DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Boğaz Ağrısı

Boğaz Ağrısı

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğaz ağrısı, boğaz bölgesinde kuruluk hissine paralel olarak hissedilen ağrı halidir. Bu kuruluk ve ağrı halin; yanma, yutkunmada zorlanma, tahriş gibi durumlar da eşlik edebilir. Boğaz ağrısı, çok büyük oranda başka bir tıbbi durum nedeniyle ortaya çıkar. Pek çok sağlık sorununun en belirgin olarak hissedilen komplikasyonlarındandır. Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi boğaz bölgesine yerleşen enfeksiyonların en önemli belirtisi olan boğaz acısı, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Geçmeyen boğaz ağrısı, gündelik yaşamı etkileyen ciddi düzeyde şikayetleri de beraberinde getirebilir. Bununla birlikte boğaz bölgesindeki ağrıların temeli virüsler ise, çok büyük oranda ağrıya neden olan durum kendiliğinden geçebilir. Yine de virüsler nedeniyle ortaya çıkan hastalığın, ek tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınmasında fayda olabilir.

Bakterilerin neden olduğu boğaz ağrısı sorunu ise virüs kaynaklı ağrılardan farklıdır. Bu tarz ağrılar, bazı durumlarda uzun süre devam edebilir ve herhangi bir tıbbi müdahale olmaması halinde şikayetler geçmeyebilir. Elbette boğaz ağrısı için ilaçsız yöntemler de vardır. Ancak bakteri kaynaklı boğaz ağrısı tedavisi, çok büyük oranda antibiyotik kullanımı ile planlanır. 

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz ağrısı, en yaygın olarak ortaya çıkan şikayetlerden biridir. Grip, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, kızamık, suçiçeği gibi hastalıklar yaygın olarak bu tür komplikasyonları da beraberinde getirir. Bununla birlikte söz konusu rahatsızlığın en yaygın nedeni, boğaz bölgesine tutunan virüs ya da bakteri nedeniyle gelişen enfeksiyonlardır.

Ayrıca bu rahatsızlığa hastalıklardan bağımsız olarak gece ağız açık şekilde uyumak da neden olabilir. Boğaz ağrısı nedenleri genel olarak şu şekildedir:

  • Toz, polen, evcil hayvan tüyleri, polen gibi alerjik reaksiyona neden olan bileşenler,
  • Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar,
  • Virüs nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyonlar,
  • Reflü,
  • Boğaz içerisinde meydana gelen tahriş durumu,
  • Hava kuruluğu ve fiziksel yaralanmalar,
  • HIV enfeksiyonu

Bunlara ek olarak suçiçeği ve kızamık gibi enfeksiyonlarda yaygın olarak boğaz ağrısına neden olan hastalıklardır. Özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar, boğaz ağrılarının en yaygın sebebidir. Boğaz ağrıları, çoğunlukla kendiliğinden geçer. Fakat uzun süren ve geçmeyen boğaz ağrılarının uzman hekim tarafından yapılan muayene ile tedavi edilmesi gerekir. 

Boğaz Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Boğaz ağrısı, tek başına tanımlanan bir hastalık değildir. Çoğunlukla başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Fakat özellikle bakteri ya da virüs kaynaklı enfeksiyonlar nedeniyle gelişen boğaz ağrılarına eşlik eden belli başlı komplikasyonlar da mevcuttur. Toz ya da benzeri türden alerjenler nedeniyle gelişen boğaz ağrılarına boğazın iç bölgesinde kaşıntı hissi de eşlik edebilir.

Öte yandan enfeksiyon hastalıklarında ise boğaz ağrısına eşlik eden en yaygın komplikasyon, boğazdaki şişkinliklerdir. Genel olarak boğaz ağrısı belirtileri;

  • Konuşmaya ya da yutkunma halinde daha da şiddetlenen ağrılar,
  • Boğazın üst bölgesinde yüksek düzeyde kaşıntı hissi ve ağrı,
  • Yutkunurken zorlanma,
  • Boğaz bölgesinde, çenede ya da boyunda ortaya çıkan şişkinlikler,
  • Ses tonu değişimi,
  • Bademciklerde ortaya çıkan irin ya da leke gibi beyazlıklar,
  • Bademcik şişmesi
  • Şeklindedir. Viral enfeksiyonlar nedeniyle gelişen boğaz ağrıları, çok büyük oranda 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden ya da uygulanan tedaviler ile geçer.

Boğaz ağrısının 2-3 hafta ya da daha uzun süreli seyretmesi halinde, mutlaka bir uzman hekimden destek alınmalıdır. Özellikle boğaz ağrılarına; nefes alma güçlükleri, ses boğuklaşması, boğaz bölgesinde yoğun olarak hissedilen acı hali gibi komplikasyonlar eşlik ediyorsa, kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. 

Boğaz Ağrısı Daha Çok Kimlerde Görülür?

