DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Beslenme ve Diyet

Bölüm Hakkında

Beslenme ve diyetetik olarak da bilinen Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Bölümü’nde bireylere sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duydukları doğru beslenme teknikleri öğretilmektedir. Yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi ve kişinin sağlığını koruması için çok önemli olan beslenme, ne yazık ki toplumda çoğunlukla ancak kişinin hasta olması durumunda dikkat etmesi gereken bir kavram olarak görülmektedir. Oysa bireyler doğru beslenerek çeşitli sakatlıkları ve erken ölüm riskini azaltabilir, önlenebilir hastalıklardan kaçınabilir.

Beslenme yetersizliği ve dengesiz beslenme, bazı hastalıkların ortaya çıkmasında dolaylı yoldan etkili olurken bazı hastalıklarınsa direkt sebebi olabilmektedir. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Bölümü’nde her bireye özel diyet programları hazırlanmakta ve beslenme eğitimleri verilmektedir.

Beslenme bozukluğunun yol açtığı bir diğer problem de obezitedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık problemlerinden birisi olan obezite, sebep olduğu ölüm vakalarıyla ülkeleri hem can kaybı hem de ekonomik olarak etkilemektedir. Beslenme ile doğrudan ilişkisi olan obezite, sağlıklı beslenme ile hem kişiyi sağlık sorunlarından korur hem de toplumdaki iş gücü kaybının önüne geçer.

Obezitenin sebep olduğu birçok hastalıkta, tedavi esnasında ve sonrasında hastanın beslenme durumu hastaya özel yeterli ve dengeli beslenme programları ile takip edilmektedir. Beslenme programı anoreksiya gibi kilo alamama durumlarında uygulanmaktadır. Bu hastalıkların yanı sıra hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser, diyabet gibi farklı diğer konularda da beslenme büyük bir öneme sahiptir. Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde multidisipliner bir yaklaşımla hastanın sağlık, yaş ve beslenme alışkanlıkları göz önüne alınarak hastalara onlara özel beslenme yöntemi öğretilir.

Koruyucu Beslenme Aşamaları

Çocukluk çağında beslenmenin önemi: Yetişkin hastalarda karşılaşılan pek çok hastalığın tohumu aslında çocukluk çağında atılır. Bu yüzden çocuklara ne kadar doğru bir beslenme eğitimi verilirse ilerleyen yaşlarda da o kadar sağlıklı olurlar. Çocuğunuzu beslenme konusunda doğru yönlendirip yönlendirmediğiniz veya okulda doğru beslenip beslenmediği konusunda aklınızda soru işaretleri varsa Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Bölümü uzmanları bu konuda sizi yönlendireceklerdir.

Ergenlik çağındakiler için beslenme: Çocukların fiziksel özelliklerini en çok önemsedikleri, dolayısıyla beslenme konusunda doğru yönlendirilmeye de en çok ihtiyaç duydukları dönem, ergenlik dönemleridir. Aksi takdirde güzellik uğruna kulaktan dolma yanlış bilgileri uygulayarak kendilerine dönüşü olmayan kalıcı hasarlar verebilirler. Çocuğunuzda bu tarz yanlış beslenme eğilimleri gözlemliyorsanız, ihtiyacınız olan danışmanlık hizmetini Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Bölümü’nde bulabilirsiniz.

Gebelik döneminde beslenme: Gebelik sürecinde hem bebeğin sağlıklı gelişimi hem de annenin kendi sağlığı için doğru beslenme çok önemlidir. Gereğinden fazla kilo almamak ve emziklilik döneminde yapılması gerekenler için beslenme ve diyet bölümümüzden danışmanlık alabilirsiniz.

Emzirme döneminde beslenme: Beslenme ve diyet bölümü tarafından annelerin bebeklerini sağlıklı bir şekilde emzirmeleri ve bu süre zarfında kilo almamaları için doğru beslenme programı oluşturulmaktadır.

