إعلان

In the Department of Pathology, Prof. Dr. Aptullah Haholu has started accepting patients. // In the Department of Pediatric Surgery, Op. Dr. Dilek Çıngı Eker has started accepting patients. // In the Department of Neurology, Spec. Dr. Hilal Taştekin Toz has started accepting patients. // In the Department of Pathology, Prof. Dr. Aptullah Haholu has started accepting patients. // In the Department of Pediatric Surgery, Op. Dr. Dilek Çıngı Eker has started accepting patients. // In the Department of Neurology, Spec. Dr. Hilal Taştekin Toz has started accepting patients.

Kulak Ağrısı Nedir ve Neden Olur? Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak Ağrısı Nedir ve Neden Olur? Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Tıbbi adı otalji olan kulak ağrısı her iki kulakta ya bir kulakta gözlemlenebilir. Çoğunlukla basınç, iltihap, kulağa su kaçması ve kulak kiri gibi nedenlerle ağrı ortaya çıkar. Ağrı durumunda oldukça basit yöntemlerle ağrının giderilmesi mümkündür. Fakat bazı durumlarda daha ileri tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi gerekebilir.

Sol ve sağ kulak ağrısı ya da tek bir kulakta ağrı meydana gelebilir. Bu tür durumlarda çeşitli semptomlar gözlemlenmektedir. Kulak akıntısı, işitme kaybı, yorgunluk ve halsizlik kulak tıkanıklığı gibi belirtilerin görülmesi durumunda kulak burun boğaz uzmanından destek alınması gerekli olabilir. 

Kulakta Ağrı Neden Olur?

Kulak ağrısının ortaya çıkmasında birçok faktör etkilidir. Kulak içi ağrısı ve kulak arkası ağrısı gibi farklı türleri bulunan ağrının sebepleri ana hatlarıyla şu şekildedir:

  • Kulak kiri
  • Kulağa yabancı cisim ve su kaçması
  • Tümör
  • Uzun süre kulaklık kullanımı
  • Kulak travmaları
  • Stres
  • Meniere hastalığı

Bunların yanı sıra soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı, diş apsesi, kulak çubuğu başta olmak üzere çeşitli yabancı cisimler ile kulağın zorlanması; kulakta meydana gelen ağrının sebepleri arasında yer alır. Şiddetli kulak ağrısı durumlarında doktor kontrolüne gidilmesi, ağrının arkasında yatan nedenlerin belirlenmesini ve bu nedenlerin tedavi edilmesini olanaklı hale getirebilir. 

Sağ Kulak Ağrısı Neden Olur?

Sağ kulakta ağrı oluşumunun yaygın görülen nedeni iç ya da dış kulakta ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Bunun yanı sıra kulaktaki kir, kulak travmaları ve kulağa yabancı cisim veya su kaçması da sağ kulakta şiddeti değişiklik gösterebilen ağrılara sebebiyet verebilir. 

Sol Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak ağrısının yalnızca sol kulakta görülmesi mümkündür. Orta kulak ya da dış kulakta ortaya çıkan iltihap, ağrıya neden olan en bilindik sebeptir. Öte yandan sol kulakta meydana gelen ağrının farklı nedenleri de olabilir. Yüksek irtifa ve tüplü dalış, uçak yolculuğu, kulağa su kaçması, çenede ortaya çıkan sorunlar ve diş sorunları da ağrıya neden olabilir. 

Diş Ağrısı Kulağa Vurur Mu?

Kulak ağrısı ve diş ağrısı aynı sinirler tarafından beslendiği için diş ağrısının bazı durumlarda kulakta ağrı oluşumuna neden olabildiğini söylemek mümkündür. Dişler ve kulakların aynı bölgede olması, dişte oluşan enfeksiyonun kulakta da ağrı yapmasına sebebiyet verir. Özellikle şiddetli diş ağrısı, uyutmayan kulak ağrısına neden olabildiğinden diş sorunlarının giderilmesi kulak sağlığı açısından oldukça önemlidir. 

Kulak İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Çeşitli semptomlar, kulakta iltihap durumunu düşündürebilir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda kulak ağrısının ciddiye alınması oldukça önemlidir. Çünkü orta kulak iltihabı genellikle çocuklarda görülür. Kulak ağrısı başta olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilen kulak iltihabında ortaya çıkan semptomlar ana hatlarıyla şu şekildedir:

  • Baş dönmesi
  • Denge kaybı
  • İşitmede azalma meydana gelmesi
  • Kulakta tıkanıklık hissi
  • Kulak çınlaması
  • Kulak akıntısı
  • Tek taraflı boğaz ve kulak ağrısı ya da her iki kulakta ağrı

Çocuklarda ise huzursuzluk ve ağlama, kulak ağrısı, uyku problemleri, iştah kaybı ve elin devamlı olarak kulağa götürülmesi gibi semptomlar gözlemlenebilir. Bu tür semptomlarla karşılaşmanız halinde çocuğunuzu kulak burun boğaz ve gerekirse dahiliye uzmanına götürmeniz son derece önemlidir.

 

Orta Kulak İltihabının Nedenleri Nelerdir?

Kulak ağrısı ile kendisini belli eden orta kulak iltihabının nedenleri değişiklik gösterebilir. Genel olarak sigara dumanına maruziyet, östaki borusu, yaş, geniz akıntısı, prematüre doğum ya da düşük doğum ağırlığı, yarık damak, baş-yüz anomalileri gibi hususlar orta kulak iltihabının nedenleri arasında yer alır. 