Boğaz ağrısı, daha çok henüz bağışıklık sistemi tam olarak gelişmeyen bebeklerde ya da çocuklarda gözlemlenen bir yaygın komplikasyondur. Bununla birlikte yutkunurken boğazda ağrı hissi, yaş ya da cinsiyetten bağımsız olarak birçok farklı neden doğrultusunda gelişebilir. Dolayısıyla bu noktada tıbbi bir sınıflandırma yapmak mümkün değildir.

Ancak genetik faktörler, çevre, kirli ya da tozlu hava, iklim koşulları ve bağışıklık sistemi gibi etkenler boğaz ağrılarını tetikleyebilen unsurlardır. Aynı zamanda gribal enfeksiyon ya da alerji ve grip gibi hastalıklara yatkınlığı olan kişilerde de boğaz ağrıları daha sık ve yaygın olarak gözlemlenebilir. 

Boğaz Ağrısı Teşhisi Nasıl Konur?

Boğaz ağrısı tek başına bir hastalık olmamakla birlikte şiddetli boğaz ağrısı şikayetine paralel olarak ortaya çıkan hastalıkların teşhisinde en önemli unsur hasta öyküsüdür. Özellikle çocuklarda bademcik ağrısı gibi sorunların teşhisinde ise doktorun fiziki muayenesi önem arz eder. Gerekmesi halinde uzman hekim, laboratuvar testleri de isteyebilir.

Bununla birlikte uzman hekim, boğaz ağrısının nedeninin alerjik reaksiyonlar olduğunu düşünmesi halinde kan testi yapılması da olasıdır. Ayrıca kan testinin yanı sıra cilt testleri de istenebilir. Fakat boğaz ağrısı teşhisi koyulurken en yaygın olarak yapılan test, boğaz kültürü testidir. Ağızdan bir çubuk yardımıyla alınan örneğin laboratuvar ortamında incelemesini içeren bu test, kısa sürede teşhis koyulmasını sağlayabilir. 

Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Boğaz oluşan ağrı genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçer. Fakat geçmeyen ağrının giderilebilmesi için doktor teşhisi sonrasında gerekli tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Eğer boğazda oluşan ağrıya bakteriyel bir enfeksiyon neden olduysa doktor tarafından antibiyotik reçete edilir. Boğazda oluşan ağrının nedeni farklılık gösteriyorsa, nedene göre tedavi gerçekleştirilebilir. 

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısına doğal çözümler de bulunmakta olup herhangi bir ilaç kullanmadan ağrının azaltılması sağlanabilir. Boğazda oluşabilen ağrıya iyi gelen uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ilık tuzlu su ile boğazda gargara yapmak
  • Papatya ve zencefil gibi bitki çayları içmek
  • Buhar ya da nem banyosu yapmak
  • Sıcak su, limon ve bal karışımı yaparak bunu içmek

Evde boğaz ağrısı tedavisi kapsamında yer alan yöntemleri kullanarak boğaz ağrısının minimalize edilmesini sağlayabilirsiniz. 

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Boğazda oluşan ağrıya iyi gelen farklı bitki türleri mevcuttur. Adaçayı, nane, papatya gibi bitkileri tüketmeniz ağrınızın hafiflemesini sağlayabilir. 

Evde Boğaz Ağrısı Tedavisi Yöntemleri

Boğazda oluşan ağrıya iyi gelen farklı bitki türleri mevcuttur. Adaçayı, nane, papatya gibi bitkileri tüketmeniz ağrınızın hafiflemesini sağlayabilir. 

Doğal Çözümler ve Bitkisel Tedaviler

Ballı limonlu su, boğaz ağrısı bitkisel çözümler arasında yer alır. Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı bal ve birkaç damla limon suyu ekleyerek çok özel bir karışım oluşturabilirsiniz. Bu karışımı tüketmeniz, boğazınızdaki ağrınızın azalmasına destek olacaktır. Bunun yanı sıra tuzlu su ile gargara yapabilir, boğazınızın temizlenmesini sağlayabilirsiniz. 

Boğaz Ağrısı Nasıl Önlenir?

Boğaz acısı nasıl önlenir sorusu kapsamında alabileceğiniz çeşitli önlemler bulunur. Boğazda oluşabilecek ağrılarını önlemek için ortam havasını nemlendirebilir, hafif boğaz ağrısına karşı beslenmenizi doğru gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca boğazda oluşan hafif bir acıda

kulak burun boğaz

doktoruna gidebilir, ağrının artmasını engelleyebilirsiniz. 

Beslenme ile Boğaz Ağrısına Karşı Önlemler

Eğer boğazınızda bir ağrı oluştuysa tavuk suyu çorbası, mercimek çorbası tüketebilirsiniz. Çorba tüketimi, boğazınızdaki ağrının hafiflemesine katkıda bulunacaktır. Siz de boğazınızda oluşan acı için

doktorlarımız

listesinde yer alan doktorların müsaitlik durumuna göre randevu oluşturabilirsiniz. 

Doktora Sorun, Öğrenin