Probiyotik Bakterinin İnsan ve Çevre Sağlığındaki Rolü
- 10 December 2023
- Maltepe Hospital
- Nutrition and Diet
Probiyotik yeterli miktarda alındığında insan sağlığına faydalı canlı mikroorganizmalardır
Probiyotikler Ne İşe Yarar?
Sindirim sistemi şikayetlerinin düzelmesine yardımcı olur.
Kabızlığı ve İshalin düzelmesine yardımcı olabilir
Kilo vermeye yardımcı olabilir.
Depresyon Belirtilerini Azaltabilir.
Antibiyotik,antidepresan gibi bağırsak sistemini bozucu(disbiyosis) etkileri önleyebilir
Antiviral özellikleri ile bağışıklık sistemini düzenler
Probiyotik ve Prebiyotiklerin Farkı Nedir?
Probiyotikler canlı mikrooragnizmalardır, Bazı probiyotik bakteriler insan bağırsağının yerleşik konakçısı iken(Biifdobacterium Infantis) bazıları kültüre edilip çoğaltılan (Bifidobacteriım Animalis) bakterilerdir.Prebiyotiklerde bu mikroorganizmaların besini olan , insan bağırsağının sindiremediği kompleks karbonhidratlardır (İnülin,fruktooligosakkarid, xylooligosakkarid). Bazı prebiyotikler hem iyi hem de kötü bakterilerin besini iken(İnülin gibi) bazılarıda sadece probiyotik bifidobakteriye özgüldür (xylooligosakkarid)
Probiyotik Faydaları Nelerdir?
- Probiyotikler Sindirim Sisteminizdeki Dost Bakterileri Dengelemeye Yardımcı Olur
- Probiyotikler İshalin Önlenmesine ve Tedavisine Yardımcı Olabilir
- Probiyotiklerin akıl ve ruh sağlığına olumlu etkileri vardır
- Probiyotikler Kalbinizi Sağlıklı Tutmanıza Yardımcı Olabilir
- Probiyotikler Alerjilerin ve Egzamanın Şiddetini Azaltabilir
- Probiyotikler İnflamatuvar bağırsak hastalıklarında destek tedavisi olarak kullanılabilir
- Probiyotikler bağışıklık sistemini düzneler
Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir?
- Yoğurt
- Turşu (Özellikle lahana turşusu)
- Şalgam
- Kefir
Probiyotikler Hangi Organlarda Bulunur?
Probiyotik mikroorganizmalar ençok Bağırsaklarda bulunur , bunun dışında Ciltte, Ağızda ve Vajinada bunmaktadır
Probiyotikler Nasıl Kullanılır?
Probiyotikler mide ve safra asidine karşı dirençlilerdir, genel olarak aç karnına yada yemeklerden 2 saat sonra kullanılabilir
Probiyotik Bakterinin İnsan ve Çevre Sağlığındaki Rolü Nedir?
Gelecek te bağırsak hastalıkları ve kanseri tedavisinde hedef odaklı probiyotikler tedavide kullanılabilecektir, tanı öncesi koruyucu amaçlı kullanımı mümkün olacaktır. Probiyotiklerin konakçının immünolojik tepkisini değiştirme, patojenik mikropları yok etme veya patojenik mikroorganizmalarla yapışma bölgeleri için rekabet etme yeteneği, probiyotiklerin mikroorganizmalara karşı etkisi ile ilgilidir. Sindirim sistemi enfeksiyonları, irritabl bağırsak, laktoz intoleransı, alerjiler, ürogenital sistem enfeksiyonları, kistik fibroz ve çeşitli kanserler probiyotik kullanımıyla önlenebilir ve tedavi edilebilir. Çeşitli antikorların yan etkilerini azaltabilirler. Ağız sağlığı alanında probiyotik kullanımıyla diş çürükleri, periodontal hastalıklar ve ağız kokusu önlenebilir ve tedavi edilebilir. Klinik çalışmaların birçoğunun bulguları, probiyotiklerin çeşitli hastalıkların ve sağlık sorunlarının tedavisinde ve önlenmesinde faydalı olabileceğini göstermektedir. Sonuçların klinik ortama uygulanabilmesi için bu klinik araştırmaların önemli bir kısmının doğrulanması gereklidir. Bu tür araştırmalarda klinik çalışmalar önemli bir rol oynuyor ve çok uzak olmayan bir gelecekte bu tür denemelerin sonuçları, probiyotiklerin hastalık tedavisinde etkili olup olmadığını belirleyecektir.
Probiyotik Bifidobacterium Infantisin mikroplastik yok edici etkisi gösterildiği için hiçbir şikayeti olmayanlarda bağırsaktaki mikroplastik yükünden kurtulmak için günlük kullanımı mevcuttur.Probiyotik bakterilerin ayrıca biofilm,bioplastik gibi endüstriyel,tarımda koruyucu,gıda ömrünü arttırıcı özellikleri mevcuttur. Prebiyotik ve Postbiyotik kombinasyonları ile birlikte probiyotiklerinin etkinlikleri artmaktadır.