DUYURU

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! Gururla... // Çocuk ve Ergen Psikiyatristimiz Sn. Sebla Gökçe profesör kadromuza katıldı. // Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde tüm muayenelerimiz ücretsizdir. // Medikal Estetik Birimimiz hizmet vermeye başlamıştır.

Makaleler

Addison

Addison

Addison hastalığı ya da adrenal yetmezlik durumu, toplumda çok fazla görülmeyen bir hastalıktır. Vücut tarafından belirli hormonların yeterli miktarda üretilemediği durumlarda ortaya çıkar. Tüm yaş gruplarında ortaya çıkabilen bu hastalık cinsiyete bağlı oluşmaz. Peki adrenal yetmezlik durumu nedir, çeşitleri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Adenit

Adenit

Lenf bezlerinin iltihabı olarak tanımlanan adenit hastalığı, çoğunlukla virüs ve bakteri nedenli enfeksiyonlar sonucunda meydana gelir. Boğaz, koltuk altı ve kasıklarda görülen hastalıkta antibiyotik tedavisi ile lenf bezlerinin küçültülmesi hedeflenir. Eğer antibiyotik tedavisi ile lenf bezleri küçülmüyorsa bu durumun farklı nedenleri olabilir.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS)

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu (PMS)

Adet öncesi gerginlik sendromu yani PMS nedir, belirtileri nelerdir? PMS nedenleri ve daha fazlası için şimdi sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Ağız Kisti

Ağız Kisti

Ağız kistleri ve tümörleri, oral sağlık konuları arasında önemli bir yer tutar. Bu anormal doku büyümeleri, genellikle ağız ve çene bölgelerinde görülür ve çoğunlukla tedavi gerektirirler.

Aids

Aids

AIDS; insan immun yetmezlik virüsünün (HIV) neden olduğu edinsel bağışıklık yetmezliği sendromudur. İlk saptandığı 1980’li yıllardan bu yana, dünya genelinde hızla yayılmıştır. HIV kan yoluyla, korunmasız cinsel ilişki ile ve anneden bebeğe doğum sırasında bulaşabilir.

Anafilaksi

Anafilaksi

Anafilaksi nedir, anafilaksinin belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi sorular ve cevapları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Anjiyo

Anjiyo

Anjiyo, tıbbi bir prosedür olarak da bilinen anjiyografi veya arteriyografi, damarların görüntülenmesi için kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Genellikle kalp ve damar hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılır. Genellikle koroner anjiyografi veya koroner arter anjiyografisi olarak da adlandırılan kalp damarlarının görüntülenmesi için kullanılır.

Apandisit Hastalığı

Apandisit Hastalığı

Apandisit nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir gibi sorular ve cevapları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Arı Sokması

Arı Sokması

Arı sokması durumunda ne yapılır, arı sokmasına ne iyi gelir gibi sorular ve cevapları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Ayak Bileği Yaralanmaları

Ayak Bileği Yaralanmaları

Ayak bileği yaralanmaları, sporcuların ve günlük yaşamda aktif olan kişilerin sık karşılaştığı bir sorundur. Ayak bileği yaralanmalarının çoğu burkulma olarak adlandırılır. Burkulma, ayak bileği ekleminin normal hareket aralığının dışına çıkması sonucu bağların gerilmesi veya yırtılmasıdır. Burkulmalar genellikle ayağın içe veya dışa doğru anormal bir şekilde dönmesiyle oluşur.

Bel Fıtığı

Bel Fıtığı

Bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki kıkırdak yapının yırtılarak, omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırmasıdır. Önce şiddetli bel ağrısı, daha sonrada ayağa yayılan ağrıyla ortaya çıkar. Yatak istirahati ve bazı ağrı kesicilerle tedaviye rağmen, ağrısı geçmeyen, sosyal yaşantısı etkilenen ve ayakta felçler ortaya çıkan hastalarda uygulanan cerrahi girişimler bu gün hızla gelişmekte, hasta kısa sürede eski yaşantısına dönmektedir.

Bel Kayması (Listezis)

Bel Kayması (Listezis)

Bel Kayması(Listezis) Omurgalar üzerinde kayma olursa bu omurgalar üzerindeki düz çizgi bozulur. Bunun sonucunda bir omurga diğerine doğru daha öne çıkar. Bel kayması denilen olay temelde bundan ibarettir.

