DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Kuru Öksürük

Kuru Öksürük

Kuru Öksürük Nedir?

Kuru öksürük, boğazda gıdıklanma hissi ile oluşan ve mukus üretimi olmayan bir tür öksürük çeşididir. Bronşit, soğuk algınlığı başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının semptomu olarak ortaya çıkabilir. Çoğunlukla geçici olan bu öksürük çeşidi, nadir olarak ciddi bir nedenden kaynaklanabilir. Ayrıca balgam üretimi gerçekleşemediği için vücutta bulunan mikrop atılamaz. Bu ise öksürüğün ataklar halinde gelmesine sebebiyet verebilir. Verimsiz bir öksürük çeşidi olan geçmeyen kuru öksürük nedenleri farklılık gösterebilir. Bu nedenle geçmeyen öksürükte mutlaka

kulak burun boğaz

doktoruna gidilmelidir. 

Kuru Öksürük Neden Olur?

Kuru öksürük nedenleri, altta yatan hastalığa göre farklılık gösterebilir. Nedenleri şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Astım:

    Zaman zaman astımda mukuslu bir öksürük görülür. Fakat çoğunlukla kuru bir öksürük oluşur. Bazı hallerde öksürük kronikleşebilir.

  • Viral Enfeksiyonlar:

    Mukus içermeyen öksürüğün nedenlerinden bir diğeri viral enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığına sebebiyet veren virüsler, kuru öksürüğün oluşmasına neden olabilir.

  • Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları:

    Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle yutak, burun, boğaz, gırtlağı etkiler. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları balgamsız öksürüğe sebebiyet verir.

  • Geniz Akıntısı:

    Boğazın alt kısmına fazladan mukus sızdığı zaman geniz akıntısı oluşabilir. Bu durum, kuru bir öksürüğün oluşmasına neden olabilir.

Mukus içermeyen öksürüğün oluşma nedenlerinden ötekileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Akciğer kanseri
  • Tahriş edici çeşitli maddeler
  • Alerjiler
  • Gastroözofageal reflü

Belirtilen nedenlerin her biri, kuru bir öksürüğün oluşmasına neden olabilir. Öksürüğün arkasında yatan neden, genellikle teşhis için çeşitli uygulamaların gerçekleştirilmesi ile anlaşılır. Tedavi yöntemi de altta yatan nedenlere göre belirlenir. 

Kuru Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuru öksürük tedavisi, öksürüğe neden olan hastalığa yönelik gerçekleştirilir. Bu nedenle tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. Çoğunlukla kuru bir öksürük tedavi gerektirmez. Fakat alerji, enfeksiyon, çeşitli kronik hastalıklar nedeniyle öksürük oluşuyorsa bu durumda hastalığı tedavi edecek yöntemlerin uygulanması gerekebilir. Eğer astım nedeniyle öksürük meydana geliyorsa bu durumda doktor tarafından kortikostreoid ilaçlar önerilebilir. Öksürüğe iyi gelen ilaçlar kapsamında yer alan reçeteli ilaç, astım semptomlarının azalmasına olumlu etkide bulunur. Alerji kaynaklı öksürük oluşuyorsa antihistaminikler reçete edilebilmekte olup tedaviye rağmen geçmeyen öksürüklerde farklı ilaçların tercih edilmesi gerekebilir. Antitussifler olarak adlandırılan ilaçlar, gerekli görülmesi durumunda doktor tarafından reçete edilir. 

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Kuru öksürüğe iyi gelen şeyler son derece fazladır. Öksürüğün azaltılabilmesi için genel olarak şu yöntemler arasından uygun olanlar tercih edilebilir:

  • Ballı ve limonlu su için.
  • Bol su tüketin.
  • Ilık tuzlu su gargarası yapın.
  • Bulunduğunuz ortamı nemlendirin.
  • Boğaz pastili kullanın.
  • Sıcak duş yapın.

Belirtilen uygulama yöntemleri, mukus içermeyen öksürüğün azaltılmasına destek olur. 

Kuru Öksürük için Doğal Yöntemler Nelerdir?

Öksürüğün azaltılabilmesi için doğal yöntemler arasından tercihte bulunmak mümkündür. Öksürük kesici yöntemler arasında yer alan uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sıcak Duş Yapmak:

    Sıcak duş vücudu rahatlatan yöntemlerden bir tanesidir. Ayrıca buhar yapmak, boğaz kuruluğunu azaltmaya yardımcı olur. Bu ise mukus içermeyen öksürüğün giderilmesini mümkün hale getirir.

  • Zerdeçal:

    Anti-inflamatuar, antibakteriyel etkileri gösteren zerdeçal; öksürüğün giderilmesini sağlayan yöntemlerden bir tanesidir. Boğaz tahrişinin giderilmesine katkıda bulunan zerdeçal, çay olarak tüketilebilir.

  • Nane:

    Nane veya nane pastilinin tüketilmesi, boğazdaki sinir uçlarının ağrıyı algılamasını minimalize edebilir. Bu durum, öksürme refleksinin giderilmesini sağlayabildiği için öksürüğe iyi gelen yöntemler arasında yer alır.

