Announcement

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sayın Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Kasım ayı boyunca Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başladı.

Bulimia Nervoza Hastalığı Nedir?

Bulimia Nervoza Hastalığı Nedir?

Bulimia Nervoza Hastalığı Nedir?

Kendini kusturma hastalığı olarak da bilinen bulimia nervoza, kusarak kilo verme olarak tanımlanabilir. Ciddi bir yeme bozukluğu olan bulimia nervozada kişi, kısa süre içinde aşırı yiyecek tüketiminde bulunur. Bu, genellikle sık bir şekilde tekrarlanır. Bu tür bir beslenme sürecinin hemen ardından hastaların kendilerini kusturarak fazla kaloriden kurtulmaya çalıştıkları gözlemlenir. Uzun süre yeme kısıtlığında bulunan hastaların yeme krizleriyle baş başa kaldıklarını söylemek mümkündür. Kişi, yeme krizlerinin ardından ciddi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle kilo alımını engellemek için idrar sökücü veya dışkılamayı hızlandırıcı ilaçlar kullanabilir. Bunun yanı sıra, kendini kusturma, bu tür hastalarda sık görülen bir davranış biçimidir.  

Bulimia Nervoza Nedenleri Nelerdir?

Yediğini kusma hastalığı olarak da tanımlanabilen Bulimia Hastalığı nedenleri hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Hastalığa neden olabilen çeşitli durumlar mevcuttur. Bu durumlar, şu şekilde sıralanabilir:

  • Kültürel faktörler

  • Aşırı stres

  • Depresyon ve anksiyete bozuklukları

  • Sık sık diyet yapma

  • Hormonlar

  • Genetik faktörler

  • Travmatik olaylar

Bu ve bunun gibi faktörlerin her biri, bulimia nervoza hastalığının oluşumuna sebebiyet verebilir. Dolayısıyla tedavi sürecinden önce hastalığın altta yatan nedenlerinin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 

Bulimia Nervoza Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bulimia nervoza, çeşitli semptomlarla kendisini belli eden bir sağlık sorunudur. Bulimia nervoza belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuru cilt

  • Odaklanma sorunları

  • Öncelikli yapılması gereken faaliyetlerin bulunmasına rağmen egzersizi her zaman öncelikli tutmak

  • Çok sık tuvalete gitmek ya da yemeklerden hemen sonra duş almak

  • Yorgun hissetmek

  • Aile ve arkadaşlarla diyet ve kalori üzerine çok fazla konuşmak

  • Vücut şekli ve ağırlığıyla ilgili tekrarlayan bazı takıntılara sahip olmak (Takıntılı bir şekilde aynaya bakma, sık sık tartıda kilo kontrolü yapma)

  • Sıkı bir diyet uygulaması sonrasında aşırı gıda tüketiminde bulunmak

  • İştahın bastırılabilmesi için detoks çayları tüketmek

Bu tür belirtilerin yanı sıra hastalığın psikolojik semptomları da mevcuttur. Bu semptomlar;

  • Sık sık onay alma gereksinimi,

  • Sık sık özeleştiri yapma,

  • Aşırı sinirlilik hali,

  • Kişinin kendisini aşırı derecede depresif hissetmesi,

  • Aşırı yeme olaylarından sonra gerçeklikten kopma,

  • Kişinin kendisini kontrolden çıkmış hissetmesi şeklinde sıralanabilir.

Psikolojik semptomlar yalnızca yemek yiyememe hastalığı özelinde görülmediği için farklı hastalıkların da belirleyicileri olabilir. Semptomların ortaya çıkması sonrasında kişinin vakit geçirmeden doktor kontrolüne gitmesi oldukça önemlidir. 

Bulimia Nervozanın Getirdiği Rahatsızlıklar Nelerdir?

Bulimia nervoza, farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu ise kişinin çok daha kalitesiz bir yaşantı içinde olmasının temel sebepleri arasında yer alır. Kendini kusturma hastalığı zararları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Amenore (adet görememe) ya da adet düzensizlikleri

  • Yemek borusunda kusmalar neticesinde yırtılma ya da midede delinme, kalp ritim bozuklukları

  • Nadir de olsa ölümcül sonuçların görülmesi

  • Duygu durum bozuklukları, alkol ve madde kullanımı, kaygı bozuklukları

Bu tür sağlık sorunlarının her biri, kişinin yaşamını ciddi ölçüde etkiler. Dolayısıyla hastalığın ciddiye alınması oldukça önemlidir. 

Bulimia Nervoza Hamileliği Etkiler mi?

Bulimia nervoza, hamileliği etkileyebilen ciddi bir sağlık sorunudur. Hastalar, kısa süre içinde aşırı miktarda yemek yer, sonrasında aldıkları kaloriden kurtulabilmek için kendilerini kustururlar. Bu durum, hamilelik sürecini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bulimia nervozanın hamilelik üzerindeki olumsuzlukları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastalığa sahip olan kişilerin çoğunlukla düzensiz ve sağlıksız bir şekilde beslendiği ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri tüketemedikleri görülür. Sağlıksız ve düzensiz beslenme hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından olumsuz bir durumdur.

