşabilecek kötü sonuçların önüne geçilmesi kişinin sağlığı için son derece önemlidir.
Kalp Krizi
Kalp krizi, göğüste ani şekilde beliren sıkışma hissi ve şiddetli ağrılarla kendisini gösterir. Tıbbi adı miyokard enfarktüsü’dür. Kalp krizine erken müdahale büyük önem taşır ve yapılacak müdahale kalp kasının zarar görmeden kurtulmasını sağlayarak hayati riski azaltır.
Kalp krizinin nedenleri arasında hipertansiyon, sigara kullanımı ve diyabet gibi etkenler yer alır. Düzensiz ve kötü beslenmenin ortadan kaldırılması, aşırı kilolardan kurtulmak ve aktif bir yaşam sürmek oluşabilecek kalp krizini geciktirebilmektedir.
Kardiyoloji Bölümü’nün ilgilendiği diğer başlıca hastalıklar şu şekildedir:
Felç, doğuştan gelen kalp hastalıkları, yüksek kolesterol ve trigliserid, ani kalp durması, kalp kapakları ve kalp iç zarı iltihabı, damar sertliği, göğüs ağrısı, kan pıhtıları, kardiyomiyopati, kalp zarı iltihabı, kalp kası iltihaplanması, kalp kapakçığı sorunları, kalp anomalileri, aortunuzla ilgili sorunlar (anevrizma, stenoz), arterlerle ilgili sorunlar (periferik arter hastalığı, subklavian arter hastalığı, renal arter hastalığı vb.) Kardiyoloji Bölümü’ne giren diğer hastalıklardır.
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde Kardiyoloji Bölümü
Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Kardiyoloji Anabilim Dalı, üst düzeyde bilimsel ve akademik yaklaşımı yüksek teknoloji ile donatılmış tanı ve tedavi yöntemleriyle buluşturarak kalp hastalarının ve sağlıklı bireylerin hizmetine sunan geniş ve deneyimli bir ekipten oluşmaktadır.
40 yataklı servis, koroner bakım ünitesi, girişimsel kardiyoloji laboratuvarı ve ekokardiyografi, stres test, ambulatuar kan basıncı ve kalp ritmi takibi teknolojileriyle donatılmış Noninvazif Kardiyoloji laboratuvarlarıyla siz değerli ziyaretçilerimize hizmet vermektedir.
24 saat kesintisiz hizmet sunan Girişimsel Kardiyoloji Laboratuvarımızda,
- Tüm sol ve sağ kalp kateter işlemleri
- Koroner anjiyografi ve koroner arter hastalığı ileri tanı yöntemleri
- Daralmış koroner arterlerin tedavisine yönelik koroner balon ve stent girişimleri
- Kalp krizi geçirmekte olan hastalarda krize neden olan koroner arter tıkanmalarının acil tedavisi
- Kalp ritmi hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılan elektro fizyolojik çalışma, kateter ablasyanu ve kalp pili uygulamaları
- Kalp yetersizliğinin güncel girişimsel tedavi yöntemleri
- Doğumsal kalp deliklerinin ve kapak darlıklarının görüntülemesi kılavuzluğunda özel cihazlarla operasyonsuz tedavileri gerçekleştirilebilmektedir.
- Kateter işlemlerinde yaygın olarak başvurulan kasık atardamarı uygulamasının yerine bu girişimsel uygun hastalarda bilek atardamarı kullanılarak yapılmakta, böylece hasta konforunun arttırılması ve aynı gün içerisinde hastanın taburcu edilebilmesi hedeflenmektedir.
- Noninvazif kardiyoloji laboratuvarlarında standart tanı yöntemlerine ek olarak ekokardiyografi görüntülemelerinin ileri metotları olan stres ekokardiyografi, transözofajiyal ekokardiyografi yaygın olarak uygulanmakta, araştırma safhasında olan ekokardiyografi koroner arter görüntülemesi gibi yöntemler üzerinde akademik ve bilimsel projeler yürütülmekte ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.