Sünnet
- 03 Temmuz 2023
- Maltepe Hastanesi
- Üroloji
Sünnet, penisi kaplayan derinin uç kısmının (sünnet derisi) dini, geleneksel veya tıbbi sebeplerden dolayı cerrahi olarak alınmasıdır.
Eskiden kalma adetlerden dolayı sünnet hala “basit” bir işlem olarak görülmektedir. Aslında sünnet, ciddi bir cerrahi müdahale olup, uzman doktorlar tarafından hastane şartlarında ve uygun ortamında yapılmalıdır. Sünnet olacak çocukların psikolojik olarak hazırlanması, sünnet sonrası oluşabilecek sorunlardan korunma açısından çok önemlidir. Sünnet, oğlunuzun hayatında çok önemli bir yer almaktadır. Sünnet bir cerrahi işlemdir ve her ameliyat gibi sonrasında bazı sorunlar görülebilir. Sünnetin çocuk için en ideal şartlarda yapılması, ilerde yaşanabilecek sorunların engellenmesi açısından oldukça önemlidir.
Sünnet Hangi Yaşlarda Yapılabilir?
Sünnetin 2 yaşından önce veya 6 yaşından sonra yapılması önermektedirler. Bu yaş sınırı, çocukların ilerde sünnet olmanın yaratabileceği psikolojik sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu sebeple, 6 yaşından büyük çocuklarda bile çocukların sünnet olma konusunda ikna edilmeleri ve ikna olmayan çocukların sünnet ameliyatının ertelenmesi gerekmektedir. 2 yaşından önce veya 6 yaşından sonra yapılan sünnet arasında tıbben belirgin bir fark bulunmamaktadır.
Sünnet için çocuğun hazırlanması aşamasında, çocuğa ameliyat sırasında uyutulacağı ve verilecek ağrı kesiciler nedeniyle ağrı hissedilmeyeceğinin anlatılması faydalı olmaktadır. Gerekirse bir psikologdan destek alınabilir. Pininin “kesileceği” gibi ifadelerden mutlaka uzak durulmalıdır.
Bazı işeme sorunları olan veya sık idrar yolu enfeksiyonu gibi tıbbı gereklilik durumlarında, çocuğun sağlığına faydalı olacağından yaşa bakılmaksızın sünnet yapılabilmektedir.
Sünnet Hangi Ortamda Yapılmalıdır?
Cerrahi bir işlem olan sünnet, tartışmasız olarak bir ameliyathanenin sağlayacağı steril bir ortamda yapılmalıdır. Sünnetin hekim dışında herhangi bir sağlık personeli (sağlık teknisyeni, sünnetçi vs.) tarafından yapılması çocuk için doğru olmamakla birlikte, kanunen yapılası veya yaptırılması suçtur.
Sünnet Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sünnet sonrası penisin tamamen normal görüntüye dönmesi 2-3 haftayı bulabilir. Bu süreçte şu noktalara dikkat edilmelidir:
- Çocuğun ağrısı olabilir. Doktorun önerdiği ağrı kesiciler verilebilir.
- İdrar yaparken yanma hissi olabilir. Bol su içmek bu hissi azaltabilir.
- Sünnet günü ve sonraki gün penisin su ile temas etmemesine özen gösterilmelidir.
- Bezli çocuklar bez takmaya devam edebilirler. Daha büyük çocuklarda ise bir hafta boyunca çocuğa tam oturan sünnet külotu giydirilmesi önerilir.
- Çocuğun 7-10 gün boyunca penisinde travmaya yol açma ihtimali olan aktivitelerden (beden eğitimi, bisiklet, top oynama vb.) uzak durması gerekmektedir. Bu aktiviteler ödemin artmasına ve kanamaya yol açabilir.
- İlk birkaç gün bezde/külotta kırmızı lekelenme görülebilir.
- Durmayan kanama, idrar yapmakta zorlanma, kötü kokulu akıntı veya 38.0 C geçen ateş olması durumunda mutlaka kontrole gelinmelidir.