Beyin ve Omurilik Tümörleri

Beyin ve Omurilik Tümörleri

Kafa içi tümör dendiğinde, anatomik ve klinik açıdan kafatası boşluğunun içinde gelişen ve beyin dokusuna yerleşen ya da beyne dışarıdan baskı uygulayan bütün kütleler anlaşılır.

Bipolar Bozukluk

Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk, duygusal dalgalanmalarla karakterize olan bir ruh hastalığıdır. Eskiden manik depresif bozukluk olarak da adlandırılan bu durum, mani (aşırı yüksek ruh hali) ve depresyon (aşırı düşük ruh hali) arasında tekrarlayan dönemlerle kendini gösterir.

Boğaz Ağrısı

Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısı, boğaz bölgesinde kuruluk hissine paralel olarak hissedilen ağrı halidir. Bu kuruluk ve ağrı halin; yanma, yutkunmada zorlanma, tahriş gibi durumlar da eşlik edebilir. Boğaz ağrısı, çok büyük oranda başka bir tıbbi durum nedeniyle ortaya çıkar.

Boyun Fıtığı

Boyun Fıtığı

Her omurga arasında yastıkçık dediğimiz kıkırdaklar mevcuttur. Bu kıkırdak yapının yırtılarak , omurga içinde seyreden omurilik veya kola dağılan sinirlere baskı yapması sonucu oluşan hastalığa “boyun fıtığı” denir. Hastada şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte kola yayılan ağrı, uyuşma mevcuttur. Zamanla yırtılan kıkırdak sinirlere baskı yaparsa kolda kuvvetsizlik, eğer omuriliğin kendisinede bası yaparsa tüm vücutta hareket kusurları ortaya çıkabilir.

Efor Testi

Efor Testi

Efor Testi Nedir ? Nasıl Yapılır? Ne İçin Yapılır? Kimlere Uygulanır?

Egzama (Atopik ve Seboreik Dermatit)

Egzama (Atopik ve Seboreik Dermatit)

Egzama, derinin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Tıp literatüründe "atopik dermatit" olarak da adlandırılan egzama, cildin dış tabakasını oluşturan epidermisin zayıflaması ve cildin bariyer işlevinin bozulması sonucu gelişir.

Endoskopik Diskektomi

Endoskopik Diskektomi

Endoskopik diskektomi, bel fıtığının tedavisinde kullanılan bir minimal invaziv cerrahi prosedürdür. Endoskopik diskektominin yöntemini ve bel fıtığı hastalığının ne olduğunu, belirtilerini ve nedenlerini inceliyoruz. Endoskopik diskektomi prosedürünün nasıl gerçekleştirildiği, avantajları ve riskleri hakkında temel bir bilgiler sunuyoruz.

Epilepsi (Sara Hastalığı)

Epilepsi (Sara Hastalığı)

Epilepsi, beyin hücrelerinin anormal elektriksel aktivite gösterdiği bir nörolojik bozukluktur. Bu durum, tekrarlayan nöbetlere neden olabilir. Nöbetler, beyin hücrelerinin koordinasyonunu bozarak, vücutta kasılmaya, çeşitli duyusal değişikliklere veya bilinç kaybına yol açabilir.

Fizik Tedavide Bütüncül Tedaviler - Ozon Tedavisi

Fizik Tedavide Bütüncül Tedaviler - Ozon Tedavisi

Ozon tedavisi 2000'li yıllardan itibaren ülkemizde de bütüncül tedaviler arasında yerini almıştır. Ozon, 3 oksijen atomunun birleşmesinden oluşan oksidan bir maddedir. Jeneratörler aracılığı ile oksijenden elde edilir. Oksidan bir gaz olması nedeniyle solunması toksiktir ve bu nedenle doz ayarlaması önemlidir.

Genel Anestezi

Genel Anestezi

Genel anestezi, cerrahi işlemler sırasında kullanılan bir tür anestezi yöntemidir. Genel anestezi sürecinin nasıl ilerlediği, anestezi uzmanının görevleri ve hastanın genel anestezi altında ne bekleyeceği gibi konulara genel bir bakış sunuyoruz.

Glomus Tümörü

Glomus Tümörü

Glomus tümörü, vücut ısısını düzenleyen özel bir damar yapısı olan glomuslardan kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. Glomuslar, kan basıncını ve sıcaklığını algılayan küçük organcıklardır.

Hamilelikte Bel Ağrıları

Hamilelikte Bel Ağrıları

Hamilelik, kadınların yaşadığı en özel ve en zorlu dönemlerden biridir. Bu dönemde vücutta ve hormonlarda pek çok değişiklik meydana gelir. Bu değişikliklerin bazıları da hamile kadınların sağlığını ve konforunu etkileyebilir. Hamilelikte bel ağrısı, bu etkilerden biri olarak karşımıza çıkar.

