DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Makaleler

D Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

D Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar?

D vitamini, yağda çözünen bir tür vitamindir. Kalsiyum ve fosforun emilmesini olanaklı kılan D vitamini, aynı zamanda vücutta çok önemli görevlere sahiptir. Bu nedenle D vitamini eksikliği belirtileri ile kendisini belli eden vitamin eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Gaz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Gaz sıkışması, karında gazın birikmesi ve şişkinlik gibi sorunlara neden olması durumudur. Gaz çıkarma, sindirimin doğal bir parçasıdır ve bir kişi günde en az 20 kez ağızdan veya rektumdan gaz çıkararak sindirim sistemini rahatlatabilir. Günlük tüketilen besinlerin içeriğinde çeşitli gazlar bulunur. Bunun yanı sıra vücudun sindirim sürecinde de kimyasal reaksiyonların neden olduğu gazlar ortaya çıkabilir. Vücutta biriken gazın dışarı çıkamaması, kişinin yaşantısını olumsuz etkileyen durumlar arasında yer alır.

Mide Yanması Nedir?

Mide Yanması Nedir?

Mide yanması, birçok kişinin şikâyet ettiği konular arasında yer alır. Genellikle yemek yedikten sonra ortaya çıkan bu durum, mide ve midenin üst kısmındaki yemek borusunda görülebilir.

Lupus Hastalığı (Kelebek Hastalığı) Nedir?

Lupus Hastalığı (Kelebek Hastalığı) Nedir?

Lupus hastalığı, bir çeşit romatizmal hastalıktır. Yüz çevresinde neden olduğu kelebeği andıran döküntüler nedeniyle halk arasında daha çok kelebek hastalığı olarak bilinir. Tıbbi literatür içerisinde ise Lupus, “Sistemik Lupus Eritematozus” olarak adlandırılır.

B12 Vitamini Nedir?

B12 Vitamini Nedir?

B12 vitamini, suda çözünebilen bir yapıya sahip B vitamini türlerinden bir tanesidir. Neredeyse her hücrenin ihtiyaç duyduğu bu vitamin türünün vücutta pek çok görevi bulunur. Özellikle alyuvar üretimi ve beyin fonksiyonlarının yerine getirebilmesi bakımından oldukça önemlidir.

Göz Nezlesi

Göz Nezlesi

Göz nezlesi, gözde bulunan beyaz kısım ve göz kapağının iç yüzeyini kaplayan sıvıda oluşan enfeksiyonun neden olduğu bir rahatsızlıktır. Göz nezlesi genellikle viral ya da bakteriyel enfeksiyonlardan meydana gelir. Fakat farklı faktörler de hastalığa sebebiyet verebilir. Viral göz nezlesinin kendiliğinden iyileşme oranı çok daha yüksektir. Bununla birlikte bakteriyel göz nezlesinde ilaç tedavisine ihtiyaç duyulur. Hastalığın görüldüğü kişilerin kişisel hijyenlerine son derece önem vermesi gerekir. Çünkü hastalık bulaşıcıdır. Bu nedenle eller sık sık yıkanmalıdır. Öte yandan gözlere dokunulmaması da önemlidir.

Bahar Alerjisi

Bahar Alerjisi

Bahar aylarında ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturduğu polenler; bazı kişilerde, vücuda girmelerinin ardından kılcal damarların genişlemesine ve dokuların şişmesine neden olabilir. Bu ise bahar alerjisine sebebiyet verdiğinden hastalık semptomları, sonbahar ve ilkbahar olmak üzere bahar dönemlerinde ortaya çıkar. Her yaşta görülebilen bahar alerjisi, genellikle çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde oluşmaya başlar. Hem anne hem de babasında alerjik rinit bulunan çocuklarda bahar alerjisi daha çok 10 yaşından sonra bulgu verir.  

Vaskülit

Vaskülit

Vaskülit, kan damarlarının iltihaplanmasına sebebiyet veren durumların genel adıdır. Arterit veya anjiyit olarak adlandırılması da mümkündür. Kan damarı duvarında çeşitli farklılıklar meydana gelir. Bu farklılıklar arasında kan damarı duvarının kalınlaşması, daralma, zayıflama ve yara izi yer alır. Her bir değişiklik, kan akışını sınırlandırır. Bu durum, organların ve dokuların hasar görmesine sebebiyet verir.

SMA Hastalığı

SMA Hastalığı

SMA hastalığı, genetik geçişli bir hastalık olup omurilikte yer alan motor sinir hücrelerinin kaybına yol açar. Vücut merkezine yakın kasların tutulumuna neden olan hastalık, vücutta iki taraflı bir şekilde kuvvetsizliğin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. SMA açılımı spinal musküler atrofidir. İstemli kas hareketlerini kontrol etmekle görevli olan sinir hücrelerinin tahribatına neden olan hastalık, kasların giderek zayıflamasına neden olabilir.

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza, hayati tehlikeye neden olan bir tür yeme bozukluğu olarak tanımlanır. Çoğunlukla 15-20 yaşlarında görülen hastalık, anormal vücut ağırlığına neden olur. Çoğunlukla ince kalma konusunda son derece takıntılı olan kişilerde görülür. Anoreksiya nervoza hastalığıyla karşı karşıya kalan kişiler, çok kilolu olduklarını düşünür. Bu nedenle diyet yapmaya başlar. Bu durum, zaman içinde iştahın azalmasına hatta kaybolmasına sebebiyet verir.

Anafilaksi

Anafilaksi

Anafilaksi nedir, anafilaksinin belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi sorular ve cevapları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İshale Ne İyi Gelir

İshale Ne İyi Gelir

İshal ya da diyare, gün içinde olağandan daha fazla ve sulu bir şekilde dışkılama olarak tanımlanabilir. Genellikle kısa sürede geçen hastalık, farklı sağlık sorunlarının semptomları arasında da yer alabilir. Ayrıca kronik, yani uzun süreli olabilir.

Ülser

Ülser

Ülser, midenin koruyucu astarında meydana gelen bir tür doku kaybıdır. Mide veya onikiparmak bağırsağı, mide asidi ve sindirim sıvıları gibi vücut sıvıları nedeniyle tahriş olabilir