Announcement

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sayın Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Kasım ayı boyunca Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başladı.

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal Mantar Nedir? 

Vajinal mantar, bir tür enfeksiyondur. Vajina ve çevresinde yer alan, vulva olarak adlandırılan dokularda tahriş ve kaşıntıya sebep olur. Toplumdaki kadınların büyük bir kısmını etkileyen vajinal mantar enfeksiyonu riski, düzenli cinsel aktivite ile artış gösterebilir. Fakat cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kabul edilmemekte olup, cinsel olarak aktif olmayan kadınlarda da bulunabilir. 

Vajinal Mantar Neden Olur? 

Vajinal enfeksiyon, çeşitli nedenlerle meydana gelebilir. Temel olarak vajinal mantar enfeksiyonuna yol açan kandida mikroorganizması, vajinal bölgede doğal olarak yer alır. Vajinal florada yer alan lactobacillus bakterilerinin görevi, kandida sayısının doğru oranda olmasını sağlamaktır. Lactobacillus sayısının azalması ya da etkili bir şekilde çalışmasının engellenmesi, kandida sayısının artmasına neden olur. Bu ise vajinada enfeksiyon oluşumuna zemin hazırlar. Özellikle antibiyotik kullanımının, yararlı bakterilerin sayısının azalmasına sebep olduğu gözlemlenmiştir.

Vajina mantarı oluşumunun farklı nedenleri de olabilir. Bu nedenler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Bağışıklık sisteminin güçsüz olması

  • Genetik nedenler

  • Uykusuzluk

  • Stres

  • Doğum kontrol hapının kullanımı

  • Östrojen seviyesinin yükselmesine neden olan hormon tedavileri

  • Adet döngüsünden önce meydana gelen hormonal dengesizlik

  • Hamilelik

  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları

  • Genital temizliğin hatalı yapılması

  • Dar, naylon iç çamaşırı kullanımı

  • Havuz ve deniz sonrası ıslak mayo ile kalmak

Nedenler hastadan hastaya farklılık gösterebildiğinden teşhis koyma aşamasında vajinal mantara neyin sebep olduğu detaylı bir şekilde analiz edilir.  

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir? 

Vajinal mantar belirtileri, hastalığın çok daha kolay bir şekilde teşhis edilmesini sağlar. Kadınların büyük bir kısmı, hayatlarında en az bir kere vajinal mantar ile karşı karşıya kalır. Bu nedenle aşağıdaki gibi sıralanabilen semptomlar, pek çok kadında görülebilir:

  • Vajina ve çevresinde kaşıntı hali

  • Vajinal bölgede meydana gelen yanma

  • Sık idrara çıkma, idrara çıkarken yanma hissi

  • Alışılmadık yoğun beyaz bir akıntının meydana gelmesi

  • Cinsel ilişki sırasında ağrı oluşumu

  • Vajinal bölgede ağrı, şişlik, kızarıklık veya döküntü

Vajinal enfeksiyon belirtileri, hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Fakat bu tür belirtiler, kadınlarda vajinal mantar sebepleri arasında yer alabilir. Bu nedenle herhangi bir belirtinin görülmesi durumunda kadın hastalıkları uzmanına görünmek son derece önemlidir. Ayrıca zamanında tedavi ile çok daha kaliteli bir yaşantı elde edilebilir. Çünkü vajinal mantar, vajina içi kaşıntı gibi semptomlara sebep olduğundan kişinin kendisini gün içinde rahat hissetmesini engelleyebilir. 

Vajinal Mantardan Nasıl Korunulur?

Vajinal mantar riskinin çeşitli önlemler alınarak azaltılması olanaklıdır. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Mayo ve spor kıyafetleri gibi uzun süre ıslak kalması muhtemel olan giysilerin kullanım sonrasında çıkarın

  • Dar külotlu çorap, tayt ve kot pantolon kullanımından uzak durun

  • Kişisel hijyeninize önem verin. Yani vajinal bölgeyi düzenli olarak ve doğru bir şekilde temizleyin. Sabun kullanmaktan kaçının, aşırı temizlik, doğal vajinal floranın bozulmasına neden olabilir. Bu ise mantar enfeksiyonunun artmasının nedenlerinden bir diğeridir.

  • Antibiyotiklerin çok fazla kullanılması vajinada mantar oluşumuna sebep olabildiği için bu tür ilaçları dikkatli bir şekilde kullanın.

  • Stresten mümkün olduğunca uzak durun.

  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Düzenli olarak spor yapın.

  • Vajinal bölge temizliğini normal su ile gerçekleştirin.

  • Pamuklu iç çamaşırı tercih edin.

Bu tür önlemleri alarak genital bölge kaşıntı ile karakterize edilebilen mantar oluşumunu önleyebilirsiniz. Her bir önlem son derece önemli olmakla birlikte genital bölge temizliği, en dikkate değer önlem adımıdır. Çünkü genital bölgenin yanlış ve düzensiz olarak temizlenmesi, mantar oluşumunu arttırabilir. Bu tür önlemlere rağmen vajinal bölgede mantar sorunu ile karşı karşıya kalıyorsanız bir uzmana görünmeniz, altta yatan nedenlerin açığa çıkarılması adına oldukça önemlidir. 

Vajinal Mantar Nasıl Teşhis Edilir? 

Vajinal mantar teşhisi, tedavinin doğru ve planlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi adına önemlidir. Genital mantarlar; kaşıntı, idrar sırasında yanma hissi gibi belirtilere neden olabildiğinden gündelik hayatı olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bu nedenle semptomların görülmesi sonrasında hastalık teşhisinin yapılması, çok daha kaliteli bir yaşantı adına önemli olabilir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki vajinada mantar teşhisi basit bir şekilde yapılabilir. Doktor ilk olarak hastanın tıbbi geçmişini sorgulayacak çeşitli sorular yöneltir. Hastanın daha önce vajinal mantar geçirip geçirmediğini sorar. Bunun yanı sıra var olan semptomlar üzerinden bir inceleme gerçekleştirir. Bir sonraki adımda ise jinekolojik muayene gerçekleştirilir. Bu aşamada rahim ağzı, vajinal duvar ve dış genital bölge incelemesi yapılır.

Yapılan fiziksel muayene ve testler sonrasında genital bölgede mantar teşhisi konulabilir. Hastalığın teşhisinin konulması sonrasında, vakit kaybetmeden tedaviye başlanır.  

Vajinal Mantar Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Vajinal mantar tedavisi, teşhis aşamasından sonra gerçekleştirilir. Mantar enfeksiyonlarının özellikleri birbirinden farklı olduğu için her hastada aynı tedavinin uygulanması mümkün olmayabilir. Bu noktada doktor, semptomların ciddiyetine göre bir tedavi planı çizer. Basit mantar enfeksiyonlarının tedavisi çok daha kolaydır. Merhem, antifungal krem, vajinal fitil ya da tablet kullanımı ile tedavi gerçekleştirilebilir.

Yapılan tedaviye rağmen enfeksiyonun tekrarlama riski bulunabilir. Bu tür durumlarda tekrar doktora başvurulması oldukça önemlidir. Enfeksiyona neden olan etkenin ortadan kaldırılması, mantar oluşumunun tekrarlanmamasını sağlayacaktır. Ayrıca tedavi sonrasında, daha önceden de belirtildiği üzere çeşitli önlem adımlarının uygulanması, mantar oluşumunu engelleyebilir.

Komplike enfeksiyon bulgularında, farklı tedavi yöntemlerinin tercih edilebilmesi mümkündür Eğer kişi bir yılda dört veya daha fazla mantar enfeksiyonu geçiriyorsa vajinal dokuda çatlak ve yırtılmalara neden olabilen şişme, kızarıklık veya kaşıntı gibi şikayetler varsa, ya da enfeksiyon Candida Albicans haricindeki bir kandida türü nedeniyle meydana geliyorsa bu tür durumlar; komplike enfeksiyon bulgular olarak değerlendirilebilir.

Bu tür durumlarda genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen tedavi yöntemleri uygulanabilir:

  • Ağızdan iki ya da üç doz ilaç tedavisi

  • 14 günlük vajinal mantar krem, merhem, fitil ya da tablet

  • Toplamda altı hafta olmak üzere haftada bir kere ağızdan ya da uzun süreli lokal antifungal ilaç kullanımı

Belirtilen tedavi yöntemlerinin her biri, çok daha uzun süreli ve karmaşık vajinal enfeksiyon durumlarda tercih edilir.  

Vajinal Mantara Ne İyi Gelir?

Vajinal mantar, vajinada kaşıntı gibi semptomlara neden olabildiğinden kişinin günlük yaşantısına olumsuz bir etkide bulunabilir. Bu nedenle vajinal mantar durumlarında ne iyi gelir gibi sorular son derece önemli bir yere sahiptir.

Bitkisel beslenme yöntemlerinden bazıları, vajinal mantara iyi gelebilir:

  • Yabani kekik yağı

  • Doğal yoğurt

  • Probiyotik takviyeleri

  • Çay ağacı yağı

Özellikle doğal ve tatlandırılmamış yoğurt, probiyotik olarak adlandırılan faydalı bakterileri bünyesinde barındırır. Bu tür bakteriler ise vücutta maya dengesinin iyileştirilmesine destek olarak genital bölgede mantar oluşumunu engeller.

Vajinada mantar oluşumunun semptomlarını gözlemliyorsanız doktorlarımız listesinde bulunan uzmanlarımızdan randevu alabilirsiniz. Vajinal bölgede mantar oluşumuna rastlanıp rastlanmadığı incelendikten sonra hastalık teşhisi konulabilir. Uygun tedavi yöntemleri ile mantar tedavisi gerçekleştirilir.

Ask the Doctor, Find Out