  • Bal Tüketimi:

    Bal tüketilmesi, kuru öksürüğe doğal çözümler arasında yer alır. Tarçın, karabiber ve limon ile karıştırıldığında bal; boğazdaki tahrişin giderilmesini sağlar. Bunun yanı sıra kuru öksürüğün hafifletilmesine de katkıda bulunur. 

Kuru Öksürük için Evde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Kişiyi rahatsız edebilen balgamsız öksürük, evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler ile giderilebilir. Kuru öksürük için evde doğal yöntemler arasında yer alan uygulamalar, öksürüğün minimalize edilmesine katkıda bulunacaktır. Bu yöntemlerden bazılarını aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Tuzlu Su ile Gargara Yapmak:

    Ilık tuzlu su ile boğanıza gargara yaparak rahatsızlık ve tahriş hissinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü bu yöntem, boğazda bulunan bakterilerin giderilmesine imkan tanır.

  • Sıvı Tüketimi:

    Sıklıkla boğazdaki tahriş balgamsız öksürüğe neden olur. Dolayısıyla bol sıvı tüketmek, öksürüğe sebebiyet veren bölgenin ıslak ve sıcak tutulmasını sağlar.

  • Ballı Limonlu Su:

    Bal antibakteriyel özelliğe sahiptir. Limonun ise güçlü antioksidan etkisi bulunur. Ballı limonlu su hazırlayarak boğazınızdaki tahrişi azaltabilir ve öksürüğün giderilmesini sağlayabilirsiniz.

  • Hava Nemlendiricisi Kullanmak:

    Havanın kuruması, kuru öksürüğün şiddetlenmesine neden olabilir. Bu nedenle havayı bir cihaz kullanarak nemlendirmek, öksürüğün azaltılmasını sağlayabilir.

  • Zencefil:

    Anti-inflamatuar ve antibakteriyel etki gösteren zencefil, ılık suda bekletilip suya bal eklenmesi ile tüketilebilir.

  • Boğaz Pastilleri:

    Kuru öksürüğün giderilmesini sağlayan yöntemlerden bir diğeri de boğaz pastillerinin kullanılmasıdır. Boğaz pastili kullanmak, tükürük üretiminin artmasını sağlar. Böylelikle boğazdaki kuruluk giderilebilir.

Kuru öksürüğü önleme yolları arasında yer alan yöntemlerin her biri, öksürüğün azaltılmasını hatta giderilmesini sağlayabilir.

Bitki Çayları Kuru Öksürüğü Hafifletir mi?

Bazı bitki çayları balgamsız öksürüğün giderilmesini sağlayabilir. Kuru öksürüğü hafifleten bitki çayları arasında ıhlamur, nane, adaçayı, zencefil özel bir yer edinir. Belirtilen bitki çaylarının her biri, boğazdaki tahrişin azaltılmasını, böylelikle öksürüğün giderilmesini sağlar. Bu nedenle yoğun öksürük sırasında bitki çayları hazırlanarak bu tür çaylar tüketilebilir. Bitki çaylarının kullanımından önce ilaç kullanımı ya da kronik sağlık sorunlarının bulunması halinde bir doktordan tavsiye alınması gerekebilir. 

Beslenme Önerileri Kuru Öksürüğe Nasıl Etki Eder?

Öksürüğün azaltılmasının yöntemlerinden bir diğeri de sağlıklı ve doğru beslenmedir. Kuru öksürük için beslenme önerileri son derece fazladır ve şu şekilde sıralanabilir:

  • Bal ve zencefil, boğazda bulunan bakterilerin giderilmesini sağlar. Bu nedene bal ve zencefil tüketimine ağırlık verebilirsiniz.
  • C vitamini içeren besinler, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Portakal, brokoli ve mandalina gibi meyveler C vitamini bakımından oldukça zengindir.
  • Sulu çorbalar, püre halindeki sebzeler başta olmak üzere yumuşak ve kolay sindirilebilir yiyeceklerin tüketimi; boğazdaki tahrişin azalmasını sağlayabilir.

Kuru öksürük ve bağışıklık sistemi arasında bağlantı bulunduğundan bu süreçte bağışıklık sistemini güçlendirmeniz faydalı olabilir. 

Kuru Öksürüğü Önleme Yolları Nelerdir?

Balgamsız öksürüğün önlenebilmesi için şu yöntemler uygulanabilir:

  • Bol sıvı tüketin.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek şekilde beslenin.
  • Bulunduğunuz ortamı havalandırın.
  • Sigara içilen ortamlardan uzaklaşın.
  • Su tüketimini arttırın.

Bu ve bunun gibi önlemlerin her biri, öksürüğün azaltılmasını sağlayabilir. Bu nedenle belirtilen unsurları göz önünde bulundurmanız faydalı olabilir. 

Bağışıklık Sistemi ve Kuru Öksürük İlişkisi Nasıldır?

Bağışıklık sistemi, vücudun çeşitli enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar. Kuru öksürük çoğunlukla viral enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi düşük olan kişiler genellikle çok daha sık balgamsız öksürük sorunuyla karşı karşıya kalır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi son derece önemlidir.

Evde uyguladığınız tedavi yöntemlerine rağmen geçmeyen balgamsız bir öksürük ile karşı karşıya kaldıysanız

doktorlarımız

listesinde yer alan doktorlardan uygun olanları için randevu alabilirsiniz.

Doktora Sorun, Öğrenin