DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Adenomyozis Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Adenomyozis Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Adenomyozis Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Adenomyozis​, rahim iç yüzeyinden gelen dokunun rahim duvarında büyümesi sonucu meydana gelen bir tür hastalıktır. Ağrılı ve krampla geçen adet dönemleri, adenomyozis belirtileri arasında yer alabilir. Bunun yanı sıra ağrılı cinsel ilişki de belirtilerden bir diğeridir. İlaç ya da cerrahi müdahale, hastalığın tedavi edilmesini olanaklı hale getirir.

Adenomyozis​ nedenlerinin anlaşılması, hastalığın çok daha doğru bir şekilde tedavi edilmesini olanaklı hale getirir. Dolayısıyla adenomyozis nedenleri tespit edildikten sonra uygun tedavi yöntemleri arasından uygun olanlar belirlenebilir. Hastalığın ön plana çıkan belirtilerinden herhangi bir tanesini gözlemlemeniz halinde doktorlarımız listesinde bulunan uzman hekimlerimizden randevu talep edebilir, uzman hekim desteği ile hastalın teşhis ve tedavisinin gerçekleştirilmesini olanaklı hale getirebilirsiniz.

Adenomyozis Nedir?

Adenomyozis​, rahmin astarında bulunan koruyucu dokunun uterus duvarına doğru büyümesi neticesinde oluşan bir tür rahatsızlıktır. Rahatsızlığın görüldüğü hastalarda rahmin boyutu bazı durumlarda normalin 2 veya 3 katına çıkabilir. İyi huylu bir kadın hastalığı olan adenomyozis​, uzun süreli adet kanamalarına sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra kramplı ve sancılı ağrılara sebebiyet vermesi de olanaklıdır. Hayati tehlikesi bulunmayan bir rahatsızlık olmakla birlikte gündelik hayat içinde kadınların yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle hastalığın zamanında tedavi edilmesi bir hayli önemlidir. Rahimde meydana gelen hastalık, safra kesesinin nadir bir polipoid lezyonu da olabilir. Bu nedenle adenomyozis safra kesesi arasındaki ilişkinin çok daha detaylı bir şekilde analiz edilmesi önemlidir.

Adenomyozis Neden Olur?

Adenomyozis​in meydana gelmesinin sebepleri değişkenlik gösterebilir. Nedenler hakkında daha fazla bilgi olmak, hastalığın tedavi edilmesinde çok daha doğru bir yol izlenmesini olanaklı hale getirebilir. Hastalığın neden geliştiğine dair net bilgi bulunmamakla birlikte genel olarak şu tür hususların temel belirleyiciler arasında yer aldığını belirtmek mümkündür:

Hormonal faktörler

Cerrahi müdahaleler

Genetik yatkınlık

Yaş

Rahim kasındaki kök hücreler

Büyüyen rahim duvarında bulunan fazla dokular

Doğumdan sonra meydana gelen rahim iltihabı

Adenomyozis​ nedenleri arasında bulunan hormonal faktörler, östrojen ve progesteron hormonlarının dengesizliğini içerir. Bu dengesizlik, hastalığın gelişime neden olabilir. Öte yandan aile geçmişinde bu hastalığın bulunması, çok daha yüksek riskin oluşmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca hastalık, çoğunlukla 40 ila 50 yaş arasındaki kadınları etkilenir. Dolayısıyla yaş da hastalık nedenlerinden bir diğeridir.

Rahim içerisinde meydana gelen iltihaplanmalar, hastalık riskinin artmasına neden olur. Sezaryen ameliyat veya rahim içerisinde yapılan çeşitli müdahalelerin de riski arttığı bilinir. Ayrıca hastalık, çeşitli risklere ve etkilere neden olabilir. Adenomyozis riskleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Rahim iç duvarının yapısının değişmesi, hamileliğin başarı şansının azalmasına neden olabilir.
  • Kramp, pelvik ağrı ve rahatsızlık hissi gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
  • Adet döneminde ağrılı ve uzun süren kanamalar meydana gelebilir. Bu durum, özellikle anemi sorununa neden olabileceğinden son derece önemlidir.
  • Hamilelik sırasında çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Düşük riski, bu komplikasyonlardan bir tanesidir.

Bu tür risklerin her biri, kişinin yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle hastalığın tanısının konulması ve tedavi yöntemlerinden uygun olanlarının tercih edilmesi gerekir. Ayrıca semptomlardan herhangi bir tanesinin görülmesi durumunda kadın hastalıkları ve doğum uzmanından destek alınması oldukça önemlidir.  

Adenomyozis Belirtileri Nelerdir?

Adenomyozis​, çeşitli semptomlarla karakterize edilmekte olup bu belirtiler, adenomyozis tanısı konulması sırasında son derece önemlidir. Sıklıkla ortaya çıkan semptomlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Ağrılı adet görme
  • Kısırlık
  • Şiddetli kramp ya da pelvik ağrı
  • Büyümüş rahim
  • Sık idrara çıkma
  • Karında şişkinlik
  • Kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, yorgunluk ve halsizlik

Düzensiz adet kanamaları, adenomyozis​ belirtileri arasında yer alır. Adet dönemleri arasında anormal kanamalar ya da lekelenmeler de ortaya çıkabilir. Öte yandan aşırı ya da uzun süre adet kanamalarının görülmesi de olanaklıdır. Bu tür şiddetli kanamalar, çoğunlukla kadınların günlük yaşantısını doğrudan etkiler.

