DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Rahim ağzı rahimin alt kısmına verilen addır. Rahim ile hazne (vajina) arasındaki alan olup, rahmin alt parçasıdır. Eldeki verilere göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 1500-2000 arası kadın Rahim ağzı kanserine yakalanmaktadır ve bunların yarısına yakın bir kısmı maalesef kaybedilmektedir. Sağlık Bakanlığının verilerine göre görülme sıklığı 4,1/100.000 civarındadır. Maalesef hastalık sadece yaşlılarda değil, genç kadınlarda görülmektedir. 65 yaş sonrası sıklığı azalmaktadır. 

Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?  

Rahim ağzı kanserinin hemen hemen her zaman altında yatan sebep “HPV” adı verilen bir virüstür. HPV 150’den fazla çeşidi olan bir DNA virüsüdür. Bu virüs her türlü cinsel ilişki ile bulaşabilir. Cinsel aktif kadınların birçoğu bu virüsü, hayatları boyunca bir kez de olsa, alır. Ancak çoğunlukla virüs belli bir süreden sonra vücut tarafından yok edilir. Diğer taraftan virüs ile enfekte olan kadınların çok az bir kısmında virüs yaşamaya devam eder ve rahim ağzındaki hücrelerde bozulmaya neden olur. Bu bozulma uzun yıllar alır. Sonuç olarak en sonunda rahim ağzında kansere neden olabilir. Bu süre oldukça değişken olup birkaç seneden 15 seneye kadar sürebilir. HPV’nin Türkiye’de rahim ağzı kanserine neden olan en önemli iki tipi 16 ve 18’dir.  HPV yaklaşık 150’ü aşkın tipi olan bir DNA virüsüdür. Bu tiplerin yaklaşık 40’ı erkek ve kadınlarda genital (cinsel) bölgede enfeksiyon yaratabilir. HPV’nin genital bölgede enfeksiyona neden olan tipleri ikiye ayrılır. Düşük riskli tipler cinsel bölgede siğillere neden olur. Bu tipler 6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73 ve 81’den oluşur.Bu tipler genelde kansere neden olmaz. Siğillerin oluşumundan genellikle Tip 6 ve 11 sorumludur. Yüksek riskli tipler ise rahim ağzı kanserine nadiren de Vulva (kadınların dış üreme organı olup, küçük ve büyük dudaklardan, klitoristen ve vajen girişinden oluşur.) ve vajina (hazne) kanserine neden olur. Bu grup içerisinde tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 ve 68 yer alır. Bu tiplerden 16 ve 18 çoğu rahim ağzı olgusundan sorumludur. 

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Vajinal kanama (Bu kanama ilişki sırasında, adet dönemleri arasında veya menapozda olabilir.)
  • Sulu, genelde et suyu gibi (pembe) vaginal akıntı
  • Kasık ağrısı

İlerlemiş vakalarda bu belirtiler haricinde sırt, bel, bacak ağrıları, yorgunluk, kilo kaybı gibi belirtilerde olabilir. Unutulmamalıdır ki, bu şikâyetler rahim ağzı kanseri haricinde birçok hastalıkta olabilir. Bu şikâyetler ile karşılaşılırsa mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gereklidir. 

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri için en önemli risk HPV adı verilen virüstür. HPV taşıyan kadınlarda rahim ağzı kanseri riski bu virüsü taşımayanlara göre 250 kat fazladır. Bunun dışında; Çok sayıda cinsel partnerin olması,  Bağışıklığın zayıf olması diğer risk faktörleri arasında sayılabilir.

Rahim Ağzı Kanserinden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Rahim ağzı kanserinden korunmak için:

  • Cinsel ilişki sırasında kondom kullanmalıyız, bu yöntem HPV bulaşma riskini azaltabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, kondomlar genital bölgeyi tamamen örtmedikleri için kesin bir koruma sağlamazlar.

Daha önemli bir korunma yöntemi ise HPV aşılarıdır. Genital siğil ve serviks kanserine en sık yol açan HPV tiplerine karşı koruma sağlar. 

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Aşısı  

9 önemli HPV tipine karşı koruma sağlayan rahim ağzı kanser aşısı; genital siğile neden olan HPV tip 6 ve 11’e, aynı zamanda genital bölge dokularında kansere neden olan 7 HPV yüksek riskli tipine karşı kotuma sağlar. Aşı her yaş grubuna yapılsa da mümkünse aşıyı henüz HPV ile karşılaşmadan, 9-15 yaş arası genç kızlara yapmak son derece önemlidir. Bu yaş grubunda 2 doz aşı yeterlidir. 15 yaş sonra Aşı 3 doz şeklinde uygulanır. 

Rahim Ağzı Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Rahim ağzı kanseri taraması Smear ve HPV Dna testleri ile yapılır. Testler son derece kolaydır. Genellikle muayenenin bir parçası olarak bu testler alınır. Günümüzde HPV Dna testi bir adım öndedir. Türkiye ve birçok gelişmiş ülkede rahim ağzı kanseri taramasında bu test tercih edilir. Eğer test sonuçları negatif ise 5 yılda bir kez yapılması yeterlidir.  Bu testlerin positif olması halinde ise Koposkopi adı verilen yöntem ile rahim ağzından örnek alınır. Bu örnekler patoloji bölümünde değerlendirilir. Buradan çıkan sonuca göre tedavi planlaması yapılmaktadır. 

Doktora Sorun, Öğrenin