  • Kusma hareketi, vücuttaki elektrolit dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Bu ise ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebildiği için bebeğin sağlığını doğrudan etkiler.

  • Yetersiz beslenme, bebeğin gelişimini ciddi oranda etkileyen bir durumdur. Bu ise bebeğin normal ağırlığından çok daha düşük bir kilo ile doğmasına neden olabilir. Ayrıca doğum sonrası çeşitli komplikasyonların da ortaya çıkması mümkündür.

  • Hamilelik süreci, genellikle anne adaylarını psikolojik olarak etkiler. Bu dönemde aynı zamanda Bulimia nervoza gibi bir sağlık sorunun meydana gelmesi, sürecin psikolojik olarak çok daha zorlayıcı geçmesine neden olabilir.

Bulimia Nervoza Tanısı Nasıl Konur?

Bulimia nervoza tanısı, çeşitli yöntemlerin kullanımı ile gerçekleştirilir. Doğrudan hastalığın tanısının konulmasını sağlayan bir test ya da yöntem bulunmamaktadır. Bununla birlikte fiziksel muayene ve hastanın tıbbi öyküsü, hastalık teşhisinde kullanılan yöntemler arasında yer alır.

Eğer bir hasta Bulimia nervoza şüphesi ile gelmişse doktor; hastanın kan değerlerini, vücut kitle indeksini, hormon düzeylerini inceler. Bunların yanı sıra gerekli görülmesi halinde idrar testi, EKG, böbrek ya da tiroid fonksiyonundaki anormallik gibi hususlarda araştırma yapılabilmesi için test talebinde bulunulabilir.

Ayrıca teşhisin konulabilmesi için doktorun çeşitli soruların cevaplarını hastadan alması gerekir. Bu sorular arasında, kişinin aşırı ve tekrarlayan yeme ataklarının bulunup bulunmaması ve kişinin kendisini kusturma başta olmak üzere uygunsuz davranışlar sergileyip sergilemediği yer alır.

Tanı yöntemlerinin uygulanması sonrasında doktor, hastalık teşhisini yapar. Bundan sonraki aşama, hastalığın tedavisi için uygun yöntemlerin tercih edilmesi ve sürecin başlatılmasıdır. 

Bulimia Nervoza Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bulimia nervoza hastalığının tedavisi için altta yatan nedenlerin dikkatlice analiz edilmiş olması gerekir. Çünkü yeme bozuklukları, farklı hastalıklara da neden olabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Hastalığın tedavisinde psikiyatri, beslenme uzmanları ve diğer tıbbi birimlerden destek alınır.

Eğer hastada psikolojik nedenler ağırlıklıysa “Bilişsel Davranışçı Terapi ve Diyalektik Davranışçı Terapi” gibi uygulamalar tercih edilebilir. Bu tür yaklaşımların temel amacı; defalarca kusmanın, uyku bozukluklarının ve ilaçları kötüye kullanmanın neden olabilecekleri hakkında hastaların bilgilendirilmesidir. Terapi kapsamında kişideki olumsuz duyguların giderilmesi hedeflenir. Bunun yanı sıra hastaların gerçekliği nesnel bir şekilde algılamalarına destek olmak da amaçlar arasında yer alır.

Terapilerin yanı sıra çeşitli ilaçlar ve beslenme danışmanlığı tedavilerinin de gerçekleştirildiği görülür. Psikoterapi ile birlikte antidepresanların kullanımı, semptomların minimize edilmesi noktasında oldukça önemlidir.

Ayrıca diyetisyen desteği ile hastanın çok daha sağlıklı bir beslenme planı gerçekleştirmesi mümkün hale getirilir. Öğünlerini yapılandırmayı öğrenen hastalar, aşırı yeme ve telafi döngüsünden kurtulma konusunda başarılı olabilir. Bunun yanı sıra günlük alınması gereken kalori miktarı hakkında da bilgi edinir. Bunların her biri, kişinin çok daha sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmesini olanaklı hale getirir. 

Bulimia Nervoza Tedavisi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kusarak kilo vermenin zararları son derece fazla olduğundan bulimia nervoza hastalığının tedavisi doğru ve etkili yöntemlerle gerçekleştirilmelidir. Tedavi süreci hastanın yeme alışkanlıkları ve tedaviye olumlu cevap verip vermemesine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle hastalık sürecinde çeşitli hususlara dikkat edilmesi gerekir.

Bulimia nervoza tedavisinde dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Profesyonel yardım alınmalıdır.

  • Uygun tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.

  • Diyetisyen danışmanlığında öğün planlaması yapılmalıdır.

  • Gerekli olması halinde ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

Bu ve bunun gibi hususların her biri son derece önemlidir. Hastalığın belirtilerinin görülmesi durumunda doktorlarımız listesinde yer alan uzmanlarımızdan randevu alabilirsiniz.

Ask the Doctor, Find Out