Adenomyozis tedavisi noktasında ilgili belirtilerin son derece önemli bir yere sahip olduğunu belirtmek mümkündür. Belirtiler, özellikle fiziksel muayene sırasında uzman hekime yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra farklı uygulamalar da teşhis adına tercih edilebilir. 

Adenomyozis Teşhisi Nasıl Olur?

Adenomyozis​ teşhisi, hastalığın tedavisinin doğru uygulamaların kullanımı ile gerçekleştirilmesini olanaklı hale getirir. Bu nedenle teşhis noktasında çeşitli uygulamaların kullanılması gerekir. Teşhis için ilk olarak uzman hekim tarafından fiziksel muayene gerçekleştirilir. Kadın hastalıkları uzmanı ya da jinekolog tarafından muayene yapılır. Muayene sonrasında hastada görülen semptomlar detaylı bir şekilde incelenir.

Fiziki muayene ve semptomların analiz edilmesinin yanı sıra farklı teşhis uygulamalarının da tercih edilmesi olanaklıdır. Bu uygulamalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Biyopsi: Genellikle nadir olarak tercih edilir. Hastalığın kesin teşhisi için kullanılır.
  • Ultrasonografi: Rahimde kalınlaşmış kas tabası veya kistlerin görüntülenmesi adına tercih edilir.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MR): Hastalığın teşhisi ve öteki oluşabilecek pelvik hastalıkların ayırt edilebilmesi için MR uygulaması son derece önemlidir.
  • Pelvik muayene: Uzman doktor, pelvik muayene gerçekleştirmekte olup rahmin büyüdüğünü ya da dokunduğunda ağrılı olup olmadığını teşhis eder.

Belirtilen teşhis yöntemlerinin her biri son derece önemlidir. Adenomyozis gebelik arasında ters bir ilişki bulunur. Hastalığa sahip kişilerin gebelik sürecinde zorlanmaları mümkündür. Bunun yanı sıra hastalığın neden olduğu aşırı kanama ve kronik pelvik ağrı, gebeliği doğrudan etkileyebilir.

Adenomyozis hamilelik noktasında farklı etkilere de neden olur. Hastalık, rahim yapısını bozmakta olup embriyonun tutulmasını olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yanı sıra hormonal dengesizlikler de ortaya çıkabilir. Hormonal dengesizlikler, yumurtlama ve döllenmeyi etkileyebildiğinden hastalıkla gebelik arasındaki ilişki son derece önemlidir. Her ne kadar hamilelik sürecini zorlaştırsa da adenomyozis ile hamile kalan kadınlar olabilir. 

Adenomyozis Tedavisi

Adenomyozis​ tanısı konulduktan sonra altta yatan nedenlerin belirlenmesiyle de birlikte tedavi aşamasına geçilebilir. Tedavi öncesinde uygun yöntemlerin belirlenmesi, iyileşme sürecinin hızlanması adına oldukça önemlidir. Hastalığın tedavi edilebilmesi için kullanılabilecek yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • İlaç Tedavisi: Ağrı ve kanama, hastalığın en sık görülen riskleri arasında yer alır. Bu nedenle ağrı ve kanamanın giderilebilmesi için ilaç tedavisine başvurulması olanaklıdır. Antiinflamatuar ilaçlar ve hormonal ilaçlar, belirtilerin azaltılması ve hastanın yaşam kalitesinin arttırılması adına tercih edilebilir. Doğum kontrol haplarının adet kanaması ve ağrıyı azaltmaya olumlu etkide bulunduğu söylenebilir. İlaçların rahim boyutunu küçültmek amacıyla kullanılması da olanaklıdır.
  • Cerrahi Tedaviler: Şiddetli semptomların görüldüğü hastalarda ameliyatla tedavi düşünülebilir. Diğer tedavi yöntemlerinin olumlu sonuç vermemesi durumunda cerrahi tedaviye başvurulması olanaklıdır. Cerrahi yöntem ile rahim içi endometrial doku alınabilir. Bunun yanı sıra histeroskopik tedavi yönteminin uygulanması da olanaklıdır. Rahim içerisinde adenomyozis lezyonlarının çıkarılmasını kapsayan yöntem, ağrıların hafifletilmesine destek olur.
  • Uterin Arter Embolizasyonu: Miyomların küçültülebilmesi adına sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında yer alır.

Bu tür yöntemler, belirtilerin hafifletilmesi ve hastalığın tedavi edilmesi noktasında oldukça önemlidir. Siz de cinsel işlev bozukluğu başta olmak üzere herhangi bir tanesini gözlemliyorsanız alanında uzman doktor kontrolüne gidebilirsiniz. Menopozda adenomyozis ve daha pek çok ilgili konuda bilgi alabilir, hastalığı daha yakından tanıyabilirsiniz.

Doktora Sorun, Öğrenin