Hidrosefali

Hidrosefali

En genel tanımıyla hidrosefaliterimi, kafa içindeki suyun miktar olarak arttığı durumları açıklar ve ilk akla gelen kafa büyümesidir. Mevcut hastaların hemen hemen büyük çoğunluğunda hidrosefali, beyin omurilik sıvısının dolaşım yolundaki herhangi bir noktasındaki tıkanmaya bağlı olarak oluşur. Bu tıkanmanın nedeni, bir kafa darbesi, enfeksiyon ya da tümör olabilir.

Hipotiroidi

Hipotiroidi

Hipotiroidinin başlıca klinik bulguları, yorgunluk ve halsizlik ile birlikte olan kilo alma, saç dökülmesi ve hafızada zayıflıktır. Tiroid hormonlarının yetersiz salgılanması sonucunda gelişen klinik tabloya hipotiroidi adı verilir.

HPV Aşısı

HPV Aşısı

HPV Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser tipidir

İltihaplı Bağırsak Hastalıkları

İltihaplı Bağırsak Hastalıkları

Ülseratif Kolit ve Crohn inflamatuar bağrısak hastalıkları genel olarak dokunmayan mevsim meyve ve sebzeleri tüketilmesi önerilmektedir. Kuru fasuye,bulgur,baklagillerin gaz yapıcı etkisi fazla olduğundan dikkat edilmeli, Hazır paketli süt ve hazır süt ürünlerinden ( hazır sütlaç, kremalı yaş pasta gibi) uzak durulmalıdır.

İrritable Bağırsak Sendromu

İrritable Bağırsak Sendromu

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen, sindirim sistemiyle ilgili bir bozukluktur.

İshale Ne İyi Gelir

İshale Ne İyi Gelir

İshal ya da diyare, gün içinde olağandan daha fazla ve sulu bir şekilde dışkılama olarak tanımlanabilir. Genellikle kısa sürede geçen hastalık, farklı sağlık sorunlarının semptomları arasında da yer alabilir. Ayrıca kronik, yani uzun süreli olabilir.

Kadınlarda İdrar Kaçırma

Kadınlarda İdrar Kaçırma

Kadınlarda idrar kaçırma, idrar kesesinin kontrolünü kaybetme sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Kalp Ve Damar Cerrahisi

Kalp Ve Damar Cerrahisi

Kalp ve dört büyük damarla ilgili olarak yapılacak bütün kontrollerin, tedavilerin ve ameliyatların bakıldığı tıbbi birime “Kalp ve Damar Cerrahisi” adı verilmektedir.

Kireçlenme

Kireçlenme

Kireçlenme, genellikle ileri yaşlarda daha yaygın olarak görülen bir durumdur. Ancak, yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan bir sorun olarak düşünülmemelidir.

Kireçlenme Ve Kalça Protezi

Kireçlenme Ve Kalça Protezi

Kireçlenme nedeniyle kalça ekleminde ağrı, hareket kısıtlılığı ve yürüme güçlüğü gibi şikayetler görülür. Kireçlenmenin ilerlemesi durumunda, kalça protezi ameliyatı düşünülebilir.

Koah

Koah

KOAH’ın açılımı “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı”dır. Öncelikle hastalığın adının içerisinde yer alan kavramları tek tek inceleyelim. Kronik hastalık; hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıkları tanımlar.

Kuru Öksürük

Kuru Öksürük

Kuru öksürük, boğazda gıdıklanma hissi ile oluşan ve mukus üretimi olmayan bir tür öksürük çeşididir. Bronşit, soğuk algınlığı başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının semptomu olarak ortaya çıkabilir.

Menisküs

Menisküs

Menisküs , dizdeki kıkırdak yastıkçıkların yırtılması veya zedelenmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Menisküs yırtıkları, özellikle spor aktiviteleri sırasında veya yaşlılıkla birlikte menisküs dokusunun zayıflaması nedeniyle gelişebilir.

Mezotelyoma

Mezotelyoma

Mezotelyoma, vücudun iç organlarını saran zar dokusunun kanseridir. En sık akciğer zarı (plevra) ve karın zarı (periton) kanseri olarak görülür. Mezotelyoma oldukça nadir bir kanser türüdür ve genellikle 50-60 yaşlarında ortaya çıkar.

