ANNOUNCEMENT

// Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sayın Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Kasım ayı boyunca Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başladı.

Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi

Bölüm Hakkında

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nde anne karnındaki bebeğin kalbinden 18 yaşına kadar olan zaman diliminde fetüs, bebek, çocuk ve ergen bireylerdeki kalp hastalıklarının tanı, tedavi ve takip süreçleri ile ilgilenilmektedir.

Çocuk ve gençlerde her geçen yıl artış gösteren kalp hastalıkları doğumsal olabildiği gibi çeşitli faktörlerden kaynaklı sonradan da ortaya çıkabilmektedir.

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nün alanında deneyimli uzmanları ve sahip olduğu modern teknolojisi sayesinde bebeğin henüz anne karnındayken kalp problemlerinin tespitinden çocukluk çağında ortaya çıkan kalp hastalıklarına, kalp romatizmasından doğuştan gelen kalp hastalıklarına kadar tüm tanı ve tedavi süreci titizlikle yürütülmektedir.

Ayrıca elektrokardiyografisi çekilen ve muayenesi yapılan hastanın ekokardiyografik değerlendirmesi de yine Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nde yapılmaktadır. Efor testi, ritim holter ve 24 saatlik tansiyon analizi uygulamaları gerçekleştirilmektedir.

Çocuklarda görülen kalp rahatsızlıklarının pek çok sebebi olabilmektedir. Örneğin, doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarının sebebi gebeliği sırasında annenin enfeksiyon geçirip bazı ilaçları kullanması olabilir. Aynı zamanda annenin gebelik döneminde uyuşturucu, alkol ve sigara gibi maddelere maruz kalması da bebeğin kalp hastası olma riski artıran bir başka faktördür. Kalp hastalıkları daha çok yenidoğan bebeklerde görülmektedir. Bu sebeplerden dolayı çocukların kalpleri düzenli şekilde kontrol ettirilmelidir.

Sık nefes alma, kilo alamama, göz kapaklarında şişme, gelişim yetersizliği, göğüs ağrısı, sık sık solunum yolu enfeksiyonun görülmesi, morarma, steteskop muayenesinde duyulan üfürüm gibi belirtiler çocukta kalp hastalığı bulunduğunun işareti olabilir.

Doğuştan gelen kalp hastalıklarının çok büyük bir bölümünde çocukta tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü uzmanları tarafından EKG, EKO ve klinik muayene ile çocuk izlenir. Çocuğun gelişimi hastalığın doğal seyri sırasında etkilenmez; yaşam süresi ve kalitesi diğer çocuklardaki gibi normal olur. Fakat girişimsel yöntemlerin uygulandığı bazı hastalıklar da bulunmaktadır. Bu yüzden doğumdan sonra anne ve babalar, bebeklerinin kalp sağlığı için mutlaka rutin kontrollerini yaptırmalılardır.

Unit Doctors

Ahmet Turan Yılmaz