Yumurtlama Dönemi Hesaplama
- 12 Ocak 2024
- Maltepe Hastanesi
- Kadın Hastalıkları ve Doğum
Yumurtlama Nedir?
Gebelik süresi ile ilgili son derece önemli olan yumurtlama, çoğunlukla her ay adet döngüsünün ortasında gerçekleşen bir olaydır. Yumurtlama dönemi kapsamında kadının yumurtalıklarından yer alan yumurta hücresi yumurtalıklardan salınır. Fallop tüplerine ilerlemekte olup ardından rahme doğru gider. Spermle karşılaşılabilecek bir konumda bulunduğundan bu süre içinde kadının gebe kalma ihtimali son derece yüksektir. Bu nedenle yumurtlama dönemi hesaplama oldukça önemlidir.
Yumurtlama Dönemi Nedir?
Ne zaman hamile kalınır, hamilelik için en uygun dönem hangisidir gibi sorular; yumurtlama dönemi ve yumurtlama dönemi hesaplamasıyla ilgili bilgi edinmeyi zorunlu kılar. Yumurtlama dönemi, genellikle 28 günlük bir adet döngüsünün tam ortasına denk gelen ve kadının gebelik için hazırlanmasını sağlayan bir dönemdir. Bu süreçte yumurtalık rezervlerinde yer alan yumurta hücreleri hormonların da etkisiyle olgunlaşır. Ardından yumurta fallop tüplerine bırakılır.
Yumurtlama Sırasında Ne Olur?
Yumurtlama esnasında fallop tüplerinde yer alan yumurta rahme doğru ilerler. Eğer bu yolculukta sperm ile karşılaşırsa döllenme gerçekleşir. Bu aşama, hamileliğin ilk adımları olarak bilinir. Süreç içerisinde salgılanan hormonlar sayesinde kadının vücudu hamilelik için uygun hale gelir.
Yumurta Oluşumu Ne Zaman Başlar?
Doğumdan itibaren yumurtalıklarda bekleyen yumurtalar, her ay adet döneminde olgunlaşmaya başlar. Bunlardan bir tanesi seçilir ve tam olarak olgunlaşır. Ardından yumurtalıklardan salınmakta olup bu süreç yumurtlama olarak adlandırılır. Yumurta oluşumu adet döngüsünde başladığından bebek isteyen kadınların bu süreci doğru bir şekilde hesaplaması son derece önemlidir.
Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?
Yumurtlama dönemi ya da hamile kalma dönemleri hesaplama, kadının gebelik ihtimalinin en yüksek olduğu dönemlerin anlaşılmasını sağlar. Her 28 günde bir adet kanaması görmekte olan kadınlarda 28 günlük dönemin ortası yani 14. günü yumurtlamanın gerçekleştiği gündür. Her 30 günde bir adet gören kadınlarda ise 16. günde yumurtlama gerçekleşir. Yani hesaplamanın yapılabilmesi için iki adet başlangıcı arasındaki süreden 14’ü çıkarmak gerekir. Yumurtlama dönemi hesaplamasını bir örnek üzerinden açıklayalım.
Örneğin 35 günde bir adet gören kadınlarda yumurtlama, 35-14=21 şeklindedir. Dolayısıyla kişinin gebe kalmak için 21. günde cinsel ilişkiye girmesi gerekmekte olup 21. gün, yüksek doğurganlık ihtimalinin bulunduğu gün olarak bilinir. Gebelik için hesaplanan günde ilişkiye girilebildiği gibi hesaplanan günden 5 gün öncesine kadar ilişkiye girilmesi ve gebe kalınması olanaklıdır. Fallop tüpleri içindeki yumurta yaklaşık olarak 12 ila 24 saat canlı kalabilir. Bunun yanı sıra sperm kadın vücudunda 4-5 gün canlı kalabilmekte olup bu nedenle belirlenen günden itibaren 5 gün sonrasına kadar cinsel ilişkiye girilmesi olanaklıdır. Hamile kalma günleri olarak bilinen ve yumurtlama dönemi hesaplanmasına dahil olan günler, hamile kalmak isteyen kadınlar için son derece önemlidir.
Yumurtlama Hesaplamanın En Kolay Yolu Nedir?
Yumurtlama hesaplama için kullanılabilecek farklı yöntemler mevcuttur. Kişiler bu metotlardan kendine en uygun olanı seçip uygulayabilirler. Bir bakımda en kolay yumurtlama dönemi hesaplama yolunu yine kişi kendisi belirler. Bu işlem için kullanılabilecek yöntemlerden bazıları şöyle sıralanabilir:
- Adet Döngüsünü Takip Etme: Birkaç ay boyunca adet döngünüzü takip ederek düzenli adet olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
- Vücut Sıcaklığı Ölçümü: Bazal vücut sıcaklığınızı ölçerek yumurtlama döneminizi belirlemeniz olanaklıdır. Çünkü yumurtladığınız gün vücut sıcaklığınız diğer günlere oranla yükselir. Bu nedenle her ay bu sıcaklığı takip edip not ederek yumurtlama gününüzü belirlemeniz mümkündür.
- Yumurtlama Takip Uygulamaları: Hamile kalma dönemi hesaplamalarında işe yarayan yöntemlerden bir diğeri de yumurtlama takip uygulamalarıdır. Adet döngüsü ve diğer belirtileri girmeniz halinde hangi günde yumurtlayacağınızı ve adet başlangıç ile bitişinin hangi günlere denk geldiğini öğrenebilirsiniz.
