ANNOUNCEMENT

// Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sayın Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Kasım ayı boyunca Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başladı.

Tıbbi Onkoloji

Bölüm Hakkında

Çağımızda yaygın ve insanlarda görülme oranı hızla artan hastalıklardan birisi, kanser. Kanser, sadece ülkemizin değil dünyada da önemli bir sorun haline gelmeye başlamıştır.

Yaşamı ciddi derecede tehdit eden kanser, ülkemizde de sıklıkla görülmektedir. Erkeklerde sık görülen kanserler: bağırsak, prostat, mesane, mide ve akciğer kanserleridir. Kadınlarda ise rahim, tiroit, bağırsak, akciğer ve meme kanseri görülme sıklığı en yüksek kanser türleridir.
Birden fazla uzmanlık dalının bir araya gelmesiyle kanserin tanısı konmalı ve tedavisi gerçekleştirilmelidir. Tıbbi Onkoloji bu noktada o dallardan bir tanesidir. Kanserin ilaçla tedavi edildiği kemoterapi uygulamasıyla ilgilenen Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Tıbbi Onkoloji bölümünde biyolojik tedaviler, kemoterapiler, akıllı ilaç ve moleküller, immünoterapiler ve hormonoterapi aracılığıyla yapılmaktadır.

Akıllı ilaçlar diğer kemoterapi yöntemlerinden farklı olmakla birlikte kişinin hastalık durumuna göre gerçekleştirilmektedir. Kemoterapi uygulaması tümörü küçültmek için kullanılmakta veya cerrahi operasyon sonrasında kişinin sağlık durumunu korumak amacıyla uygulanmaktadır. Kemoterapi ayrıca radyoterapi öncesinde veya sonrasında uygulanabilen bir yöntem olmanın yanında duruma göre her aşamada uygulaması gerçekleştirilebilen bir tedavi yöntemidir.

Kemoterapide uygulanacak ilaç dozları hasta kişide yan etkiler oluşturabileceğinden bu yan etkilerin kontrol altına alınarak uygulanması önem arz etmektedir ve uzmanlık gerektirir.

Tıbbi Onkoloji bölümünde hangi tedavi yöntemleri yer alıyor?

Kemoterapi

Kemoterapi, bir ilaçla tedavi yöntemidir ve hastada yer alan tümörün ilaç vasıtasıyla tedavi edilmesi anlamına gelir. Tümör tedavisinin önemli bir bileşeni olan Kemoterapi, ışın tedavisi ve cerrahi tedavinin önemli bir parçasıdır. Hastanın durumuna göre bir veya birden fazla ilaçla uygulanan yöntemle, tümör hücrelerinin daha fazla büyümesini ve onları öldürmeyi amaçlanır.

Kemoterapi Neden Uygulanır?

Kemoterapi uygulamasının pek çok uygulanma sebebi vardır. Tümörün yapısı ve türü gibi değişkenler Kemoterapi’nin uygulanma nedenlerindendir.

Birden fazla nedeni içerisinde barındıran Kemoterapi uygulamasının bazı uygulanma nedenleri şunlardır:

  • Tümör belirtilerinin ortadan kaldırmak,
  • Daha fazla alana yayılmasını engellemek,
  • Vücudu tümörden arındırarak hastanın sağlıklı bir yaşama kavuşmasını sağlamak,
  • Tümörü küçültmek veya büyümesin engellemek.
  • Kemoterapi tedavisinde her zaman tümör her zaman tam olarak ortadan kaldırılamayabilir. Fakat tümörün küçülmesi ve belirtilerinin en aza indirilmesi sayesinde hastanın daha rahat bir yaşam sürmesine olanak sağlar. Kemoterapi, bazı durumlarda diğer tedavi yöntemleriyle aynı anda uygulanabileceği gibi bazen de hasta için tek tedavi yöntemi olabilmektedir. Ameliyat öncesi ve sonrasında kullanılarak tümörün küçülmesini sağlayan Kemoterapi yöntemi, ameliyat sonrasında ise kişinin sağlık durumunu koruması için uygulanabilir.

Kemoterapi Yöntemi Hangi Sıklıkta Uygulanır ve Ne Kadar Sürer?

Kemoterapi tedavi süreci ve uygulanma sıklığının belirlenmesinde pek çok değişken söz konusudur. Tedavi sonucunda ortaya çıkan sonuçlara göre uygulanma sıklığı artabilir veya azalabilir. Bunlardan da önce hastanın ve hastalığın durumu, o duruma göre belirlenen tedavi süreci kemoterapi yönteminin sıklık ve süresini belirleyici etkenlerdir.

Sıklık oranın belirlenmesinde önemli bir nokta bulunmakla birlikte bu nokta, tedavinin yan etkilerin göz ardı edilmeden tedavi sıklığının belirlenmesi ve düzenli şekilde gerçekleştirilmesidir. 

Tedavide yaygın süre 3 ila 4 hafta süren uygulamalardır. Zaman zaman bu 3-4 haftalık sürece iki haftada bir gibi ek tedavi uygulamaları da eklenebilir.

Her koşulda en önemli kural tedavinin yeterli aralıklarla, tam zamanında gerçekleştirilmesidir. Uzun süre verilen molalar tümörün direnç kazanmasına sebebiyet verebilir. Tedavinin başarılı olması ve tümörün yayılmasını engellemek için yeterli uzunlukta aralar verilerek tedavi gerçekleştirilmelidir. Bu sayede tedavinin başarı oranı yükselecektir.
Zorunlu tedavi bırakma gibi süreçlerde doktorunuzdan onay ve yardım alınız. Doktorunuzun önerileri dışına çıkmamaya özen gösteriniz. 

Kemoterapi Nerede ve Kim Tarafından Uygulanmalıdır?

Kemoterapi tedavisi önemli bir konudur ve kesinlikle profesyonel kişiler tarafından sağlık merkezlerinde uygulanmalıdır. Süreç tamamen alanında uzman bir doktor kontörlünde devam ettirilmeli, kemoterapi alanında uzman olmayan kişilerce uygulanmasından kaçınılmalıdır.
Kemoterapi Medikal Onkolog (Tıbbi Onkolog) adı verilen ve Medikal veya Tıbbi Onkoloji alanında çalışan doktorlar tarafından uygulanmalıdır.

Medikal Onkolog tümör tedavisinde uzmanlaşmış doktor anlamına gelir. Tümör tedavisinin doğru şekilde uygulanması için yeterli bir ekip gerekir çünkü bu tedavi yöntemi bireysel değil takım halinde gerçekleştirilerek başarılı sonuçların alınacağı bir tedavi yöntemidir. 
Işın tedavisi (radyoterapi) için radyasyon onkoloğu, kemoterapi ve hastaya destek tedavisi uygulanması için medikal onkolog, tümör cerrahisi için de uzman bir cerrahın bulunması gerekmektedir.

Benzer Yazılar

Unit Doctors

Orhan Türken

Tıbbi Onkoloji, GETAT (Geleneksel Tamamlayıcı ve Fonksiyonel Tıp) Orhan Türken

Tıbbi Onkoloji

  • date

Ask the Doctor, Find Out