DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Yağ Bezesi (Lipom)

Yağ Bezesi (Lipom)

Halk arasında yağ bezesi olarak bilinen lipom, kas tabakasının altında bulunan ve büyüme hızı oldukça düşük yağ kitlesi anlamına gelir. Cildin dış yüzeyinde elle temas edilmesi sonucunda yağ bezelerinin tespit edilmesi mümkündür. Elle temas ile tespit edilen yağ bezeleri, çok büyük oranda hamura dokunma hissine benzer bir his verir.

Yağ bezesi, genellikle ağrıya, hassasiyete ya da benzeri türden bir komplikasyona sebebiyet vermez. Dolayısıyla çoğunlukla zararsızdır. Tıbbi müdahale ile bu türden yağ bezelerinin giderilmesi mümkündür. Vücudun hemen her noktasında gözlemlenebilen yağ bezeleri, aynı zamanda farklı boyutlardadır.

Her yaş grubunda yağ bezesi oluşumu gözlemlense de özellikle çocuklarda görülme sıklığı oldukça yüksektir. Yetişkinlerde ise her yaş grubunda gözlemlenebilir. Yağ kisti, her ne kadar zararsız bir oluşum olsa da bazı durumlarda görsel açıdan kişiye rahatsızlık verebilir. Bezenin kişiye estetik açıdan rahatsızlık vermesi halinde tıbbi müdahale ile alınması olanaklıdır.

Fakat günümüzde yağ bezelerinin vücutta yok edilmesi amacıyla uygulanan bazı yanlış yöntemler de mevcuttur. Söz konusu bezelerin ev ortamında tıbbi önlemler alınmadan sıkılması, iğne ya da benzeri türden sivri uçlu bir cisimle patlatılmaya çalışması ciddi riskleri beraberinde getirebilir. Bu tarz uygulamalar, özellikle enfeksiyon oluşumunu tetiklemesi nedeniyle risklidir. 

Yağ Bezesi Neden Olur?

Yağ bezesinin oluşumuna ilişkin nedenler günümüzde tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Buna karşın lipom oluşumunu tetikleyen belli başlı durumlar olduğu bilinmektedir. Deri altında yağ bezesi oluşumunu tetikleyen durumlar genel olarak şu şekildedir:

  • Cilt yüzeyine alınan darbeler ve bu darbelere bağlı gelişen deformasyonlar,
  • Kalıtımsal yatkınlık ve genetik faktörler,
  • Metabolizma temelli sağlık sorunları,
  • Beslenme düzensizliği ve sağlıksız beslenme,
  • İlerleyen yaş,
  • Diyabet ve karaciğer hastalıkları,
  • Yüksek kolesterol,
  • Obezite

Özellikle obezite, lipom oluşumuna zemin hazırlayan önemli faktörlerden biridir. Yağ bezelerinin belirgin olması, cilt altında yağ tabakasının birikerek tıkanması ile mümkündür.

Tıkanan yağ bezeleri, çok büyük oranda yağın dışarı atılmasını engeller. Bu ise bezenin şişkinlik yaratarak vücutta dışarıdan görünmesine neden olur. Dolayısıyla lipom oluşumu en genel anlamıyla, yağ bezelerinin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirememesi nedeniyle ortaya çıkar.

Yağ Bezesi Çeşitleri Nelerdir?

Lipom, temel olarak yapılarına göre kategorize edilir. Bu doğrultuda 3 farklı yağ bezesi çeşidi tanımlanmıştır. Sırtta yağ bezesi, bacakta yağ bezesi, bacak arasında beze gibi şişlik, peniste yağ bezesi gibi vücudun farklı noktalarında ortaya çıkan lipomlar, gelişim gösterdikleri vücut bölgelerinden bağımsız olarak kategorize edilir.

Dolayısıyla yağ bezesinin gözlemlendiği vücut bölgesi, bezenin çeşidini tespit etme açısından belirleyici bir faktör değildir. Fakat buna karşın belli başlı yağ bezesi çeşitleri, vücutta gözlemlendikleri noktalara göre kategorize edilir ve genellikle ilgili yağ bezesi çeşitleri, vücudun belli noktalarında ortaya çıkar.

Yağ kistleri olarak adlandırılan lipomlar, çok büyük oranda kafa derisi üzerinde gözlemlenir. Kafada yağ bezesi zararları, her zaman düşünüldüğü kadar ciddi olmayabilir. Diğer yağ bezesi çeşitlerine göre çok daha akışkan bir kıvamdadır. Kişi tarafından bir beze şeklinde tespit edilemeyebilir. Kafada yağ bezesi oldukça ince bir deri katmanına sahiptir. İyi huylu yağ doku tümörleri olarak adlandırılan yağ bezeleri ise yaygın olarak boyun ve sırt bölgesinde gözlemlenir.

Ensede yağ bezesi de bu kategoride değerlendirilen bir lipomdur. Çok büyük oranda iyi huyludur. Farklı boyutlara ulaşabilir. Çoğunlukla sert yapıda olan iyi huylu yağ doku tümörleri, aynı zamanda açık sarı renktedir. Bir diğer yağ bezesi çeşidi ise kötü huylu yağ doku tümörleridir. Deri altındaki yağ dokusunun kanserleşmesi olarak tanımlanır.

Kanserli yağ bezesi belirtileri arasında en öne çıkan beze içerisinde yer alan sıvının sarı ve grinin karışımı olmasıdır. Çok nadir olarak gözlemlenir. Diğer lipom türlerine göre yapısal olarak daha yumuşaktır. Cerrahi müdahale ile bu tarz kistlerin mutlaka alınması gerekir. Aksi durumlarda kanserli dokunun daha ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirmesi olasıdır. Yağ bezesi aldırma operasyonu ile bu tarz yağ kistlerinin kolaylıkla vücuttan uzaklaştırılması mümkündür. 

Yağ Bezesinin Belirtileri Nelerdir?

Yağ bezelerinin en önemli belirtisi, ilgili dokuda meydana gelen ve elle temas edildiğinde hissedilebilen şişliktir. Söz konusu şişliğin yavaş yavaş ve düzenli olarak büyümesi olasıdır. Aynı şekilde şişlik, aynı büyüklükte varlığını sürdürebilir. Bezenin oluştuğu vücut bölgesi, büyüklüğünü belirleme konusunda son derece önemli bir etkendir.

Çok nadiren gözlemlenen yüz bölgesindeki yağ bezeleri, çok büyük oranda bir toplu iğne başı kadardır. Boyun ya da sırt bölgesindeki yağ bezelerinin boyutları ise daha iridir. Ayrıca göz altında gözlemlenen yağ bezelerinde, bezenin üst bölümünü kaplayan derinin çok daha ince bir tabaka olması nedeniyle içerisindeki sıvının tespit edilmesi de olasıdır.

Bu yüzdeki yağ bezelerinin en belirgin belirtilerindendir. Tüm bu durumların dışında vücudun farklı noktalarında meydana gelen yağ bezelerinde ise genellikle sadece şişlik belirtisi vardır. Bu tarz bezeler, çok büyük oranda ağrıya sebep olmaz. Yine çok büyük oranda zararlı değildir. Fakat bezenin enfekte olması ya da dışarıdan darbe almasına bağlı olarak ağrı ya da akıntı gibi komplikasyonların ortaya çıkması olasıdır. 

Yağ Bezesi İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Lipom, genel anlamda tehlikesiz bir oluşumdur. Vücutta ciddi zararlar meydana getirmez. Buna karşın cilt yüzeyinde meydana gelen yağ bezelerinin ya da yağ bezesine benzer oluşumlarının bazı durumlarda bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekebilir. Özellikle bu bezelerin, başka bir sağlığının sorununun belirtisi olduğu düşünülüyorsa mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.

Yağ bezesinin ağrıya sebebiyet vermesi, büyümeye devam etmesi gibi durumlarda mutlaka tıbbi destek gerektiren hallerden başlıcalarıdır. Genel anlamıyla yağ bezesi oluşumu nedeniyle doktora gitmeniz gereken zorunlu haller şu şekildedir:

  • Yağ bezesinin boyutunun ve büyüklüğünün aniden, hızlı şekilde artması,
  • Dokusunda herhangi bir farklılık olduğunun gözlemlenmesi
  • Ağrıların şiddetlenmesi

Gibi durumlarda mutlaka bir cildiye hekiminden tıbbi destek almak gerekir.  

Yağ Bezesi Teşhisi Nasıl Yapılır ?

Yağ bezesi teşhisi, uzman hekim tarafından yapılan fiziki muayene ile kolaylıkla koyulabilir. Bununla birlikte ultrason yöntemi de lipom teşhisi koyulurken yaygın olarak uzman hekimler tarafından tercih edilir. Ön tetkikler sonucunda şüpheli bir duruma rastlanması halinde ise kitle biyopsisi ya da MR yardımıyla teşhis koyulabilir. Ciddi bir durumun tespit edilmesi halinde uzman hekim tarafından mutlaka lipom tedavisi başlatılmalıdır. 

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Patlamayan yağ bezesi tedavisinde günümüzde en yaygın olarak kullanılan yöntem cerrahi müdahaledir. Yağ bezesi tedavisi, çok büyük oranda estetik kaygılar nedeniyle tercih edilir. Ciddi zararları bulunmayan lipomların vücuttan atılmadan kişinin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi de mümkündür.

Her ne kadar %99 oranında yağ bezeleri iyi huylu olsa da uzman hekim tarafından alınması uygun görülebilir. Bu tarz durumlarda uygulanan cerrahi işlem, son derece basit ve hızlı bir operasyondur. Yaklaşık olarak yarım saat içerisinde tamamlanır ve lokal anestezi altında uygulanır. Kanserleşme şüphesi bulunan lipomlarda mutlaka cerrahi müdahale gerekir. Lipom tedavisi hakkında detaylı bilgi almak ve yağ bezelerini vücudunuzdan uzaklaştırmak için doktorlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Doktora Sorun, Öğrenin