Evde Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?

Evde kulak iltihabını gidermek adına çeşitli yöntemleri tercih etmek olanaklıdır. İltihaptan kaynaklı basit bir kulak ağrısı durumunda tercih edebileceğiniz yöntemler şu şekildedir:

  • Ağrıyı hafifletmek adına kulağa sıcak pres uygulamak
  • Su veya şampuan gibi kimyasal ürünlerin kulak içine girmesini engellemek
  • Pamukla kulak akıntısını temizlemek

Kulak temizleme çubuğu ya da parmak kulak içine sokulmamalı, bu şekilde kulaktaki ağrıyı gidermeye çalışılmamalıdır. Özellikle kulak temizleme çubuğu kulağa zarar verebilir, çok daha ileri boyutta sorunların çıkmasına neden olabilir.

Ayrıca evde kulak iltihabı tedavisi için çeşitli bitkisel yöntemlerin kullanılabileceği söylenmektedir. Çay ağacı yağı, fesleğen, kurtboğan, soğan, elma sirkesi; bitkisel yöntemler arasında yer alır. Fakat bu tür yöntemler bilimsel değildir. Dolayısıyla kulaktaki sorunun büyümesine neden olabilir. Dolayısıyla kulak ağrısı durumunda doktor kontrolüne başvurmak çok daha sağlıklı olacaktır. 

Kulak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak ağrısı tedavisi için ilk olarak altta yatan nedenlerin belirlenmesi gerekir. Genellikle antibiyotik tedavisine başvurulur. Fakat bazı durumlarda antibiyotik yeterli gelmeyebilir. Bu tür hallerde ise kulak tüpünün kullanılması gerekli olabilir. Eğer kulağa yabancı cisim kaçtıysa bu durumda çoğunlukla yabancı cisim doktor tarafından çıkarılarak kulaktaki ağrının giderilmesi sağlanır. Öte yandan kulak bölgesinde herhangi bir yaralanma durumu meydana geldiyse cerrahi müdahalelere gerek duyulabilir. 

Evde Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Basit bir kulak ağrısı durumunda genellikle evde doğru müdahaleler ile ağrının giderilmesi olanaklıdır. Evde kulak ağrısını azaltmak için uygulanabilecek yöntemler ana hatlarıyla şu şekildedir:

  • Yatmayın, bunun yerine dik pozisyonda dinlenin. Bu sayede orta kulaktaki basıncı azaltabilirsiniz.
  • Uçakla seyahat edecekseniz sakız çiğneyebilirsiniz. Yükseklik nedeniyle ortaya çıkabilecek ağrı bu şekilde azalabilir.
  • Östaki borusundaki sıvı ya da iltihabı temizleyebilmek adına bölgeye ılık kompres gerçekleştirebilirsiniz.

Bu tür yöntemler özellikle hafif seyreden kulak ağrılarının giderilmesini sağlayabilir. Fakat çok daha ciddi kulak ağrılarında altta yatan farklı nedenler olabilir. Bu nedenlerin tespit edilmesi, ağrının giderilmesi açısından son derece önemlidir. Ayrıca evde denenebilecek yöntemlerden bazıları kulağa zarar verebilir. Bu nedenle kulağınıza zarar verebilecek yöntemlerin tamamından kaçının. 

Çocuklarda Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocuklarda enfeksiyon başta olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanan kulak ağrısı meydana gelebilir. Bazı ağrılar hafif seyretse bile çocukta rahatsızlık hissine neden olabilir. Bazı durumlarda boğaz ve kulak ağrısı birlikte seyreder. Kulakta oluşan ağrının fark edilmesi halinde ağrının giderilebilmesi için çeşitli yöntemlerin uygulanması olanaklıdır.

Çocuğun uyurken başını yüksekte tutmak, ağrı olan kulağa sıcak veya soğuk kompreste bulunmak ağrının giderilmesini sağlayabilir. Fakat doğru tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi için doktor kontrolüne gidilmesi gerekir. Basit ağrılarda genellikle doktor tarafından ağrı kesici verilebilir. Verilen ağrı kesicinin doktor tarafından önerilen dozda ve sürede kullanılması tedavinin seyri açısından oldukça önemlidir. Ağrı kesicinin yanı sıra kulak ağrısı için damla da tedavi olarak tercih edilebilir.

Özellikle kulak ağrısına ateş, işitmede azalması gibi semptomların eşlik etmesi durumunda daha ileri tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi olanaklıdır. Eğer kulakta sıvı birikmişse gerekli görülmesi halinde kulak tüpü başta olmak üzere çeşitli yöntemlerin tercih edilmesi olanaklıdır.

Hamilelikte kulak ağrısı çekiyorsanız kulağınızdaki ağrı ileri boyuttaysa veya kulak ve çene ağrısı birlikte görülüyorsa bu tür durumlarda mutlaka uzman doktor kontrolüne başvurun. Bu tür durumlarda doktorlarımız listesinde yer alan ve ilgili tıbbi birimde hizmet sunan uzmanlarımızdan destek almanız ve kulak ağrısının arkasında yatan nedeni öğrenmeniz mümkündür.

 

اسأل الطبيب، تعرف