DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Ozon Tedavisi

Ozon Tedavisi

Ozon Tedavisi Ne Kadar Süredir Bilinen Bir Tedavidir? 

İlk olarak 1900 lerde DrClarke HJ’ nin ozonu diabet , anemi, kanser, ve morfin zehirlenmelerinde kullanarak başlattığı bu mucizevi uygulama yöntemine, 1. Dünya savaşı sırasında Albert WOLF gangrenli yaraları ozonla tedavi ederek katkıda bulunmuştu. Doktorların ozona karşı artan ilgi ve birçok hastalıklığın tedavisinde denemelerinin ardından ilk kez 1980 de Horst Kief AİDS hastasını ozonla tedavi ettiğini bilimsel olarak açıkladı. 1972 denitiberen Almanya’da kurulan medikal ozon derneği, çalışmalarını sürdürürken Ruslar 1992 den itibaren yanık tedavilerine ozonu daeklediler. Türkiye ‘de ise 2000 yılında kurulan medikal ozon derneği nin çalışmalarıyla tedavi ler hız kazanmış ve ilk olarak 2011 yılında Gazi üniversitesinde Prof. Dr. Avnı Babacan’ın önderliğinde Ozon merkezi kurulmuştur.

Ozon Tedavisi Nasıl Bir Tedavidir? Ozon ‘un Etki Mekanizması Nedir? 

Ozon doğada bulunan üç oksijen atomundan oluşan, renksiz, keskin kokulu bir gazdır. Doğada gaz halinde bulunur. Çok güçlü bir dezenfektandır, antimikrobiyaldir, immün sistem düzenleyicisidir ve antioksidandır. Aynı zamanda kanın akışkanlığını artırıcı, kan yapımını uyarıcı ve ağrı kesici etkisi de vardır. Bilindiği gibi vücudumuzda hücrelerin içindeki hergün süregelen yapım yıkım olayları sonucunda üretilen ve kullanılan enerjinin yanısıra birtakım yan ürünler ortaya çıkmakta ve bunlar serbest 02 radikalleri olarak ortada dolaşarak hücrelere zarar vermektedir. Özellikle de sigara, çevrekirliliği, radyasyon ağır ağrı kesiciler ve kanser ilaçlarının kullanmıbu serbest radikallerin oluşumunu daha da artırmaktadır. Serbest radikallerin vücutta artması nedeniyle vücutta oluşabilecek hastalıkların başında damar sertliği, AİDS, kanser, bağırsak hastalıkları, diabet, katarakt, Parkinson, sinir hücrelerinin tahiribi ve erken doğumlar sayılabilir.

Ozon tedavisinin uygulama şekilleri üç başlıkta toplanmaktadır.

Majör uygulamalar: Temel uygulama yöntemi budur. Mutlaka özel eğitimli personel tarafından, özel ekipman ve cihazlar kullanılarak yapılan, deneyim ve titizlik gerektiren bir uygulamadır. Hastadan alınan 100 cc kan içerisine hastalığın teşhisine göre doktorun belirleyeceği dozda ozon eklenerek tekrardan hastaya damar yoluyla verilir. Bir uygulama süresi yaklaşık 15 dakikayı geçmeyecek kadar kısa ve ağrısızdır. Genellikle haftada üç uygulama ve toplamda 12 uygulama olacak şekilde yapılmaktadır. Kronik vakalarda ayda bir kez idame dozu şeklinde uygulama yapılması da önerilmektedir. 

Minör uygulamalar: Tek başına uygulamadan çok diğer tamamlayıcı tıp yöntemleriyle kombine edilen ozon tedavisi şeklidir. Hastadan alınan 5cc kan yine 5cc ozon ile karıştırılarak bu kez damardan değil kas içine enjekte edilir. Haftada 2 veya 3 kez olmak üzere yine toplam 12 uygulama yapılmaktadır. Majör uygulamayla kombine de yapılabilir. 

Lokal uygulamalar: Yumuşak dokulara, eklem içine ve çevresine, yara yerine ve çevresine de lokal olarak yapılan uygulamaların yanısıra rectal yoldan uygulama yöntemi de mevcut olup tedavi şekli ve süreleri tedaviyi üstlenen doktor tarafından belirlenmektedir.

Ozon Tedavisinin Yan Etkisi Var Mı? 

Ozon gazı solunduğunda toksitkir göz ve hava yollarını tahriş edebilir. Ancak deneyimli ve eğitimli bir ekiple yapılan uygulamalarda herhangi bir yan etkisi gözlenmemiştir.

Ozon Tedavisi Uygulanmasının Zararlı Olduğu Bir Hastalık Var Mı? 

Hipertiroidizm ve Favizm hastalığında (glukoz 6 fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği) ozon tedavisi uygulaması önerilmiyor Gebelerde ve çocuklarda kullanımı doktorun insiyatifinde olup şu ana kadar bildirilen olumsuz bir durum saptanmamıştır. Hangi hastalıkların tedavisinde ozon kullanılır? Ozon tedavisi genellikle hastalıkların varolan ve uygulanmakta olan rutin tedavilerine ek olarak tamamlayıcı tıp kısmında rol almakta olup, bazen de diğer tedavi yöntemlerinin yarattığı yan etkilerden korunmak( kanser ilaçları gibi) amaçlı da uygulanbilir. Kimi durumlarda diğer tedavilerden yanıt alanmayan hatalıklarda ya da ilaç yan etkileri nedeniyle medikal tedavi verilemeyen hastalıklar da ozon tedavisi tek başına da uygulanmaktadır.

Ozon uygulamalarından en fazla fayda görülen hastalıklar enfekte olmuş geçmeyen cilt yaraları, bası yaraları , yanıklar, kronik ülserler , diabetikayaklar,kemik iltihapları( osteomyelit), ağız yaraları , kronik yorgunluk ve fibromiyalji ,ve(osteoartrit) kireçlenmenin yarattığı eklem rahatsızlıkları ve ağrılarda ve nöropatikagrı da ozon tedavisi son derece etkili olmaktadır.

Bu hastalıkların yanısıra kanser tedavilerinde uygulanan tedaviye ek olarak immün sistemi desteklemek, zarar gören normal dokuların tamirinde hızlanma ve hücrelerde yenilenme sağlamak ve kemoterapi sonrası hücrelerde ortaya çıkan serbest radikallerin uzaklaştırılması amacıyla de sıklıkla ozon tedavisi tercih edilmekte ve çok yarar görülmektedir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları olan Multiple skleroz, romatoidartrit ve crohn hastalığnda, ayrıca kronik karaciğer hastalıkları ve kronik akciğer hastalıklarında astım ve allerjide, de yine destekleyici tedaviler olarak önerilmektedir.

Sağlıklı bireylerde de antiaging ve antioksidan özelliği nedeniyle ozon tedavisi uygulaması koruyucu tedavi kapsamında uygulanmaktadır.

Doktora Sorun, Öğrenin