DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

HPV Aşısı

HPV Aşısı

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser tipidir. Rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık %90’ının yüksek riskli İnsan Papilloma Virüs (HPV) kaynaklı olduğu bilinmektedir. HPV’nin bunun dışında genital bölgenin penis dahil diğer çeşitli kanserleri ile genital siğillerin de önde gelen sebebi olduğu bilinmektedir.

HPV en sık cinsel temasla bulaşır ve cinsel aktivite sonrası çoğu birey HPV ile karşılaşır. Bu bireylerin %90’ından fazlasında virüs enfeksiyonu kendiliğinden gerilerken geri kalanında siğiller ve kanser öncüsü lezyonlar ortaya çıkar.

Bu güne kadar en riskli HPV tipleri olan HPV 16 ve 18’e karşı koruyucu bir ikili aşı ve genital siğillere karşı da koruyucu olan bir dörtlü aşı (HPV 6,11,16,18) genç erişkinlere ve ergenlere uygulanmaktaydı. 2023 Ocak ayı itibariyle diğer riskli tipleri de içeren 9 ayrı virüs tipine karşı koruyucu HPV aşısı (6,11,16,18, 31,33,45,52,58) da ülkemizde ulaşılabilir hale geldi.

HPV aşısı ideal olarak bireyin cinsel aktif yaşamı başlamadan önce uygulanmalıdır. Aşının ulusal aşı takvimine girdiği ülkelerde aşı çocuklara rutin olarak 11-12 yaşlarında uygulanmaktadır. 9-15 yaş arası çocuklarda 6 ay ila 1 sene aralığında iki doz aşı yeterli olurken 15 yaş üzeri çocuklarda 3 dozluk aşı şeması uygulanmaktadır.

Cinsel aktif yaşamın başlamış olması, daha önce HPV virüsü ile karşılaşmış olmak ya da HPV’ ye bağlı herhangi bir lezyon gelişmiş olması aşı olmaya engel değildir. HPV aşısı her yaşta uygulanabilir olmakla birlikte daha önce virüsle karşılaşmamış ve genç yaştaki bireylerde koruyuculuğun daha yüksek olduğu bilinmektedir.

HPV aşılarının 10 yıllık çalışmalarında koruyuculuğun 10 yıl devam ettiği gözlemlenmiştir. Güvenlik çalışmalarında ise tüm aşılarla ortaya çıkabilecek yan etkiler dışında önemli herhangi bir yan etkisinin olmadığı gösterilmiştir.

HPV aşılarıyla ilgili daha detaylı bilgi almak ve aklınıza takılan soruları paylaşmak için çocuk hekiminize başvurabilirsiniz.

Doktora Sorun, Öğrenin