Eklem ve eklemi örten zar, kas ve kemik gibi yapılarla ilgilenen, bu yapılarda ve organlarda oluşabilecek romatizmaları, ağrılı romatizmal süreçleri belirleyen ve tedavi eden bilim dalına “Romatoloji” denmektedir. Romatoloji bölümünde birden fazla hastalık türü bulunmaktadır. Bu hastalıkların benzer özellikleri olsa da birbirinden farklı belirtileri de bulunmaktadır. Bu nedenle belirtilerden herhangi biriyle karşılaştığınızda romatoloji birimine başvurmanız gerekmektedir.
Romatoloji Hangi Hastalıkları Kapsar?
Romatoloji ağrılı romatizmal hastalıkları kapsamaktadır. Her türlü bağ dokusu hastalıkları, Behçet rahatsızlığı, damarlarda meydana gelen vaskülitler, Gut ve sistemik rahatsızlıklar romatoloji bölümünün kapsamına girmektedir. Romaztizmal hastalıklar ise kendi aralarında iltihaplı ve iltihapsız olarak ikiye ayrılmaktadır. Halk arasında sıklıkla görünen bel fıtığı, menisküs yırtıkları ve kas ağrıları gibi hastalıklar iltihapsız romatizma kapsamına girmektedir. İltihapsız romatizmalarda tedavi daha kolayken iç organlarda hasar bırakma ihtimalleri çok düşüktür.
Fakat eklemlerde tutulum yapmakta olan iltihaplı romatizmalar daha kapsayıcı bir tedavi gerektirmektedir. Romatoloji birimi tarafından tedavi edilen iltihaplı romatizma hastalıklarında romatoid artrit, sedef romatizması, gut hastalığı, bağ dokularında görünen romatizmalar ve ailevi Akdeniz ateşi en çok sık görülen hastalıklardandır.
Romatoid Artrit Hastalığı: Halk arasında “iltihaplı eklem romantizması” olarak bilinen romatoid artrit hastalığı en fazla kadınlarda görünmektedir. Ellerde, parmaklarda ve eklemlerde rastlanan romatoid artrit hastalığında, kan değerlerinde iltihap yüksek çıkarken, kansızlık da görünmektedir. Bu hastalıkta kalıcı bir eklem sorununa rastlanmaması adına el ve ayak filmleri çekilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde eklemlerde şekil bozukluğu ya da sakatlık gibi olumsuz durumlara yol açması da mümkündür.
Sedef Romatizması: Halk arasında “Sedef Romatizması” olarak bilinen psöriatik artrit hastalığı iltihaplı bir romatizma çeşididir. Sedef hastalığına sahip kişilerde görünen Sedef romatizması vücudunuzdaki omurgada ve oynar eklemlerde görülmektedir.
Gut Hastalığı: Eklemlerde ürik asit çökmesi sonucu meydana gelen şişlik, ağrı gibi belirtiler gut hastalığını göstermektedir. El ve parmaklarda, eklemlerde ortaya çıkan bu rahatsızlık genellikle erkeklerde daha yaygın görülmektedir.
Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı: Genellikle genetiklerden geçen bir hastalık olan ailevi Akdeniz ateşi hastalığı akraba evliliklerinde ya da kan bağı kişilerde bulunması sebebiyle yaygın bir şekilde görülmektedir. Ateşin sürekli tekrarlaması, iç organlarda iltihapla ailevi Akdeniz ateşi hastalığının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır.
Romatoloji Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalıklar çocukluk çağından yaşlılığa kadar her yaş grubunda görülebilmektedir. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ortaya çıkan romatizmal rahatsızlıklarda erken teşhis oldukça önemlidir. İltihaplı ve iltihapsız olarak ayrılan romatizmal rahatsızlıklarda sıklıkla görülen belirtiler arasında eklem şişlikleri, kansızlık, morarma ve yaralar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra oldukça ağrılı bir süreci de beraberinde getiren romatizmal hastalıklarda eklemler ve iç organlar da iltihaplanmalar da görülebilmektedir. Sizde de bu belirtilerden en az iki tanesi varsa romatoloji bölümüne görünmenizi tavsiye ederiz.
Maltepe Üniversitesi Hastanesi Romatoloji Bölümü
Maltepe Üniversitesi Hastanesi olarak alanında uzman doktorlarımızla Romatoloji alanında profesyonel bir hizmet verilmektedir. Erken teşhis, hasta hikayesi ve gerekli bütün tedavilerimizle hastalarımızın sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmesini sağlamak en birincil amacımızdır.