Mide Ağrısı

Mide Ağrısı

Mide ağrısı, karnın üst bölgesindeki rahatsızlık hissi olarak tanımlanabilir. Çocuklar ve yetişkinlerde görülebilen bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra mide bölgesinde ağrı meydana gelmesinin nedenleri farklılık gösterebilir.

Migren

Migren

Migren, tekrarlayan şiddetli baş ağrılarına neden olan bir nörolojik hastalıktır. Genellikle tek taraflı olarak ortaya çıkar ve ağrıyı tetikleyebilen çeşitli faktörler vardır.

Mitokondriyal Beslenme

Mitokondriyal Beslenme

Mitokondri hücrelerimizin içinde yer alan ve hücrenin enerji ihtiyacını karşılayan bir elektrik santrali gibidir. Sağlıklı beslenme ve gerekli vitaminler, mineraller ve enzimlerle çalışmaktadır.

Miyom

Miyom

Miyomlar, rahim düz kas dokusundan kaynaklanan ve doğurganlık çağında ki kadınların rahminde görülen iyi huylu kitlelerdir. Halk arasında ‘rahimde ur’ olarak da bilinirler. Ergenlik döneminden önce nadiren görülen miyomlar, doğurganlık çapında ki kadınlarda daha sık görülürler.

Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi

Günümüzde oldukça yaygın görülen obezite hastalığı vücutta yağ dokusunun normalden fazla olma durumu olarak adlandırılmaktadır. Kişinin kendi başına diyet ve sporla kilo veremediği, kilo almasının önüne geçemediği durumlarda ise obezite cerrahisi devreye girmektedir.

Omurga Ve Omurilik Tümörleri

Omurga Ve Omurilik Tümörleri

Omurga ve omurilik tümörleri, omurga kemikleri veya omurilik sinirleri arasında gelişen anormal hücre büyümeleridir. Omurga ve omurilik tümörleri nadir görülür ve genellikle başka bir vücut bölgesinden yayılan kanserlerden kaynaklanır. Omurga ve omurilik tümörleri, omurganın veya omuriliğin yapısını veya işlevini bozarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Omuz Sıkışması (Impingement Sendromu)

Omuz Sıkışması (Impingement Sendromu)

Impingement sendromu, omuzda meydana gelen bir tür ağrılı durumdur. Omuz eklemindeki tendonların ve yumuşak dokuların (rotator manşet) sıkışması veya sıkıştırılması sonucunda ortaya çıkar.

Otoskleroz

Otoskleroz

Otoskleroz, iç kulaktaki kemiklerin anormal büyümesiyle karakterize edilen bir işitme kaybı durumudur. Bu durum, iç kulakta bulunan üzengi kemiği (stapes) etkiler ve bu kemiğin hareketini kısıtlayarak işitme kaybına neden olur.

Ozon Tedavisi

Ozon Tedavisi

Ozonun vücut üzerindeki etkilerini ve sağlık üzerindeki potansiyel faydalarını, tedavinin nasıl uygulandığı hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca, ozon terapisinin farklı tıbbi durumlardaki etkileri ve yan etkileri hakkında güncel araştırmalara dayalı bilgiler sunulmaktadır. Uzman görüşlerine ve bilimsel kaynaklara dayanarak, okuyucular ozon tedavisinin potansiyel kullanımı ve sağlık açısından dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgilere erişebilirsiniz.

Ön Çapraz Bağları

Ön Çapraz Bağları

Diz ekleminde bulunan iki ön çapraz bağ, anteriyor (ön) çapraz bağ (ACL) ve posteriyor (arka) çapraz bağ (PCL) olarak adlandırılır.

Probiyotik Bakterinin İnsan ve Çevre Sağlığındaki Rolü

Probiyotik Bakterinin İnsan ve Çevre Sağlığındaki Rolü

Probiyotikler canlı mikrooragnizmalardır, Bazı probiyotik bakteriler insan bağırsağının yerleşik konakçısı iken(Biifdobacterium Infantis) bazıları kültüre edilip çoğaltılan (Bifidobacteriım Animalis) bakterilerdir.Prebiyotiklerde bu mikroorganizmaların besini olan , insan bağırsağının sindiremediği kompleks karbonhidratlardır (İnülin,fruktooligosakkarid, xylooligosakkarid)

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Rahim ağzı kanserinin hemen hemen her zaman altında yatan sebep “HPV” adı verilen bir virüstür. HPV 150’den fazla çeşidi olan bir DNA virüsüdür. Bu virüs her türlü cinsel ilişki ile bulaşabilir.