Her bir yöntem sayesinde yumurtlama döneminizi hesaplayabilir, gebelik için hangi günlerde cinsel ilişkiye girmeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz.
Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?
Yumurtlama belirtileri, süreç içinde ortaya çıkan semptomlardır. Bir kadının yumurtlama sürecinde olduğunu gösteren semptomlar genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Memelerde hassasiyet
- Rahim ağzı açıklığında görülen artış
- Tat ve kokulara karşı hassasiyet
- Karın bölgesinde şişlik
- Cinsel istekte artış
Ayrıca hamile kalma zamanları olarak bilinen bu dönemde bazal vücut ısısında da artış meydana gelir. Erken yumurtlama belirtileri görülmesi de olanaklıdır. Vajinal akıntı, meme hassasiyeti bu belirtilerden birkaçıdır.
Yumurtlama Döneminde Hamile Kalmak için Ne Yapılmalı?
Yumurtlama sürecinde hamile kalınabilmesi için yumurtlamanın oluştuğu günlerde cinsel ilişkiye girilmesi gerekir. Yumurtlama dönemi hesaplamanın önemi de bir bakımda burada yatar. Gün aşırı cinsel ilişkiye girilmesi sperm kalitesi ve miktarını iyileştirdiği için her ay yumurtlama döneminde düzenli olarak cinsel ilişkiye son derece önemlidir. Ayrıca kadın hastalıkları ve doğum uzmanından destek alınması ve yumurtalıklarda herhangi bir sorun bulunup bulunmadığının tespit edilmesi gerekir.
Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır mı?
Yumurtlama dönemi dışında hamile kalma ihtimali son derece düşüktür. Adet başlangıcından 1 hafta önce cinsel birliktelik gerçekleştirmek oldukça risksizdir. Fakat yine de yumurtlama dönemi dışında da hamile kalma ihtimali az da olsa vardır. Yumurtlama döneminden birkaç gün önce ya da sonra cinsel ilişkiye girildiğinde ihtimal çok daha yüksektir. Çünkü sperm kadın vücudunda birkaç gün aktif kalabilir.
Yumurtlamadan Kaç Gün Sonra Hamile Kalınır?
Doğurganlık dönemi, hamilelik ihtimalinin en yüksek olduğu dönemdir. Yumurta, yumurtlamanın gerçekleşmesinden sonra 24 saat canlı kalabilir. Bu süreçte yumurtanın sperm ile birleşmesi döllenmeye, yani hamileliğe neden olur. Bunun yanı sıra spermin cinsel ilişkiden sonra fallop tüplerinde 3 ila 5 gün canlı kalması olanaklıdır. Bu nedenle yumurtlama dönemi sonrasında da döllenme gerçekleşebilir.
Sağlıklı Yumurtlama için Ne Yapmalı?
Sağlıklı yumurtlama için genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen hususlara dikkat edilebilir:
- Sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenin.
- Demir, D vitamini başta olmak üzere çeşitli vitamin ve mineral takviyelerinde bulunun.
- Yoğun bir şekilde sigara ve alkol tüketimi, üreme sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyebildiği için hamile kalma sürecinde alkol ve sigara tüketimi azaltılmalıdır.
- Aşırı kilolu veya zayıf olmak, hormon dengesini olumsuz yönde etkileyebildiği için sağlıklı bir kiloda kalmak son derece önemlidir.
- Düzenli cinsel ilişkiye girmek, çok daha sağlıklı gebelik için önemli bir adımdır.
Belirtilen unsurların her biri, sağlıklı yumurtlama için önemli adımlar arasında yer alır.
Doğum Kontrol Hapı Yumurtlamayı Engeller mi?
Doğum kontrol haplarının içeriğinde yer alan hormonlar, yumurtlamayı durdurucu bir özelliğe sahiptir. Rahim ağzı salgısı olarak bilinen servikal mukus yoğunluğu doğum kontrol hapları ile artar. Böylelikle spermin rahim içine girişi engellenir. Fakat doğum kontrol hapları, gebeliği %100 önleme özelliğine sahip değildir.
Yumurta Döllenmezse Ne Olur?
Yumurtlama döneminde yumurtanın döllenmesi için uygun bir ortam oluşmayabilir. Bu tür durumlarda yumurta parçalanmakta olup hormonların da desteğiyle adet döneminde vücuttan atılır.
Yumurtanın Çatlaması Nedir?
Ovulasyon dönemi içerisinde yumurta yumurtalıktan dışarıya çıkar. Yumurtanın yeterli olgunluğa erişmesi durumunda hipofiz bezinden LH hormonu salgılanır. Bu durum, yumurtanın çatlamasını sağlar. Yumurtlama olarak da bilinen yumurtanın çatlaması, gebelik için vücudun hazır hale gelmesine katkıda bulunur.
Sol Kasıkta Sancı Yumurtlama Belirtisi mi?
Sol kasıkta sancının oluşumu, adet döneminin ortalarına doğru meydana geldiğinde yumurtlama durumunu düşündürür. Kasıkta meydana gelen ağrı, yumurtanın yumurtalıktan çatlayarak dışarı çıktığını ifade eder.
Eğer hamilelik düşünüyorsanız, yumurtlama dönemi hesaplama konusunda yardım almak istiyorsanız, kadın hastalıkları ve doğum uzmanından düzenli uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız doktorlarımız arasında yer alan kadın doğum uzmanlarımızdan randevu alabilirsiniz.