Hastalıklara Göre Tedavi Edici Beslenme

Kalp hastaları için: Besinlerden alınan kolesterol ve yağın diğer besin öğelerinin alım dengesini bozmayacak şekilde kontrol altında tutulması gerekmektedir. Kalp hastalarının sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilmeleri için gerekli olan tıbbi beslenme tedavisi beslenme ve diyet bölümü tarafından uygulanmaktadır.

Şeker hastaları (diyabet) – Gebeliğe bağlı şeker hastalar için: Kişinin ideal kilosunu korumak ve şeker hastalığına bağlı oluşması muhtemel diğer hastalıkları önlemek amacıyla kişiye özel programlanan tıbbi beslenme tedavileri uygulanmaktadır. Böylece kişinin kan şekeri kontrol altında tutulmaktadır.

Gut hastaları için: Bu hastalık için uygulanan tıbbi beslenme tedavisinde ürik asit düzeyini ideal seviyede tutmak için pürinden sınırlı bir beslenme programı uygulanır.

İdrar yolu ve böbrek taşı bulunan hastalar için: Böbrek taşı oluşumu, gereken önlemler alınmadığı takdirde kendini tekrar eden bir durumdur. Bunu engellemek için hastada bulunan taşın cinsi belirlenir ve ona göre bir tıbbi beslenme programı tercih oluşturulur.

Böbrek hastalığı olanlar için: Böbrek hastalarının tıbbi beslenme tedavileri, hastanın böbreklerindeki harabiyet düzeyine ve biyokimyasal sonuçlarına bağlı olarak planlanır.

Beslenme Bozukluğu (malnütrisyon): Beslenme bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Genelde bebeklik veya yetişkinlik dönemimde yanlış beslenme nedenli olsa da bir hastalığa (kanser, AIDS vb.) bağlı olarak da gerçekleşebilir. Bu durumda kişinin tükettiği ve tüketebileceği miktarlar, ihtiyaçları da göz önüne alınarak beslenme ve diyet bölümü uzmanları tarafından hazırlanır.

Şişmanlık (Obezite): Dünyanın pek çok ülkesinde görülen ve her geçen gün hızla yayılan obezite, bireyleri sadece fiziksel olarak değil, kronik açıdan pek çok hastalığa sebebiyet vererek metabolik olarak da sıkıntılı bir duruma sokmaktadır.

Kişinin besinlerden aldığı enerji miktarının, harcadığı enerji miktarından çok olduğu durumlarda vücudun yağ kütlesinde artış yaşanır. Bu durum boya göre ağırlığın olması gereken düzeyi aşmasıyla multifaktöriyel bir hastalığa dönüşür ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Obezitenin teşhisinde pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Bu yöntemlerden en çok tercih edileni Beden Kitle İndeksi formülüdür. Bu formüle göre kişinin kilosu, boyunun metre cinsinden karesine bölünüp aşağıdaki skalada hangi bölüme girdiğine bakılır.

BKI Ağırlık (kg) / Boy (m²)
BKI DEĞERLERİ;
18.9 kg/m2nin altı - ZAYIF
19-24.9 kg/m2nin arası - NORMAL
25-29.9 kg/m2nin arası - TOPLU (HAFİF ŞİŞMAN)
30-34.9 kg/m2nin arası - ŞİŞMAN (OBEZ) (SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİ !)
35-üzeri olanlar - AŞIRI ŞİŞMAN (SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK RİSKLİ)

Kilo alamama ve beslenme bozukluklarının tedavisi: Anoreksiya ve bulimia gibi kilo alamama hastalıklarında da tıpkı obezitede olduğu gibi hastaya özel beslenme programları hazırlanır ve destek tedavilerle hastalıkla mücadele edilir.

Benzer Yazılar

Birim Doktorları

Özge Yılmaz

Uzm. Dyt. Özge Yılmaz

Beslenme ve Diyet

  • date
Begüm Çevir

Uzm. Dyt. Begüm Çevir

Beslenme ve Diyet
Geleneksel Tamamlayıcı ve Fonksiyonel Tıp (GETAT)

  • date
Almıla Azra Demir

Dyt. Almıla Azra Demir

Beslenme ve Diyet

  • date

Doktora Sorun, Öğrenin