Reflü

Reflü

Yaygın olarak görülen bir sağlık sorunu olan reflü, ağza acı ya da ekşi bir tat gelmesi ile karakterize edilir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve obezitenin yaygınlaşması gibi yaşam tarzı değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkan bu hastalık, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Sinir Sıkışması

Sinir Sıkışması

Sinir sıkışması, vücuttaki sinirlerin çevre dokular tarafından baskı altında kalması sonucu oluşan bir durumdur. Sinir sıkışması, ağrı, uyuşma, karıncalanma ve kas güçsüzlüğü gibi belirtilere neden olabilir. Sinir sıkışması, vücudun farklı bölgelerinde görülebilir.

Sünnet

Sünnet

Sünnet, penisi kaplayan derinin uç kısmının (sünnet derisi) dini, geleneksel veya tıbbi sebeplerden dolayı cerrahi olarak alınmasıdır.

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Şeker hastalığı, tıbbi adıyla diyabet, insülin hormon eksikliği nedeniyle kan şekeri seviyelerinin kontrolünde bir bozukluk olan bir hastalıktır. Normalde, pankreas adındaki bir bezimiz vücutta insülin hormonunu üretir ve bu hormon kan şekerinin hücrelere alınmasını sağlar. Ancak diyabetli insanlar, pankreasları yeterli miktarda insülin üretemezler veya vücutları üretilen insülini etkili bir şekilde kullanamazlar.

Tansiyon

Tansiyon

Tansiyonun ne olduğu, nasıl ölçüldüğü ve sağlıklı bir yaşam için neden önemli olduğu açıklanmaktadır. Normal tansiyon değerleri ve yüksek tansiyonun potansiyel etkileri üzerine detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca, tansiyonun kontrol altında tutulması için alınabilecek önlemler, beslenme önerileri ve egzersiz tavsiyeleri de yazıda yer almaktadır.

Tinnitus

Tinnitus

Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir.

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik Sendromu

Tükenmiş bir kişi bunu ya duygusal çöküş ya duyarsızlaşma ya da azalmış başarma motivasyonu şeklinde yaşar. Bunların her biri kişinin rutin hayatını, işlevselliğini ve tepkilerini ciddi oranda etkiler. İşi, ailevi sorumlulukları, bireysel sorumlulukları, yardıma muhtaç yakınının bakımı gibi o sırada sürdürmeye çalıştığı uğraşı ile ilgili istek, güç, gayret, olumlu duygu ve davranışlarını gittikçe azaltarak, kişinin yetersiz kalmasına neden olur.

Uyku Problemi

Uyku Problemi

Uyku da tıpkı bir yemek gibi, nefes almak gibi olmazsa olmaz ihtiyaçlarımızdan birisi. Hayat kalitesinin artması, sağlıklı ve keyifli bir yaşam sürülmesi için düzenli bir uykuya sahip olabilmek çok önemli.

Ülser

Ülser

Ülser, midenin koruyucu astarında meydana gelen bir tür doku kaybıdır. Mide veya onikiparmak bağırsağı, mide asidi ve sindirim sıvıları gibi vücut sıvıları nedeniyle tahriş olabilir

Vertigo

Vertigo

Vertigo; mide bulantısı, kusma gibi semptomlara neden olabilen bir tür sersemlik hissidir. Kişi, çevresindeki her şeyin döndüğü algısına kapılabilir.

Yağ Bezesi (Lipom)

Yağ Bezesi (Lipom)

Yağ bezesi yani lipom nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorular ve cevapları için şimdi sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yenidoğan Sarılığı

Yenidoğan Sarılığı

Yeni doğan sarılığı nedir, yenidoğan sarılığı belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi sorular ve cevapları için şimdi sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yumurtalık (Over) Kanseri

Yumurtalık (Over) Kanseri

Yumurtalık kanseri erken bulgu veren bir kanser değildir. Yumurtalık kanseri belirtileri ileri evrelerde ortaya çıkar ve genellikle üreme sistemi ile ilgili değildir. Hastalığın bulguları daha çok hastalığın invaze ettiği barsak gibi diğer organlar ile ilgi olur.

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Yumurtlama Dönemi Hesaplama

Yumurtlama dönemi nedir, belirtileri nelerdir ve yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır gibi sorular ve cevapları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Zatürre

Zatürre

Zatürre (pnömoni) akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Zatürreler tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır.