Yumurtalık (Over) kanseri nedir?
- 29 November 2023
- Maltepe Hospital
- Gynecological Oncology
Yumurtalık (Over) kadın üreme sisteminde yumurta üreten, doğurganlık için çok önemli bir organdır. Yumurtalıklar her kadın da bir çift olup, (Uterus) Rahim’in her iki tarafında yer alır. Yumurtalık kanseri, kadın yumurtalığını oluşturan bu hücrelerin, kontrolsüz büyümesi anlamına gelir. Bu kontrolsüz büyüyen hücreler etrafındaki dokuları etkileyip, vücudu tehdit eden bir hastalık haline kolaylıkla gelebilir.
Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir?
Yumurtalık kanseri erken bulgu veren bir kanser değildir. Yumurtalık kanseri belirtileri ileri evrelerde ortaya çıkar ve genellikle üreme sistemi ile ilgili değildir. Hastalığın bulguları daha çok hastalığın invaze ettiği barsak gibi diğer organlar ile ilgi olur.
- Karın şişliği
- Yemeklerde erken doyma hissi
- Kilo kaydı
- İştahsızlık
- Karın alt bölgede ağrı
- Yorgunluk
- Bel ve sırt ağrısı
- Büyük tuvalet alışkanlığında değişiklik (Kabızlık)
- Sık idrara çıkma isteği
Yumurtalık kanseri neden olur?
Yumurtlık kanserine ait bazı riskler mevcuttur. Yani bazı hastalar bu risk föktörlerini taşıdığı için yumurtalık kanserine yakalanma ihtinalleri daha yüksektir. Bu risk faktörleri şunlardır;
- Genetik, (Ailede bu kanser riskini taşıyan genetik mutasyonları taşımak)
- Ailede yumurtlık kanseri hikayesi,
- Hormon replasman tedavisi almış olmak,
- Çocuk doğurmamış olmak,
- Yağlı beslenme ve Obesite,
Yumurtalık kanseri teşhisi nasıl yapılır?
Yumrutalık kanseri ileri evrelerde bulgu verdiği için rutin kontroller bu tür hastalar için son derece önemlidir. Genellikle erke evre hastalar bu tür rutin değerlendirmeler ve check-up’lar sınrasında teşhis edilir. Erken evre teşhis edilen bu grup hastalarda yaşam şansı %80 ve üzerindeyken, İleri evre (evre 3-4) tanı koyulan hastalarda bu oran maalesef %40 ile %20 arasında değişir.
Yumurtalık kanseri tedavisi nasıl olur?
Yumurtalık kanseri tanısı koyulduktan sonra tefdavi aşamasına gelinir. Bu süreç hastalığın yaygınlığına, bulaştığı organlara, hastanın yaş ve genel durumuna göre değişse de genellikle ilk tercih Cerrahi, yani ameliyat ile tüm tümörlü dokuların (rahim. Yumurtalıklar, tüpleri lenf bezleri, barsak ve diğer organlar) çıkarılmasıdır. Diğer tedavi seçenekleri ise Kemoterapi ve Radyoterapidir. Kemoterapi bir takım ilaçlar, Radyoterapi ise ışın vererek yapılan tedavi yöntemleridir.